Elektrikli araçta yeni sayaç şartı: Sitelerde bireysel şarj dönemi kapanıyor mu?

Elektrikli araçta yeni sayaç şartı: Sitelerde bireysel şarj dönemi kapanıyor mu?

Elektrikli araçlara ilişkin yayınlarıyla tanınan Dolu Batarya, bir apartmanda dairelerin elektrik tesisatından beslenmesi planlanan AC şarj cihazları için yapılan güç artırımı başvurusunun AYEDAŞ tarafından reddedildiğini duyurdu. Ret yazısında, ikiden fazla bağımsız bölüm bulunan yapılarda araç şarj talebinin “ayrı ve tek bir sayaç” üzerinden yapılması gerektiği belirtildi. Platform, uygulamaya “Evde şarj yasağı resmen başladı” sözleriyle tepki gösterdi.

Apartman ve sitelerde yaşayan elektrikli araç sahiplerini yakından ilgilendiren yeni bir uygulama tartışma yarattı. Elektrikli araçlarla ilgili paylaşımlarıyla tanınan Dolu Batarya, Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım AŞ’ye yapılan bir bağlantı başvurusuna verilen ret yanıtını sosyal medya hesabından yayımladı.

Paylaşılan belgede, iki farklı elektrik tesisatında güç artırımı yapılarak araç şarj cihazı kurulmak istendiği ancak başvurunun kabul edilmediği görüldü.

AYEDAŞ: AYRI VE TEK SAYAÇ ÜZERİNDEN BAŞVURULMALI

AYEDAŞ’ın ret gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“İstek iki ayrı tesisata güç artırımı yapılarak araç şarj isteği ancak 15.06.2026 tarihli ETKB kararıyla 2’den fazla bağımsız bölümlü yapılarda ayrı tek sayaçla araç şarj talebi olmalıdır.”

Buna göre ikiden fazla bağımsız bölümü bulunan apartman ve sitelerde, her dairenin kendi elektrik sayacına bağlı ayrı şarj cihazı için güç artırımı talep etmesi yerine şarj ünitelerinin ortak ve ayrı bir sayaç üzerinden beslenmesi isteniyor.

Belge, bütün konutlarda elektrikli araç şarjının yasaklandığını göstermiyor. Ancak uygulama, çok daireli yapılarda araçlarını kendi mesken abonelikleri üzerinden şarj etmek isteyen kullanıcıların başvurularının kabul edilmeyebileceğine işaret ediyor.

whatsapp-image-2026-07-10-at-16-29-37.jpeg

DOLU BATARYA’DAN “EVDE ŞARJ YASAĞI” TEPKİSİ

Dolu Batarya, söz konusu yanıtı paylaşarak uygulamanın apartman ve sitelerde bireysel şarj cihazı kurulumunu fiilen zorlaştıracağını savundu.

Platformun paylaşımında şu ifadeler kullanıldı:

“Evde şarj yasağı maalesef resmen uygulanmaya başladı.”

Dağıtım şirketine yapılan başvurunun AC şarj cihazı için ayrı abonelik talebi gerekçe gösterilerek reddedildiğini belirten platform, ilerleyen dönemde daha önce kurulmuş cihazların da söktürülmesi riski bulunduğunu öne sürdü.

BİREYSEL SAYAÇ YERİNE ORTAK ALTYAPI DÖNEMİ Mİ?

Yeni yaklaşımın yaygınlaşması halinde, çok daireli apartman ve sitelerde araç şarj altyapısının tek tek dairelerden çekilen hatlarla değil, yalnızca bu amaçla kurulacak ortak bir sayaç ve tesisat üzerinden oluşturulması gerekecek.

Bu durum; site yönetimi kararı, ortak altyapı projesi, kablolama, tüketimin kullanıcılar arasında paylaştırılması ve yeni abonelik maliyetleri gibi ek süreçler doğurabilir.

Özellikle yalnızca bir veya iki elektrikli aracın bulunduğu binalarda bütün siteyi kapsayan ortak sistem kurulması, bireysel kullanıcı açısından maliyet ve yönetim yükünü artırabilir.

AYEDAŞ’ın internet sitesinde elektrikli araç şarj istasyonu başvurularının dağıtım şirketinin ilgili süreci üzerinden yapılacağı belirtiliyor ancak ikiden fazla bağımsız bölümlü yapılarda uygulanacak yeni sayaç şartının ayrıntıları kamuya açık sıkça sorulan sorular bölümünde yer almıyor.

2024’TE KURULUMLARIN KOLAYLAŞTIRILDIĞI DUYURULMUŞTU

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2024’te yayımladığı genelgeyle apartman ve sitelerde elektrikli araç şarj ünitesi kurulumlarının kolaylaştırıldığını açıklamıştı.

Genelgeye göre ortak otoparklara şarj ünitesi kurulabilmesi için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun kararı yeterli sayılmıştı. Bağımsız bölüme tahsisli otoparklarda ise mevcut elektrik tesisatı değiştirilmediği, diğer bölümler ve ortak alanlar etkilenmediği sürece kat malikleri kurulu kararı aranmayacağı bildirilmişti.

Bununla birlikte Bakanlık, bütün kurulumlarda ilgili elektrik dağıtım kurumunun olumlu görüşünün alınmasını zorunlu tutmuştu.

“YASAK” DEĞİL, BAŞVURU MODELİNDE KISITLAMA

Paylaşılan belge, müstakil evlerde veya en fazla iki bağımsız bölümü bulunan yapılarda evden şarjı yasaklayan genel bir karar içermiyor.

Tartışmanın merkezinde, üç veya daha fazla bağımsız bölümü bulunan yapılarda bireysel mesken sayaçları üzerinden şarj cihazı kurulmasına yönelik güç artırımı başvurularının reddedilmesi bulunuyor.

Dolayısıyla uygulama teknik anlamda ülke genelinde bir “evde şarj yasağı” değil; apartman ve sitelerde bireysel sayaçtan şarj modelini sınırlandırarak ayrı ve ortak sayaç şartı getiren bir düzenleme niteliği taşıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile EPDK’nın, 15 Haziran 2026 tarihli karara ilişkin kapsamı, mevcut kurulumların durumunu ve dağıtım şirketlerinin uygulayacağı ortak esasları açıklaması bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN