Ekonomistlerden asgari ücret değerlendirmesi: İktidar istihdamı kaybetme korkusuyla bedeli çalışana yıktı

Ekonomistlerden asgari ücret değerlendirmesi: İktidar istihdamı kaybetme korkusuyla bedeli çalışana yıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 8 bin 500 TL olarak açıkladığı yeni asgari ücreti ekonomistler değerlendirdi. Mevcut tablonun çalışan açısından olumlu olmadığını vurgulayan ekonomistlerden Uğur Gürses, "Sadece nakit akışı diye bakılsa finansman-borçlanma maliyetiyle işçiler alacaklı kalıyor. Hükümet istihdamı kaybetme korkusuyla bedeli çalışanlara yıkıyor" yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023'te geçerli olacak asgari ücretin net 8 bin 500 lira olacağını açıkladı. Erdoğan'ın açıklaması öncesi "Teklifimiz 9 bin lira. Vermezlerse masadan kalkarız" diyen Türk-İş, masadan kalktı ve rakama muhalefet şerhi düştü.

Ekonomistler ise Erdoğan'ın açıklaması sonrası yeni asgari ücreti yorumladı. İşte ekonomistlerin ilk değerlendirmeleri...

'SENDİKALAR SES ÇIKARAMADI'

Oğuz Demir: “Başka bir düzenleme yoksa işveren maliyeti 12.859 TL olacak gibi görünüyor. İşçi temsilcisinin neden orada olmadığına dair ise tek bir fikrim var. Çok fazla eleştiri aldılar, bakın biz 9.000 TL'den geri adım atmadık diyecekler. O masada oturmamaları o yüzden. Yoksa ne ücretlere ses çıkarmadılar geçmişte.”

'ŞUBATTA TÜRK-İŞ’İN AÇIKLADIĞI AÇLIK SINIRI ALTINDA KALACAK'

Barış Esen: “Çalışanların eline bu ücret Şubat başında geçecek. Üstünde dediğimiz açlık sınırı rakamı Kasım ayına ait. Yani muhtemelen asgari ücret şubatta Türk-iş’in açıkladığı açlık sınırı altında kalacak.”

'İŞÇİLER ALACAKLI KALIYOR'

Uğur Gürses: “TÜİK ölçümüyle son 1 yılda gıda yüzde 102, ulaştırma yüzde 100, elektrik yüzde 101, gaz yüzde 132. Asgari ücret yüzde 100. Sadece nakit akışı diye bakılsa finansman-borçlanma maliyetiyle işçiler alacaklı kalıyor. Hükümet istihdamı kaybetme korkusuyla bedeli çalışanlara yıkıyor.”

'BÜTÜN UMUTLARINI BAZ'A BAĞLAMIŞLAR'

Durmuş Yılmaz: “Bütün umutlarını hiç bir şey yapmadan düşecek olan baz etkine bağlamışlar. 3 ocak 2023 te Aralık 2022 enflasyonu açıklandığında sergileyecekleri şenliğe(!) hazırlanalım. Enflasyonun hızı yavaşlayacak fiyatlar artmaya devam edecek.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN