Emekliye iyi bir zam var diyerek müjdeledi! SSK ve Bağ-Kur zamlarında iki formül: Beklenen tarih ve rakam verildi

Emekliye iyi bir zam var diyerek müjdeledi! SSK ve Bağ-Kur zamlarında iki formül: Beklenen tarih ve rakam verildi

Milyonlarca emekli 4 gözle maaşlarına gelecek zammı beklerken emekliye iyi bir zam yapılacağı müjdesi geldi. Ekonomi yazarı Faruk Erdem SSK ve Bağ-Kur zamlarından 2 formülden söz ederken beklenen tarihi ve beklenen rakamı açıkladı. İşte detaylar…

Hem SSK hem de Bağ-Kur emeklileri ne kadar maaş alacaklarını merakla takip ediyor. Özellikle de her geçen gün artan hayat pahalılığı emeklilerin maaşlarının yetersiz olmasına yol açarken geçim sıkıntıları da artmaya devam ediyor. Son olarak 3 Ocak tarihinde enflasyon verilerinin açıklanmasından sonra ekonomideki hareketlilik artış gösterdi. Milyonlarca emekli vatandaşın 2024 senesinde alacağı maaş açıklanan enflasyon verileri doğrultusunda belli olurken 6 aylık enflasyon farkı yüzde 37,56 olarak gerçekleşti. Enflasyon farkının açıklanmasıyla beraber memur ve memur emeklilerinin zamları yüzde 49,25 olarak kesinleşti. Öte yandan SSK ve Bağ-Kur ok emeklilerinin zam oranı ise yüzde 37,55’te kaldı. Şimdi ise milyonların gözü en düşük emekli maaşına dikildi.

yeni-proje-4.jpg

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI HER GEÇE GÜN ERİYOR

Geçtiğimiz sene 5 Nisan’da en düşük emekli maaşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7 bin 500 lira olarak açıklanmıştı. O dönem için dolar kuru 19,25 lira iken bir emekli maaşıyla 389 dolar alınabiliyordu. Bugün itibariyle aynı maaşa yalnızca 250 dolar alınabiliyor. Yani arada 139 dolarlık bir kayıp söz konusu. Öte yandan 9 aylık kayıp bugün türk lirası olarak 4 bin 127 TL olarak karşımıza çıkıyor.

yeni-proje-3.jpg

REFAH PAYI BEKLENTİSİ VAR

Zam oranları netleşmesini rağmen refah payı bekleyen SSK ve Bağ-Kur more emeklileri konuya ilişkin yapılacak çalışmaları takip ediyor. Tüm bunların yanı sıra son olarak 5 Nisan da açıklanan en düşük emekli maaşının 9 ayda alım gücü TÜİK’in açıkladığı enflasyona göre yüzde 41,97 oranında erime yaşadı. Bu kapsamda emeklinin alım gücü 4 bin 353 liraya düşerken, tüm emekliler maaş zamlarından düzenleme bekliyor.

p-4.jpg

REFAH PAYI ÇALIŞMASI VAR

A Haber’e bazı açıklamalarda bulunan ekonomi uzmanı Faruk Erdem, konuya ilişkin olarak şu açıklamaları yaptı:

“Asgari ücret Aralık ayında yüzde 49 oranında arttı bu zam Ocak'tan itibaren geçerli oldu. Memurlar ve memur emeklilerin artışı da yüzde 49 civarında olacak. Burada üç zammın da eşitlenebileceğini söylemiştik. SSK ve Bağ-Kur emeklileri altı aylık enflasyon kadar zam alıyor. Arada yüzde 11'lik bir fark var. Bu farkın kapatılması noktasında refah payı çalışması var. AK Parti'den de bununla ilgili açıklama yapıldı. Maliyet hesaplamaları yapılıyor, çalışma Cumhurbaşkanına sunulacak.”

EK ZAMDA İLK FORMÜL

"Emekliye ek zam olacak mı? SSK ve Bağ-Kur emeklisinin gözü haftaya yapılacak kabine toplantısında! 16 Ocak'ta meclis açılacak, emekliye ek zam TBMM'ye geliyor! 16 Ocak çok kritik bir tarih. Emekli kök maaş zammının %45'e tamamlanması durumunda %7.43 oranında refah payı söz konusu olacak."

p-3.jpg

EK ZAMDA İKİNCİ FORMÜL

"SSK, Bağ-Kur emekli zammının memur emeklisi ile aynı seviyeye çekilmesi. Bu durumda SSK ve Bağ-Kurlular da %49.24 oranında zam alacak. %11.68'lik refah payı söz konusu olacak. 7.500 TL taban maaş yükselecek. Ya 10 bin TL olacak ya da 11 bin TL olacak. Bu teknik çalışmanın sonunu kısa süre içerisinde göreceğiz. En düşük emekli maaşının en az 10 bin TL olmasını bekliyorum."

“EMEKLİYE İYİ BİR ZAM VAR”

Ekonomist Barış Soydan, emekli maaşlarında beklediği artışa ilişkin olarak şunları söyledi:

“Yerel seçimlere yönelik ben yılbaşından itibaren ufak ufak adımları atmaya başladığını düşünüyorum ben iktidarın. Emekliler için bir oran tahmini yapmayayım ama iyi bir zam var. İyi bir zam yapılacağını düşünüyorum yine. Orada da Mehmet Şimşek farklı alternatifleri değerlendiriyor haberleri var ama gerçekçi olalım. O kararı verecek olan kişi Cumhurbaşkanı Erdoğan biliyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anketleri de göz önünde bulundurarak yerel seçim perspektifi ile kararını vereceğini düşünüyorum. Ne kadarlık zam yapılması gerektiği ayrı ama Mehmet Şimşek’e bırakılan rakamdan daha fazla bir zam yapılacağını ben düşünüyorum.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN