Eylül ayı enflasyon beklentisi nedir? 2022 Eylül enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak?

Eylül ayı enflasyon beklentisi nedir? 2022 Eylül enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak?

2022 Eylül enflasyon oranı, TÜİK'in hafta başında yapacağı açıklamayla kamuoyuna duyurulacak. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yıl sonu enflasyon rakamları için olumlu mesajlar vermesinin ardından enflasyon beklentisi yüzde 70'den yüzde 67'ye düşmüştü. İşte, eylül ayı enflasyon tahminleri...

2022 Eylül ayı enflasyon rakamları için gözler Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) çevrildi. Memur maaşlarından asgari ücrete, gıda fiyatlarından ekonominin gidişatına kadar birçok veriyi etkileyecek eylül ayı enflasyon oranı beklentilerinde bir nebze gerile mevcut.

Merkez Bankası'nın 2022 piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 70,60 iken, bu anket döneminde yüzde 67,73 oldu.

EYLÜL AYI ENFLASYONU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı enflasyon verilerini 3 Ekim 2022 Pazartesi günü açıklayacak.

Piyasalar bu veriye kilitlenirken; kritik veri ekimin ilk haftasında belli olacak. Geçtiğimiz ay Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 80,21, aylık yüzde 1,46 olmuştu.

2022 EYLÜL ENFLASYON ORANI TAHMİNİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yıl sonunda enflasyonda düşüşün daha net hissedilmeye başlanacağını ifade ederek, "Çözmemiz gereken sorunların başında Enflasyon geliyor. Bizler, ekonomimizde durgunluğa ve işsizliğe sebebiyet vermeden fiyat istikrarını sağlamak ve vatandaşımızın alım gücünü arttırmak için gereken tüm mücadeleyi kararlılıkla vermeye devam ediyoruz.

Aldığımız tedbirler ve küresel düzeyde yaşanacak normalleşmeyle birlikte enflasyonu da yeneceğiz. Yıl sonundan itibaren de bu düşüşü daha net hissetmeye başlayacağız. Gıda enflasyonunun halkımız üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için, temel gıda maddelerinde KDV oranlarını indirdik.

Diğer bir güncel müjdemiz de çalışanlara yapılacak elektrik ve doğalgaz ödemelerinden vergi ve prim yükünün kaldırılmasıdır. İşverenlerimiz tarafından 2023 Nisan ayının sonuna kadar çalışanlarına elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerini karşılamaları için ödeyecekleri bin TL’yi aşmayan tutarlardan gelir vergisi almayacağız” dedi.

2022 EYLÜL ENFLASYON BEKLENTİSİ NEDİR?

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 70,60 iken, bu anket döneminde yüzde 67,73 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 41,99 iken, bu anket döneminde yüzde 36,74 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 24,35 ve yüzde 20,63 olarak gerçekleşmiştir.

2022 yılı Eylül ayı anket döneminde, katılımcıların 12 ay sonrasına ilişkin olasılık tahminleri değerlendirildiğinde, TÜFE'nin ortalama olarak yüzde 31,26 olasılıkla yüzde 30,00 - 36,99 aralığında, yüzde 38,45 olasılıkla ise yüzde 37,00 - 43,99 aralığında artış göstereceği öngörülmektedir.

Aynı anket döneminde nokta tahminler (2) esas alınarak yapılan değerlendirmeye göre ise, katılımcıların yüzde 22,86’sının beklentilerinin yüzde 30,00 - 36,99 aralığında, yüzde 42,86'sının beklentilerinin yüzde 37,00 - 43,99 aralığında olduğu gözlenmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN