Erdoğan'dan son bir ayda 4 farklı döviz rezervi açıklaması

Erdoğan'dan son bir ayda 4 farklı döviz rezervi açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomist ve akademisyenlerle yaptığı toplantıda Merkez Bankası döviz rezervinin "115 milyar doların üzerinde" olduğunu söyledi. Erdoğan'ın açıklamalarına göre 26 Kasım'dan bugüne kadar döviz rezervinin 127 milyar dolardan 115 milyar dolar civarına kadar düştüğü ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan son dönemde ilk olarak 1 Ekim’de TBMM’de yeni yasama yılı açılış konuşmasında, Merkez Bankası döviz rezervinin 122 milyar dolar olduğunu açıklamıştı.

1 EKİM’DE 122 MİLYAR DOLAR

Erdoğan, "Birilerinin sürekli nerede diye sordukları Merkez Bankası rezervimizde 122 milyar dolar seviyesine ulaştı. Geçmişten bugüne baktığımızda ise milli gelirini 3 kat artırmış, satın alma paritesine göre dünyada 11. sıraya yükselmiş, yatırımda, üretimde, ihracattan, istihdamda, büyümede rekorlar kırmış bir Türkiye görüyoruz" açıklamasını yaptı.

26 KASIM’DA 127 MİLYAR DOLAR

Erdoğan, 26 Kasım günü İzmir'de toplu açılış töreninde Merkez Bankası döviz rezervini 127 milyar dolar olarak açıkladı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Ve sevgili kardeşlerim, Merkez Bankası’nın döviz rezervi neydi biliyor musunuz? 27,5 milyar dolar. Şimdi 127 milyar dolar. Nereden nereye? İşte uygulandığı her yerde başarısızlıkla sonuçlanan milleti açlığa, işsizliğe fakirliğe mahkum eden IMF reçeteleri yerine, kendi kalkınma ve ekonomi programımızın alt yapısını inşaya başladık" dedi.

4 ARALIK’TA 126 MİLYAR DOLAR

Bundan yaklaşık bir hafta sonra 4 Aralık'ta Siirt'te toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada ise Erdoğan, "Merkez Bankası’nın rezervi 27,5 milyar dolardı, elhamdülillah şimdi 126 milyar dolara çıktı, nereden nereye. Fakat bu CHP yanına taktığı bazı o tiplerle adeta arkasında boş teneke, ne diyorlar, işte biz şuraya çıkarmıştık" dedi.

8 ARALIK’TA 124 MİLYAR DOLAR

Erdoğan 8 Aralık'ta, Katar ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını cevaplarken Merkez Bankası döviz rezervini 124 milyar dolar olarak açıkladı. Erdoğan, "İnşallah rezervlerimizi de yine tırmandırmaya devam edeceğiz. Rezervlerimiz inşallah daha da artacak. Rezervlerde son rakam 124 milyar dolar. Şu anda bu rezerv miktarı, herhangi bir korkuya yer olmadığının bir alametidir" diye konuştu.

20 ARALIK’TA 120 MİLYAR DOLAR CİVARINDA

Son kabine toplantısının ardından 20 Aralık gecesi konuşan Erdoğan, döviz rezervinin 120 milyar dolarlarda olduğunu, "Merkez Bankamızın döviz rezervi neydi? 27,5 milyar dolar. Hamdolsun, şimdi 120 milyar dolar civarındayız. Başbakanlığım dönemimde 135 milyar dolara kadar da çıkmıştık, bu arada malum bir düşüş var, ama biz yine o 135’leri, 150’lileri yakalayacağız, biz buna inanıyoruz, buna güveniyoruz, bizim bu gücümüz, bu imanımız var" sözleriyle belirtmişti.

24 ARALIK’TA “115 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE”

Bu açıklamasından dört gün sonra ise Erdoğan bugün (24 Aralık), Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde ekonomistlerle bir araya geldiği toplantıda, döviz rezervinin "115 milyar doların üzerinde" olduğunu söyledi. Erdoğan, "Nisan 2013 Merkez Bankamızın döviz rezervi 135,243 milyar dolardı. Sonra tabii bir iniş yaşandı ve en düşük nokta ise Eylül 2020’de 83,517 milyar dolar. En düşüğü bu. Ondan sonra tekrar toparlanma dönemine geçtik ve bu toparlanmayla beraber de şu anda geldiğimiz nokta hamdolsun tekrar bugün itibariyle 115 milyar doların üzerindeyiz. Ki bu gidişle bu çok daha iyi bir konuma gelecek" diye konuştu.

NUREDDİN NEBATİ: TÜRKİYE ELİNDEKİ TÜM ENSTRÜMANLARI KULLANIR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de dün Merkez Bankası'nın piyasalara 6-7 milyar dolarlık müdahalesiyle ilgili, "Türkiye elindeki tüm enstrümanları kullanır" açıklaması yapmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türk lirasının döviz kuru karşısında yaşadığı değer kaybını telafi etmek için Merkez Bankası'nın piyasaya 6-7 milyar civarında satış yaptığı iddialarını doğrulayıp şunları kaydetmişti:

Ben yükseltmedim ben de düşürmedim, piyasa kendi kendine oynuyor. "Efendim Merkez Bankası ya da Hazine üzerinde niye müdahalede bulundunuz?" Türkiye olayları oturup izleyecek, elindeki bütün enstrümanları pozitif yönde kullanmayacak kadar beceriksiz bir ülke mi? Türkiye ihtiyacı olan her türlü enstrümanı kullanır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN