Ekonomide Gordiyon düğümü: Şimşek, Büyük İskender olur mu?

Ekonomide Gordiyon düğümü: Şimşek, Büyük İskender olur mu?

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, sosyal medya hesabından Türkiye ekonomisindeki mevcut durumu ‘Gordiyon düğümü’ne benzeterek faizin hızlı ve yavaş artırılmasının sonucunda bazı olumsuzluklara neden olabileceğini söyledi. Faiz artırmadan enflasyonun ve döviz talebinin düşmeyeceğini belirten Şatıroğlu, "Gordiyon düğümünü çözmemek Türkiye’nin uçurumdan yuvarlanmasını izlemek olur. Çözmek için de Büyük İskender gerek. O Büyük İskender kim?" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni dönemdeki ekonomi politikalarını değerlendirerek 'faiz artırım' mesajı vermesi kafaları karıştırmıştı. Faiz artırımına ilişkin negatif tavrının sürdüğünü söyleyen Erdoğan, sözlerinin devamında, "Ama Hazine ve Maliye Bakanı'mızın şu andaki düşüncesi noktasında, biz tabii kendisine burada atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası ile atmasını kabullendik" demişti.

Ekonomist Tunç Şatıroğlu, sosyal medya hesabından Türkiye ekonomisindeki mevcut durumu ‘Gordiyon düğümü’ne benzeterek faizin hızlı ve yavaş artırılması sonucu bazı olumsuzluklara neden olabileceğini söyledi. Faiz artırmadan enflasyonun ve döviz talebinin düşmeyeceğini belirten Şatıroğlu, faizin artırılmamasının da başka problemlere yol açabileceğini belirtti.

Şatıroğlu, paylaşımında "Gordiyon düğümünü çözmemek Türkiye’nin uçurumdan yuvarlanmasını izlemek olur. Çözmek için de Büyük İskender gerek. O Büyük İskender kim?" ifadelerini kullandı.

Twitter hesabından paylaşım yapan Şatıroğlu, şunları dedi:

*Rezerv tüketilmeden doların ateşi düşürülemiyor. Böyle giderse rezervler tamamen tükenecek.

*Faiz artmadan enflasyon düşmüyor ve insanlar döviz bozmuyor hatta daha fazla talep ediyor.

*Faizin artması zorla düşük faizli bono aldırılmış bankalar için olumsuz.

*Zorla aldırılan bonoları MB alsın denirse bu sefer de bu para basmak olup enflasyonu daha da yükseltir. Döviz talebi daha da artar.

*Ayrıca faiz yavaş artarsa istenilen etkiyi yapamaz ve döviz talebini düşüremez.

*Faiz hızlı artarsa bu sefer istenilen etkiyi yapar ama krediye bağımlı birçok şirket zor durumda kalır ve bankalar için olumsuz olur.

*Gordiyon düğümünü çözmemek Türkiye’nin uçurumdan yuvarlanmasını izlemek olur. Çözmek için de Büyük İskender gerek. O Büyük İskender kim?

İktidar uyarılara rağmen düşük faiz politikasında ısrar edince ekonomi krize girmiş, işleri toparlaması içinse Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan gibi ‘piyasanın sevdiği’ isimler göreve getirilmişti. Yeni yönetimin ekonomi politikalarını ‘normalleştirmesi’, 22 Haziran’daki toplantıda Merkez Bankası’nın faiz artırması bekleniyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemli olduğunu vurgularken ve yüzde 20-40 arasında rakamlar dillendiriliyor.

‘AĞBAL’ ÇEKİNCESİ

Ayrıca, eski politikanın mimarlarından eski MB başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) başına getirilmesi ve Naci Ağbal tecrübesi, piyasa aktörlerinin Türkiye’ye temkinli yaklaşmasına neden oluyor. Eski MB başkanı Ağbal, para politikası konusunda Erdoğan’la ters düşünce bir gece kararnamesiyle görevden alınmış ve yerine Kavcıoğlu atanmıştı.

GORDİYON DÜĞÜMÜ NEDİR?

Gordiyon düğümü, zor bir sorunu çözmeye çalışmak yerine kaba kuvvet göstermek anlamında kullanılan bir metafor. Kimsenin çözemediği Gordiyon düğümünün Büyük İskender tarafından kılıçla kesilerek çözüldüğü rivayet edilir. Rivayete göre Büyük İskender’in 33 yaşındaki ölümü, Gordiyon düğümünü çözmek yerine sabırsızca davranmasının cezası olarak yorumlanır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN