Erdoğan-Biden görüşmesi sonrası dolar yükselir mi? İşte 3 farklı dolar/TL kuru senaryosu

Erdoğan-Biden görüşmesi sonrası dolar yükselir mi? İşte 3 farklı dolar/TL kuru senaryosu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden, bugün ilk kez yüz yüze görüşecek. Gözler hem Brüksel'deki kritik görüşmeye hem de piyasalara çevrildi. Peki, Erdoğan-Biden görüşmesi sonrası dolar yükselir mi? Dolar/TL kuru 8,88 lira ile zirveyi gördükten sonra gerilemeye başlasa da Brüksel'den çıkacak mesajlar Türk Lirası varlıkları için büyük önem taşıyor. Piyasa Uzmanı Atilla Yeşilada, dolar/TL kuru ile ilgili 3 farklı senaryoyu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Joe Biden bugün Brüksel'de ilk yüz yüze bir araya gelecek. 24 Nisan'da 1915 olaylarını 'soykırım' olarak Biden'ın, Türkiye çantasında S-400/F-35 meselesi dahil birçok konu bulunuyor.

Kritik görüşme öncesi gözler piyasalara çevrildi, Brüksel'den çıkacak mesajlar Türk Lirası'nın değeri ile ilgili de büyük önem taşıyor. Peki, Erdoğan-Biden görüşmesi sonrası dolar yükselir mi? Piyasa Uzmanı Atilla Yeşilada, dolar/TL kuru ile ilgili 3 farklı senaryoyu yorumladı.

DOLAR GÜNE NASIL BAŞLADI?

Yeni haftanın ilk saatlerinde yatay seyreden dolar/TL kuru piyasaların açılması ve işlemlerin artmasıyla birlikte düşüşe geçti. Kurlarda düşüş yüzde 1'i aşarken, dolar/TL kuru 8,30 seviyesine kadar geldi. Euro/TL kuru ise 10,15'ten 10,05 seviyelerine kadar çekildi.

İlerleyen saatlerde tepki hareketiyle dolar/TL kuru 8,34-8,35 aralığında dengelendi. Euro/TL ise 10,10'un hemen üzerinde seyrediyor.

MERKEZ FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan-Biden görüşmesi ile başlayan haftada Fed ve TCMB faiz kararı da kritik öneme sahip.

8,88 lira ile tarihi zirveyi gördükten dolar/TL kuru gerilmeye başladı. Üst üste 7 gün gerileyen dolar/TL kuru Cuma günü ABD tahvil faizlerindeki düşüşün desteğiyle gün içerisinde 8,30'un altına kadar çekildi ancak sonrasında haftayı 8,3942'den tamamladı.

DOLAR YENİDEN YÜKSELİR Mi?

Dolar/TL kurudaki düşüş eğilimi, Biden-Erdoğan görüşmesinden iyimser mesajlar verilme potansiyeli nedeniyle düştü.

Reuters'a konuşan Piyasa Uzmanı Atilla Yeşilada, "Erdoğan'ın Brüksel’de Biden ile ilk yüz yüze temasını Türkiye'nin jeopolitik konumunu açığa kavuşturmak ve ekonominin toparlanması açısından tarihi olarak nitelendiriyoruz" dedi. Yeşilada, kritik görüşmeyi de hatırlatarak dolar/TL kurudaki tahminleri sıraladı:

atilla-yesilada.jpgPiyasa Uzmanı Atilla Yeşilada

"TL GEÇEN HAFTAKİ KAZANIMLARINI GERİ VERMEZ"

"Birinci senaryo. Samimi görüşmelere devam kararı. En yüksek ihtimalli olasılık, Erdoğan ve Biden'ın karşılıklı olarak anlaşamadığı noktalarda samimi bir tartışma ardından bunların çözümü için üst düzey kabine yetkilileri ve diplomatlara yetki vermesi.

Bu durumda, piyasalarda pozitif etki zaman içinde oluşur, fakat TL geçen haftaki kazanımlarını da geri vermez.

"EN KÖTÜ SONUÇ..."

İkinci senaryo. Erdoğan'ın S-400'leri ABD/NATO denetimine devredeceği vaadi öne çıkar. Piyasalar çok olumlu tepki verebilir. Dolar/TL'nin 8 seviyesine inebilir.

Üçüncü senaryo. En kötü sonuç. Taraflar karşılıklı güven kuramaz ve CAATSA yaptırımları sertleşir."

erdogan.jpgCumhurbaşkanı Erdoğan'ın hafta sonu açıkladığı Çin'le swap anlaşmasının da dolar/TL kurundaki düşüşü desteklediğini aktaran analistler, bugün Erdoğan'ın katılacağı NATO Zirvesi'nde, ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşme başta olmak üzere ikili temasların yakından takip edileceğini söyledi.

ERDOĞAN İLE BİDEN NE KONUŞACAK?

ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden'ın göreve geldiği 20 Ocak'tan sonra ilk yüz yüze görüşmesini, bugün NATO Zirvesi'nin gerçekleştiği Brüksel'de gerçekleştirilecek. Saat 18.00'de başlaması beklenen görüşmenin 1,5 saat sürmesi öngörülüyor.

İkili görüşme sırasında S-400'lerin, İstanbul Sözleşmesi'nin, F-35'lerin, Libya, Afganistan ve soykırım açıklaması gibi başlıkların konuşulması bekleniyor.

ABD Başkanı'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Biden'ın Suriye ve Libya'daki gelişmelerin yanı sıra Türkiye'nin Afganistan'da Kabil Havalimanı'nın güvenliğini sağlama teklifini de Erdoğan'la görüşeceğini açıkladı:

"Büyükelçiliklerimizin Afganistan'da güvenliğinin nasıl sağlanacağını, kesinlikle yapmak istedikleri şeyleri nasıl yapabileceklerini, Afgan hükümeti, güvenlik güçleri ve halkı için neler yapılabileceğini görüşecekler."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN