Enflasyon rotayı başka yöne çevirdi: Merkez bankaları altına yöneliyor

Enflasyon rotayı başka yöne çevirdi: Merkez bankaları altına yöneliyor

Para birimlerindeki dalgalanmalar dünyada yatırımcıyı olduğu kadar merkez bankalarını da etkiledi. Enflasyona karşı etkin bir koruma aracı olarak görülen altında alımlarını gelecek 12 ay içinde artırmayı planlayan merkez bankalarının oranı yüzde 24 oldu.

Küresel ekonomideki dalgalanmalar sadece yatırımcıyı değil, merkez bankalarını da rezervlerini çeşitlendirmeye yönlendirirken, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları, artan jeopolitik ve ekonomik riskler sebebiyle altın varlıklarını daha da büyütme planı yapmaya başladı.

ekonomim.com'dan Evrim Küçük'ün haberine göre; Dünya Altın Konseyi'nin (WGC) 2023 Merkez Bankası Altın Rezervleri Anketi'ndeki verilerde, altının, merkez bankaları tarafından tercih edilmeye devam edeceği görüldü.

YÜZDE 24'Ü ALTIN REZERVLERİNİ ARTIRMAYI PALNLIYOR

Küresel merkez bankası net alımlarını geçen yıl yüzde 152 artarak 1.078 tona yükselten ilgi sürüyor. Bu yılın ilk çeyreğinde 228 ton alım yapan merkez bankaları önümüzdeki 12 ay boyunca alımlarını sürdürecek. WGC’nin 7 Şubat-7 Nisan döneminde 59 bankanın katılımıyla yaptığı anketine göre, merkez bankalarının yüzde 71’i gelecek 12 ayda küresel altın rezervlerinin artacağını düşünüyor. Yüzde 24'ü de gelecek 12 ayda kendisinin altın rezervlerini artırma niyetinde.

DOLARIN PAYI DÜŞECEK

Anket, merkez bankalarının ABD dolarının gelecekteki rolü konusunda önceki anketlere göre daha karamsar olduklarını da gösterdi. Bununla beraber altının gelecekteki rolü konusunda daha iyimser bir tablo ortaya konuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN