Enflasyon ayarlı asgari ücret seçim yılında: 'Asıl zam' 2023'te

Enflasyon ayarlı asgari ücret seçim yılında: 'Asıl zam' 2023'te

Hayat pahalılığının altı ayda erittiği asgari ücret yüzde 30’luk ara zamla 5 bin 500 lira oldu. Ancak artış enflasyonun hızına yine yetişemedi, milyonların aylık geliri açlık sınırının altında kaldı. Erdoğan’ın “Asıl tespiti yıl başında gerçekleştireceğiz” sözleri “Vatandaşı rahatlatacak adım sandık yılına bırakıldı” eleştirilerine yol açtı.

Maaşlara yıl başında yapılan zam enflasyon karşısında eriyince yeni artış zorunlu hale geldi. Türkiye’nin kilitlendiği asgari ücret görüşmeleri üç günde tamamlandı. 2022’nin ikinci yarısında ödenecek aylık asgari ücret yaklaşık yüzde 30 artışla brüt 6 bin 471, net 5 bin 500 TL oldu. Böylece 4 bin 253 liralık asgari ücrete 1247 lira ara zam yapıldı. Günlük net yevmiye 183, saatlik ücret de 24.45 liraya çıktı. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 7 bin 603 lira olarak gerçekleşti.

İŞÇİ BAŞINA 100 TL DESTEK

Zamların üç ayda eridiğini belirten Türk-İş’in 6 bin 391 liralık açlık sınırı talebi karşılık bulmadı. Enflasyonun küresel sorun olduğuna dikkat çeken Erdoğan, işçi başına işverene 100 TL destek verileceğini bildirdi. Cumhurbaşkanı “Bu bir ara artıştır, asıl tespiti inşallah yıl başında gerçekleştireceğiz” diyerek 2023’e işaret etti. DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu “Bu, olması gerekenin ve beklenenin çok altında” derken muhalefetten “Milyonlarca vatandaş açlığa mahkum edildi” eleştirileri geldi.

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALDI

Yeni asgari ücret yüzde 30 zamla birlikte 5 bin 500 liraya çıktı. 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olan asgari ücrettin açlık sınırının altında kaldığı görüldü. Türk-İş Haziran 2022’de açlık sınırını 6 bin 391 lira, yoksulluk sınırı ise 20 bin 818 lira olarak belirlenmişti. Temmuz itibarıyla asgari ücretin işverene toplam maliyeti de 7 bin 603 lira olarak hesaplandı.

Türkiye’deki tüm ücretli çalışanları ilgilendiren asgari ücrette, son rakamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Yeni asgari ücret yüzde 30 zamla birlikte 5 bin 500 liraya çıktı. 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olan asgari ücrettin açlık sınırının altında kaldığı görüldü. Türk-İş Haziran 2022’de açlık ve yoksulluk sınırını araştırmasın da yakın zamanda açıklanmıştı. Buna göre, Haziran 2022’de açıklık sınırı 6 bin 391 lira, yoksulluk sınırı da 20 bin 818 lira olarak belirlenmişti. Araştırmaya göre, bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 8 bin 313 lira olarak kaydedildi. Türk-İş’e göre gıda enflasyonu ise haziranda yıllık yüzde 117 lira arttı. Böylece haziran itibariyle açlık sınırı ve asgari ücret arasındaki fark haziranda 2 bin 138 liraya çıkmıştı. Yeni zamla birlikte bu fark 891 liraya düştü.

1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak asgari ücret Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yapılan toplantıda duyuruldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin toplantıda ilk sözü alan isim oldu. Bilgin, çalışanların ücretlerinden asgari ücret kadar vergi indirimi uygulamasının devam edeceğini belirtti. Bilgin’in ardından TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol konuştu. Akkol, asgari ücretin taban ücret olduğunu, ortalama ücret olmadığını belirtti.

Akkol, ara zammın üçlü mutabakatla belirlendiğini ifade etti. Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan konuştu. Erdoğan’ın öne çıkan sözleri şunlar oldu: “Enflasyon sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın sorunudur. Enflasyon rakamları ülkemizde elbette farklı tezahür etmektedir. Fiyat artışlarının insanların hayatlarına olan etkisi aynıdır. Asıl önceliğimizi vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne veriyoruz. Fahiş fiyat sorunlarını asla görmezden gelmedik. Üretimi destekleyerek, çarkların durmasına, istihdamın gerilemesine müsaade etmedik. Hedefimiz çalışanları hayat pahalılığına karşı desteklemektir. Yılbaşında asgari ücrete tarihi bir zam yapmıştık. Aralık-Ocak aylarının enflasyonda yol açtığı kamburun artışın yetersiz kalmasına yol açtığını tespit ettik.”

‘ENFLASYON GELİR DAĞILIMINI BOZUYOR’

Enflasyon ve alım gücünün düşmesi üzerine gündeme gelen asgari ücrete ara zam çalışmalarında sona gelinmişti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Perşembe günü ilk toplantısını yapmış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin çalışmaların Cuma günü tamamlanacağını belirtmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in başkanlığında, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da yer aldı. Bilgin, konuya ilişkin yaptığı ilk konuşmada “Asgari ücret için hep normal, zamanında artacak demiştim ama gelinen noktada enflasyon nedeniyle yeniden belirlememiz gerekiyor. Enflasyon gelir dağılımını bozuyor. Çalışanlar enflasyon karşısında kendi gelirlerini düzenleyemediği için sosyal devlet tedbirleri devreye girmektedir. Enflasyonun emekçiler üstündeki baskısını kaldıracağız. Çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimizdir” ifadelerini kullandı.

6 BİN 391 LİRANIN ALTINDA KALMASIN DENİLMİŞTİ

Türk-İş Başkanı Ergun Atalay komisyonun ilk toplantısında “Son 5 aydır enflasyondaki yüksek artıştan kaynaklı bir toplantı yapıyoruz. Asgari ücrete Ocak ayında güzel bir zam yaptık ama maalesef 3 ayda bu zam eridi. Dar gelirliler ülkede en çok sıkıntıyı çeken kesim. Temennim oluşan enflasyon çerçevesinde dar ve sabit gelirliye nefes aldıran bir artış olması” diye konuşmuştu. Önceki gün Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat da Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulunmuştu. Asgari ücretin 6 bin 391 lira olan açlık sınırının altında kalmamasını teklif ettiklerini belirten Irgat, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Enflasyon oranlarını ortaya koyduk. İnsanca yaşayabilecek bir ücreti insanların hak ettiğini ifade ettik. Geldiğimiz noktada işverenlerin istekleri oldu. 6 bin 391 lira açlık sınırını ifade ettik, bunun altında kalmasın dedik.”

02-temmuz-2022-kapak.jpg

İŞVERENE MALİYETİ 7 BİN 600 LİRA

Asgari ücret brüt 6 bin 471 lira oldu. Net asgari ücret ise 5 bin 500 lira olarak hesaplandı. Yüzde 14 olarak hesaplandığında SGK prim payı 905 lira olarak kaydedildi. İşsizlik sigortası primi de 64.71 lira olduğu ortaya çıktı. SGK primi de işveren payının yüzde 15,5 olduğunda bin 3 lira oldu. İşsizlik sigortası primi 129 lira da eklenince işverene toplam maliyeti 7 bin 603 lira olduğu görüldü.

ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞANLARIN ORANI YÜZDE 50’Yİ GEÇTİ

Asgari ücret görüşmelerinin ardından alınan ara zammın hemen geçerli olabilmesi için de yönetmelik değişikliği yapıldı. Buna göre, yönetmeliğin 11’inci maddesi’nde “Komisyonca belirlenen ücretler Resmî Gazete’de yayımlanır ve Komisyon kararında başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer” şeklinde değişiklik yapıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine ülkede asgari ücretle çalışanların oranı son beş yılda sürekli artış gösterdi. 2017 yılında yüzde 35 olan asgari ücretli çalışan sayısı 2021 yılına gelindiğinde yüzde 48’e ulaştı. Bununla birlikte sosyal güvenlik ve çalışma yaşamı uzmanları maaş aralığı olarak asgari ücretin yüzde 10 üstünde çalışanların da bu orana eklenmesi gerektiğini söylüyor. Bu durumda olanlar eklendiğinde asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 57’lere çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN