Ekonomistler yeni zammı böyle yorumladı: Ülkede çalışanların yüzde 70'i asgari ücretli oldu

Ekonomistler yeni zammı böyle yorumladı: Ülkede çalışanların yüzde 70'i asgari ücretli oldu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugünkü üçüncü toplantının ardından yeni ücretin 11 bin 402 olduğunu duyurdu. Ekonomistler zammın ardından ilk yorumlarını paylaştı. Yoksulluk sınırına vurgu yapan Fatih Özatay "11bin 402 nerede 33 bin 750 nerede?" yorumunu yaparken İris Cibre ise 500 dolar beklentisini vurgulayarak "Eylülde açlık sınırının tekrar asgari ücreti geçmesini bekliyorum" dedi. Murat Muratoğlu ise "Ülkede çalışanların yüzde 70'i asgari ücretli oldu" diyerek zamma tepki gösterdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün yaptığı üçüncü toplantının ardından ara zam için kararını verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantı sonrası yaptığı açıklamada "2023’ün ikinci yarısında brüt 13 bin 444 liradır. Net ücret ise 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Asgari ücrete uygulanan 400 liralık desteği önümüzdeki aylarda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz." diyerek oranı açıkladı.

'500 dolar' beklentisinin altında kalan oran için ekonomistler de sosyal medya hesaplarından ilk yorumunu yaptı. İşte ekonomistlerin yeni orana ilişkin değerlendirmeleri:

'YOKSULLUK SINIRININ YÜZDE 66 ALTINDA'

Fatih Özatay: Asgari ücret 11 402 lira oldu. Türk-İş dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının Mayıs ayında 33 750 lira olduğunu açıklamıştı. 11 402 nerede 33 750 nerede? Rasyonel (akla uygun) politika bu olmasa gerek. Ancak çok düşük ücretle ayakta kalan bir ekonomi yapısı olunca böyle oluyor. Hal böyleyken, faiz-kur konuşmaya devam...

Oğuz Demir: Asgari ücret 11.402 TL oldu. Artış oranı %34 oldu. Asgari ücretli sayısının artması, asgari ücretin ortalama ücret haline gelmesi büyük sıkıntı ama siyasetçi için durum tam tersi. Artık çok daha büyük bir kesimin ücretine hükümet karar verecek.

İris Cibre: Asgari ücret 34% zam ile 11.402 TL olarak açıklandı 483 USD. Eylülde açlık sınırının tekrar asgari ücreti geçmesini bekliyorum. Hali hazırda zaten Mayıs ayı yoksulluk sınırının 66% altında.

'2 AY İÇİNDE AÇLIK SINIRINDA KAYBOLACAK'

Mustafa Sönmez: Hangi demokratik ülkede asgari ücret, toplumun yarısının ücreti ve bu ücret CB güdümlü belirleniyor? Ücret dediğin sendikal örgütlülükle, pazarlık, gerektiğinde grev kullanılarak belirlenir. Bir de bizim halimize bak! Al sana asgari ücret öp başına koy, duacı ol! Rezillik

Evren Devrim Zelyut: Yeni asgari ücret 11.402 TL oldu... Üzüldüğüm noktalar şunlar:

1-Enflasyon artarken verilen bu rakam da 1-2 ay içinde açlık sınırı altında iyice kaybolacak.

2-Ekonomi yönetimi fiyatları düşürecek yapısal işler yerine sürekli enflasyon telafisi ile uğraşarak zamanı ve kaynakları harcıyor.

Türkiye tüketim yerine tasarrufu, reel sektör üretiminde yarı mamul bağımsızlığını, eğitim reformları ile ihracatta yüksek teknoloji payını artırmadıkça; dolar, enflasyon, kayıt dışı ekonomi, sefalet, yolsuzluk konuşmaya devam edeceğiz...

'YÜZDE 70 ASGARİ ÜCRETLİ'

Sadi Uzunoğlu: Asgari ücret %34 artışla 11.402 TL oldu. Şimdi tüm çalışanlar kendi maaşlarının ne olacağını bekliyor. Yüksek enflasyon platformunda devam ettiğimiz sürece her altı ayda bir bunları yaşamaya devam ederiz.

Murat Muratoğlu: Asgari ücret "11.402" liraya çıkınca, ülkede çalışanların yüzde 70'i asgari ücretli oldu. Budur Türkiye gerçeği!

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN