Dünyanın özel serveti azalıyor

Dünyanın özel serveti azalıyor

Özel servetler 2008 ekonomi krizinden sonra dünyada ilk kez düşük miktarlarda olsa da azalma gösterdi. Yapılan araştırmaya göre yaşanan servet kaybının en önemli nedeni 2018 yılında dünya genelinde düşüş kaydeden borsa değerleri.

KARAR/ALMANYA

Etkileri dünya genelinde yaşanan 2008 ekonomik krizinden bu yana ilk kez, dünya genelindeki özel servetlerde düşük miktarlarda azalma yaşandı. Sigorta şirketi Allianz tarafından yaptırılan Wealth Report 2018 isimli araştırmaya göre dünya genelindeki brüt para serveti bir önceki yıla göre yüzde 0,1 oranında azalarak 172,5 trilyon dolara indi. Bu düşüş rakamsal olarak ciddi bir azalma anlamına gelmiyor ancak 11 yıldan beri özel hanelerin brüt para servetinin küçük oranda olsa da düşmesi dikkat çekici.

BORSA SERVETLERİ DÜŞÜRDÜ

Araştırmaya göre yaşanan servet kaybının en önemli nedeni 2018 yılında dünya genelinde düşüş kaydeden borsa değerleri. Borsadaki şirketler ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşı, Brexit hakkındaki tartışmalar ve dünya genelindeki artan siyasi gerilimlerden etkilendi. Ortaya çıkan güvensiz tablo bir çok şirketin hisse senetlerinin elinden çıkarmak istemesine yol açık. Alman Borsası İndeksi (DAX) 2018 yılında yüzde 18 değer kaybetti. Bir önceki yılda ise yüzde 12 değer kaybetmişti. Çin’de bu oranların daha yüksek olduğu bildirilirken, özel haneler en çok bu ülkede servet kaybetti. Çin’de özel haneler 2018 yılında yüzde 3,4’lük bir servet kaybı yaşadı.

EN ÇOK TASARRUF ABD’DE

Dünya genelinde tasarrufların artmasına rağmen servetlerin azalaması ise araştırmada dikkat çeken bir başka nokta oldu. Dünya genelinde tasarruflar yüzde 2,2’lir bir artış göstererek 2,7 trilyon dolara çıktı. Ancak borsa değerleri arttığı için servetlerde yine de azalma yaşandı. Dünyada en fazla tasarruf yapan ülke ABD oldu. Bu ülkedeki hanelerin tasarrufları geçtiğimiz yıl yüzde 46 oranında artarak 1.8 trilyon dolara ulaştı. ABD’de tasarrufların bu denli artmış olması ise Trump’ın büyük vergi avantajları sağlayan leri vergi reformu .

BORÇLAR ARTTI

Öze hanelerin borçlarının artması da servet azalmasının nedenelerinden biri. . 2018 yılındaki borç artışının oranı yaklaşık yüzde 6. Özel hanelerin dünya genelindeki toplam borç miktarı ise 43 trilyon dolar. Özel hanelerin borçları son on yıldır düzenli olarak artıyor.

ASYA’NIN PASTADAKİ PAYI BÜYÜYOR

Dünya genelinde orta sınıfı hareketliği konusunda ilginç veriler sunan araştırmaya göre son iki yılda Asya kıtasının dünya orta sınıfı arasındaki payı yüzde 20’ye çıktı. Ancak son iki yılda Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Japonya’nın orta sınıftaki gelişme oranı değişmedi. Son yirmi yılda varlıklı insanların sayısı yüzde 30 artarak 580 milyona yükseldi. 2000’li yılların başında daha çok Batı Avrupalılar, Amerikalılar ve Japonlar varlıklılar sınıfıda dahilken şimdi bu bölgelerin oranı yüzde 70. Dünyadaki varlıklı insanların dörtte biri artık Çin’den geliyor.

EN ZENGİN HALA ABD

Dünyanın en zengin ülkeleri sıralamasında ise ABD ve İsviçre birinci sırada bulunuyor. Brüt para servetinden borçların çıkarılmasıyla elde edilen sonucun nüfus ortalamasına göre hesaplanmasıyla elde edilen en zengin ülkeler listesinin ilk beş sırasıyla ABD, İsviçre, Singapur, Taylan ve Hollanda ve Japonya bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN