Merkez Bankası verilerine göre Ocak 2025’te cari açık 3,8 milyar dolar, dış ticaret açığı 5,6 milyar dolar** oldu. Hakan Kara, enerji bağımlılığının azalması ve turizm gelirlerinin artmasının dış dengeyi etkilediğini belirtti. İris Cibre, 2002’den bu yana gelen yatırımların %30’unun finans sektörüne gittiğini vurgulayarak, “Yabancı teknoloji paylaşımı yapacak, kalkındıracak yeterli yatırımla gelmemiş ülkeye" ifadesini kullandı.
Merkez Bankası verilerine göre, Ocak 2025’te cari işlemler açığı 3,8 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı da 4,35 milyar dolardan 5,6 milyar dolara yükselerek Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının arttığını gösterdi.
Ekonomist Hakan Kara, büyümenin hızlanmasıyla cari açığın yeniden artacağına yönelik yorumlara değinerek, “Evet, dış açık artacak ama eskisi gibi milli gelire oranla %5-6’lara da gitmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Kara’ya göre, “Son yıllarda enerjide dışa bağımlılığın azalması ve turizm gelirindeki performans dış dengede denklemi değiştiriyor.” Ancak dış ticaret açığındaki genişleme, Türkiye’nin ihracat ve üretim kapasitesinde yeterli iyileşme sağlayamadığını gösteriyor.
Büyüme toparlanınca cari açığın yeniden patlayacağı yorumları görüyorum. Evet dış açık artacak ama eskisi gibi milli gelire oranla %5-6’lara da gitmeyeceğiz. Çünkü son yıllarda enerjide dışa bağımlılığın azalması ve turizm gelirindeki performans dış dengede denklemi değiştiriyor. pic.twitter.com/86bPgcGJac
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) March 12, 2025
YABANCI YATIRIMLAR FİNANS SEKTÖRÜNE GİDİYOR
Ekonomist İris Cibre, Türkiye’ye 2002’den bu yana gelen 194,2 milyar dolarlık doğrudan yatırımın önemli bir kısmının finans sektörüne yöneldiğine dikkat çekti. Cibre, yaptığı paylaşımda, “Bu yatırımların %30’u finans ve sigorta faaliyetlerine geldi. İmalata ancak toplamın %13,75’i, bilgi işleme %8,33” diyerek, yatırımların büyük oranda kısa vadeli kârlılığa odaklandığını vurguladı.
Cibre, doğrudan yatırımların üretimi ve teknolojiyi geliştirmek yerine finans sektöründe yoğunlaştığını belirterek, “Yabancı teknoloji paylaşımı yapacak, kalkındıracak yeterli yatırımla gelmemiş ülkeye” dedi.
Yabancı Yatırımcı 2002 yılından beri ülkemize toplamda 194,2 MLR USD doğrudan yatırım yaptı
— İris Cibre ???? (@iriscibre) March 12, 2025
Bu yatırımların 30%'u finans ve sigorta faaliyetlerine geldi
İmalata ancak toplamın 13,75%'i, Bilgi işleme 8,33%
Aslında, benim gördüğüm şu;
Yabancı teknoloji paylaşımı yapacak,… pic.twitter.com/jFDMAPfdkK