Ekonomistler, Kılıçdaroğlu'nun ÖTV çıkışı değerlendirdi: İlk dört ayda bütçeden ödenen tutar kadar

Ekonomistler, Kılıçdaroğlu'nun ÖTV çıkışı değerlendirdi: İlk dört ayda bütçeden ödenen tutar kadar

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ÖTV çıkışını ekonomistler yorumladı. Ekonomist Oğuz Demir, "Lüks araçlarda indirmeyeceğiz diyor ama diyelim ki orada da 1/4'üne indirdi. Gelir kaybı 50 milyar TL! KKM'ye TCMB hariç ilk dört ayda bütçeden ödenen tutar kadar" değerlendirmesinde bulundu" dedi. Ekonomist Mahfi Eğilmez, ÖTV'nin düşürülmesinin sorunlar sıralamasında çok gerilerde geldiğini ifade ederken, ekonomist Alaattin Aktaş ise gündemi Kılıçdaroğlu'nun belirlediğini söyledi.

Dünya genelinde devam eden çip sıkıntısı, otomobil üretiminde yavaşlama ve artan talebin etkisiyle otomobil fiyatları yükselişte. Türkiye’de buna dövizdeki rekorlar ve ek vergilerin getirdiği zamlar da ekleniyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gece yayınladığı videoda "Bizler iktidara gelinceye kadar, araba alımını öteleyin. Geldiğimizde halkımızın en çok rağbet gösterdiği araç segmentlerinde ÖTV'yi çizeceğiz. Şimdi açıkça çağrı yapıyorum. İlk yapacağımız işlerden biri, 1.6 motor otomobillerde vergileri bugünün yaklaşık dörtte biri oranına indirmek olacak. ÖTV'yi de lüks araç alanlara uygulayacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun ÖTV çıkışını ekonomistler yorumladı.

Ekonomist Oğuz Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Şimdi birileri çıkıp bunun kaynağı nereden diye soracak! 2021'de otomobilden alınan ÖTV tutarı 66 milyar TL idi. Lüks araçlarda indirmeyeceğiz diyor ama diyelim ki orada da 1/4'üne indirdi. Gelir kaybı 50 milyar TL! KKM'ye TCMB hariç ilk dört ayda bütçeden ödenen tutar kadar" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomist Mahfi Eğilmez de Kılıçdaroğlu'nun çıkışını, "Muhalefet için şu an en tehlikeli şey popülizme sapmaktır. Türkiye'nin sorunu asgari ücretlinin, düşük gelirlinin, emeklinin geçinebilecek gelirinin olmamasıdır. Arabada ÖTV'nin düşürülmesi sorunlar sıralamasında çok gerilerde gelir." diye yorumladı.

Ekonomist ve Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş da "Önce KYK borçları çıkışı ve iktidarı adım atmaya zorlama. Bay Kemal'i bir eleştiri değil övünç olarak kabullenmenin karşı tarafta yarattığı rahatsızlık. Şimdi de otomobilde ÖTV vaadi ve "Otomobil almayı erteleyin" çağrısı... Farkında mısınız, gündemi Kılıçdaroğlu belirler oldu" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN