Engelli plakası olanlara ciddi borçlar çıkabilir! Cahit Saraçoğlu açıkladı: Bunlara dikkat etmeyenler para ödeyecek

Engelli plakası olanlara ciddi borçlar çıkabilir! Cahit Saraçoğlu açıkladı: Bunlara dikkat etmeyenler para ödeyecek

Engelli plaka aracı olan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Engelli plaka sahipleri, Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) ile ek MTV borçları konusunda uyarılıyor. Ayrıca, şehir detayı da dikkat çekiyor...

Cemil Cahit Saraçoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada engelli plaka sahiplerini uyardı. Öyle ki engelli plakası olanlar ciddi borçlarla karşı karşıya kalabilir.

VERGİ BORCU ÇIKABİLİR

Yüzde 94 engelli raporuna sahip bir kişinin annesi adına tescil ettirdiği engelli plakalı araçların Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca MTV ve ek MTV ödemeleri çıkabiliyor. Bu duruma değinen Saraçoğlu, engelli araçlarında ÖTV ile MTV muafiyeti olduğunun altını çizdi.

Fakat, söz konusu muafiyetin kapsamıyla alakalı önemli bir detay var. Engelli kişinin aracı kullanmaması ya da aracın başka bir şehirde olması halinde vergi borcu çıkabiliyor. Engelli kişinin aracı kullanmaması, aracın içinde engelli birinin olmaması anlamı taşıyor . Aynı zamanda, aracın aynı il ya da aynı ilçe sınırlarında olması da gerekiyor. Araç engelli kişinin yaşadığı ilden farklı bir ilde bulunuyorsa bu kabul edilmez bir durum oluyor ve ek MTV ile ÖTV ödemesi çıkıyor.

engelli-plaka-kalkti-mi-1.jpg

ENGELLİ ARAÇ KULLANIM HAKKI KİMLERE VERİLİYOR?

Engelli plakalı araçlar, sadece engelli bireyler ile birinci dereceden yakınları tarafından kullanılabiliyor. Fakat, 2023 yılı öncesinde alınan araçlarda bu kural uygulanmıyor ve araçları herkes kullanabiliyor.

Engelli bireyin engel derecesi dikkate alınarak araç kullanmak yetenekleri farklılaşabiliyor. Aynı zamanda, engelli araçlarının otomatik vitesli olma zorunluluğu, sağlık raporu ile engel derecesine göre belirlenmektedir.

Engelli kişilerin devletin sağladığı ÖTV indirimiyle aldıkları araçları, vefat etmeleri halinde aileye miras olarak kalır.

Engelli plakaya sahip araçların 5 yıl içerisinde satılması da yasaktır. Bu süreçte ÖTV istisnası hakkı kaybedilir ve ödeme yapılması gerekir. 5 yıllık süre dolduktan sonraysa hiçbir ÖTV ödemesi gerekmeden satış yapılabilir.

engelli-plaka-kalkti-mi-2.jpg

ÖTV İNDİRİMİ NE KADAR OLUYOR?

Engelli plaka araç satın alınırken taşıt kredisi kullanılabilir fakat kredinin engelli kişi adına çekilmesi gerekir. Ayrıca, bankalar tarafından belirlenen standart taşıt kredisi şartlarına da uymak gerekiyor.

Bu yıl yüzde 40 ila yüzde 89 oranında engeli olanlar, yüzde 26.3'lük bir ÖTV indirimi ve yüzde 15.24'lük KDV indiriminden faydalanabiliyor.

Engelli plaka sahipleri, bu bilgiler doğrultusunda araçlarını kullanmalı ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmelidir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN