Ekonomistlerden 'Vatandaşın iktidara güveni kalmadı' uyarısı: Riskler artıyor, bireysel dolar talebi büyüyor

Ekonomistlerden 'Vatandaşın iktidara güveni kalmadı' uyarısı: Riskler artıyor, bireysel dolar talebi büyüyor

Seçimler yaklaştıkça her gün döviz ve altında rekorlar kırılıyor. Uzmanlar ise 14 Mayıs'ı işaret ederek artışın süreceğini belirterek vatandaşın hükümete güvenmemesi nedeniyle aldığı dövizi de banka yerine yastık altına koyduğunu söylüyor. Prof Dr. Şenol Babuşçu “Bireysel döviz talebi her geçen gün yükseliyor. Tasarruf sahipleri banka hesabına yatırmaktansa yastık altını ve kiralık kasayı tercih ediyor. Bankalar döviz hesabı açmak istemiyor. Bu, iktidara olan güvensizlikten kaynaklanıyor” dedi.

Genel seçimlerin yapılacağı 14 Mayıs'a 30 gün kala kritik süreçte her gün döviz ve altında yeni rekor kırılıyor. Uzmanlar Merkez Bankası'nın aldığı tedbirlerin döviz talebini ve yükselişini engelleyemeyecek kadar yüzeysel olduğunu belirterek artan riskler dolardaki talebin de yükselmesini beraberinde getirdiğini vurguluyor.

'BANKALARIN DÖVİZ FAİZİ CAZİP DEĞİL'

Olayşan tabloyu değerlendiren Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşçu “Seçim yaklaştıkça endişe ve tedirginlik artıyor” dedi. Babuşçu sosyal medyada yaptığı paylaşımlarında şu ifadeleri kullandı:

“Endişe ve tedirginlik arttığı için bireysel döviz talebi her geçen gün yükseliyor. Tasarruf sahipleri döviz satın alıp banka hesabına yatırmaktansa yastık altını ve kiralık kasayı tercih ediyor. Bunun en başta gelen nedenleri:

Bankalar döviz hesabı açmak istemiyor. Çünkü toplam mevduatın içinde TL mevduatın payı azaldıkça bankaların yükümlülükleri artıyor. Bu kapsamda bankalar döviz mevduatına çok düşük (%1’in altında) faiz veriyor. Bu faiz ise cazip değil.

'HÜKÜMETE OLAN GÜVENSİZLİKTEN KAYNAKLANIYOR'

Bu durum bankacılık sistemine güvensizlikten değil, Hükümete olan güvensizlikten kaynaklanıyor. Bankalara güven tam ancak, Hükümetin veya TCMB’nin yapacağı düzenlemelerle bankacılık sistemindeki dövizlere kısıtlamalar getireceği düşünülüyor.”

'TEK AMAÇ SANDIĞA KADAR DÖVİZ YÜKSELMESİN'

Öte yandan Babuşçu başka bir paylaşımında ise Merkez Bankası kararlarını değerlendirdi. Babuşçu “Merkez Bankası döviz kuru sıçramasın diye bugünde yeni düzenlemeler yaptı. Her gün yeni bir düzenleme. Tek amacı var seçime kadar kurlar yükselmesin….”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN