Euro Ters Köşe Yaptı! Dolara odaklananlar Euro rakamlarını görünce dilini yuttu euro da neler oluyor?

Euro Ters Köşe Yaptı! Dolara odaklananlar Euro rakamlarını görünce dilini yuttu euro da neler oluyor?

Piyasalarda gözler dolara odaklanırken euro atağa geçti. Euro 17 lira bandını bugün öğlen saatleri olmadan aştı. Euro 20 Aralık'ta 20 lira 73 kuruşu görmüştü. Cumhuriyet tarihinin rekorunu kıran döviz kuruna 21 Aralık'ta Kur Korumalı Mevduat uygulamaya alınarak müdahale edildi. Ama müdahalenin faturası ise sürekli artıyor.

Uzun süredir euro yükseliyordu ve bugün ilk kez 17 lira sınırını aştı. Ekonomist Veysel Ulusoy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Notum olsun ekonomik kriz buhrana dönüşüyor" dedi. 17 lira sınırının aşılması ile piyasalarda dolar kuru krizinden sonra şimdi de euro krizi mi başlayacak endişesi hakim olmaya başladı.

ANALİSTLER EURO'DA LAGARDE İLE POWELL BULUŞMASINA İŞARET ETTİ

Mayıs ayının son haftasında G7 Maliye Bakanları Zirvesi yapılacak. Küresel piyasalarda nefesler tutuldu G7 Maliye Bakanları Zirvesi'nde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'nin ve ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarına odaklandı. Küresele piyasalarda oyun kurucular ABD'de New York Fed imalat endeksine ve Euro Bölgesi'nde dış ticaret dengesine ilişkin rakamlar bekleniyor. Uzmanlar yurt dışında döviz kurlarında yaşanan yükselişi Fed başta olmak üzere pek çok ülkenin merkez bankasının faiz arttırımı kararlarına bağlarken resesyon endişesi ve satış baskısının okların yukarı çevrilmesine neden olduğu yönünde.

23 MAYIS SABAHI EURO'DA NELER YAŞANDI?

Mayıs aynının son haftasındaki ilk iş gününe 16 lira 80 kuruştan başlayan Euro öğlen olmadan 17 lira sınırını geçti. 17 lira euro için bir sınırdı. Uzman isimler bundan sonrasına ilişkin neler yaşanacağının ipuçlarını verirken euro son 6 ayın zirvesini kırdı.

EURO 20 ARALIK'TA REKOR KIRMIŞTI

Euroada rekor 20 Aralık 2021’de görmüştü. Euro’da Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 20 lira 73 kuruş zirvesine oturmuştu.

euro.jpg

MERKEZ BANKASI DOLAR BEKLENTİSİNİ 17 LİRA 57 KURUŞ OLARAK REVİZE ETTİ

Bugün Piyasa katılımcıları anketini yayımlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 46,44'ten yüzde 57,92'ye, 2022 dolar beklentisini 17,57'ye çıkardı. Merkez Bankası Piyasa katılımcıları anketinde 12 ay sonrası dolar beklentisi ise 17lira 44kuruştan 18lira 47 kuruşa çıkardı.

Euro ödemeleri en az dolar ödemeleri kadar Türk ekonomisini etkiliyor. Dövizdeki artış fiyat artışı yeni enflasyon olarak vatandaşa dönüyor.

DÖVİZ KURUNDAKİ YÜKSELİŞE KARŞI SÜPER BONOLAR

Döviz kurunda yaşanan yükseliş ve bu yükselişe paralel olarak da Türk Lirası'ndaki düşüş karşısında Kur Korumalı Mevduat sistemini uygulamaya alan iktidarın şimdiki hedefi ise Enflasyona Endeksli Tahvili oldu.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN