Ev alacaklar dikkat! Tapuda o ibareyi görenler şok oluyor: Emlakçılar acil değişmeli diyerek uyardı

Ev alacaklar dikkat! Tapuda o ibareyi görenler şok oluyor: Emlakçılar acil değişmeli diyerek uyardı

Ev alacaklar dikkat! Tapuda o ibareyi görenler şok oluyor. Antalya’da yaşanan olaylar sonrası emlakçılar acil değişmeli diyerek uyardı. İşte detaylar…

Antalya’da özellikle ev ve iş yerlerine yabancılardan talep oldukça fazla. Yabancılar kadar yatırım yapmayı isteyen İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde yaşayan vatandaşlar da Antalya’da bulunan 20-30 yıllık konutları tercih ediyor. Fakat uzun yıllardır Antalya’da uygulanmakta olan ‘kat farkı’ sorunundan dolayı alıcılar tapu işleminde satın almaktan vazgeçiyor. Alıcılar emlakçılar ile fiyat ve diğer şartlarda anlaştıkları daireyi görerek ödemeyi yapmak için tapu müdürlüklerine gidiyorlar ancak burada gördükleri ve inceledikleri dairenin katının tapuda farklı yazdığını görüyorlar.

YILLAR ÖNCE YAPILAN YANLIŞ UYGULAMANIN YANSIMASI

Halk TV'nin haberine göre; Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Gayrimenkul Komitesi Başkanı Hülya Tükenmez, sorunun geçmişten kaynaklı olduğunu belirterek, "Çok uzun yıllar önce yanlış bir uygulama yapılmış. O nedenle zemin katlar bodrum, 1'inci katlar ise zemin olarak görülüyor. İnsanlar 2'nci kat alıyor ancak tapuda 1'inci kat olarak görülüyor. Bu durumu alıcılarımıza anlatmakta çok zorlanıyoruz" dedi.

Sistemin acilen değiştirilmesi gerektiğini, fakat zor bir durum olduğunu da söyleyen Tükenmez, tapu müdürlüğü, belediye ve maliklerin bir araya gelerek bu sorunu ortadan kaldırabileceğini aktardı.

kira-sozlesmesi-2.jpg

“İNSANLARI DOLANDIRIYORMUŞUZ GİBİ BİR HİS YAŞANIYOR”

Kat farkı sorunundan dolayı müşteriler ile zor anlar yaşadıklarını belirten Tükenmez, “İnsanlar tapuda şok oluyor. Antalya'daki bu durumu anlatmaya çalışıyoruz ama insanları dolandırıyormuşuz gibi bir his yaşanıyor o an. En azından yeni binalara bu konuda bir düzenleme yapılmalı.

Normalde olmaması gereken bir şey daha yaşanıyor Antalya'da alıcı ve satıcı tapu giderlerini, Antalya'da alıcı karşılıyor. Normalde yüzde 2 alıcı, yüzde 2 satıcı karşılar masrafları ama Antalya'da tam tersi. Hepsini alıcı karşılıyor" ifadelerine yer verdi.

kira-sozlesmesi-1.jpg

“DOLANDIRILDIKLARINI DÜŞÜNÜYORLAR”

Kentin imar planı yapılırken 1 kat daha fazla çıkmak için zemin katların bodrum, birinci katların da zemin olarak imar planına işlendiğini, bu şekilde tapuya geçtiğini söyleyen emlakçı Halit Mert ise, "Bu bilmeyenler için büyük sıkıntı oluyor. Özellikle Antalya dışında yaşayanlar, 'Acaba dolandırılıyor muyuz? Zemin kat daire aldık, tapuda bodrum yazıyor' diye düşünüyor. Vatandaş dolandırıldığını sanıyor. Emlakçıların baştan vatandaşı uyarıp bu durumu anlatması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Asansörle 9'uncu kata çıkıp gördüğü ve almak istediği dairenin tapuda 8'inci kat olarak görünmesinin alıcı tarafından korkuyla karşılandığını belirten Mert, "Müşteri, 'Bana gösterilen daire değil de farklı bir daire mi satıyorlar' diye kaygılanıyor. Biz de vatandaşları baştan uyarıp bu durumun sadece sistemsel bir sorun olduğunu anlatıyoruz" diye konuştu.

Mert, bu durum karşısında bazen sözleşmenin ve satışın iptal olduğunu da sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN