Ekonomist Timothy Ash TL'deki değer kaybını yorumladı

Ekonomist Timothy Ash TL'deki değer kaybını yorumladı

Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğuna devralmasının ardından döviz kurlarında kademeli yükseliş sürüyor. TL'de bu sabah yaşanan yüzde 7'ye yakın değer kaybını Reuters'a değerlendiren İngiliz ekonomist Timothy Ash, Şimşek'in 'normalleşme' adımlarını attığını ve Merkez Bankası'nı rasyonel politikaya zorladığını söyledi.

Mehmet Şimşek'in ekonomi yönetiminin başına geçmesinden bu yana TL'de yaşanan değer kaybı git gide artıyor. Uzmanlar, 'rasyonel zemine dönme' mesajı veren Şimşek'in normalleşme politikasının başladığını ve dövizin daha da yükseleceğini öngörüyor.

Reuters ajansı, Türk Lirası'nda (TL) bu sabah yaşanan yüzde 7'ye yakın değer kaybıyla, 2021'den bu yana lirada en büyük kaçışın yaşandığını yazdı. Ajansa konuşan yabancı ekonomistler ise yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yönetiminde 'normalleşme'nin başlamış olabileceği kanaatinde.

'ŞİMŞEK'İN MERKEZ BANKASI'NI RASYONEL POLİTİKAYA ZORLAMASININ ETKİSİ'

Reuters "yeni hükümetin daha ortodoks ekonomi politikalarına geçiş sürecinde TL'yi istikrarlaştırma önlemlerini hafifletiyor gibi göründüğünü" yazarken, Blue Bay Varlık Yönetim Şirketi stratejisti Timothy Ash "Normalleşme politikalarının hayata geçtiğini görüyoruz. Şimşek'in Merkez Bankası'nı rasyonel politikaya zorlamasının etkisini görmekte olduğumuza inanıyorum" dedi.

'KAYIPLARIN DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUM'

Haberde geçen yılın büyük kısmında yetkililerin TL'nin değerini korumak ve döviz kurlarını düşürmek için rezervlerden milyarlarca dolar sattığı belirtilirken, ajansa konuşan bankacılar "TL'deki devam eden değer kaybının piyasa koşullarını iyileştireceğini ve Merkez Bankası'nın rezervlerindeki düşüşü durduracağını" söyledi. İsmi verilmeyen bir bankacı, "TL her geçen gün, rezervlerle korunması gerekmeyecek seviyeye yaklaşıyor. Kayıpların bir süre daha devam etmesini bekliyorum" diyerek "gün içindeki keskin kayıpların, para biriminin beklenen düzeylere yaklaşması anlamına geldiğini" söyledi.

'ERDOĞAN'IN GEÇMİŞ U-DÖNÜŞLERİ, TEMKİNE YOL AÇIYOR'

Reuters'a konuşan bazı analistler de, dolar/TL'nin 25-28 seviyelerine çıkmasını beklediklerini belirtti. Ajansın haberinde yetkililerin ortodoks politikalara dönüş sayesinde yabancı yatırımcıların Türkiye'ye geri dönmesini umduğu ama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ekonomi politikaları konusunda geçmişte kısa süre içinde fikir değiştirmiş olması nedeniyle piyasalardan temkinli bir yaklaşım beklenmesi gerektiği yorumu da yer aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN