EYT'de gün sayısını dolduramayanlara toplu para müjdesi! 2008 öncesi işe başlayan SSK'lılar dikkat

EYT'de gün sayısını dolduramayanlara toplu para müjdesi! 2008 öncesi işe başlayan SSK'lılar dikkat

Son dakika haberi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından milyonlarca kişi başvuru için SGK merkezlerine akın etti. EYT ile emekli olmaya çalışan milyonlarca kişiye müjdeli haber geldi. EYT'de gün sayısını doldurmayanlar dikkat! Toplu para ile emekli olma şansı geliyor. 2008 öncesi işe başlayan SSK'lılara son dakika olarak duyurdular. Geç kalmadan hemen başvurun!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Meclis'ten geçerek Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açılmış oldu. Vatandaşlar başvurular için SGK merkezlerine akın ederken gözler gün sayısı doldurmayan EYT'lilere çevrilmiş durumda. Uzmanlardan peş peşe açıklamalar gelişirken gelen son dakika bilgisi milyonlarca kişiyi sevince boğdu. EYT'de gün sayısını doldurmayanlara toplu para müjdesi. 2008 öncesi işe başlayan SSK'lılar dikkat! Detaylar tek tek belli oldu. Peki EYT kimleri kapsıyor? 2023 EYT maaşları ne kadar? EYT'de ilk maaşlar ne zaman yatacak? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

EYT'DE GÜN SAYISINI DOLDURMAYANLARA BÜYÜK MÜJDE!

Milyonlarca kişinin beklediği EYT düzenlemesi sonunda çıktı. Ancak gündemde en çok merak edilen sorulardan biri 'EYT'li olup prim günü tutmayanlar ne yapacak?' sorusu oluyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinden yararlanamayanlara toptan ödemesi (prim iadesi), prim borçlanması, birden fazla sosyal güvenlik kurumu kapsamında çalışanlar konusunda son dakika bilgisi paylaşıldı.

hhgghgh-1.jpg

Askeri memur, subay, gedikli erbaşlar hakkında ahlak noktasında hüküm, yetersizlik, disiplin nedeniyle veya askeri mahkemelerce verilecek kararlar üzerine yasanın yayımlandığı 3 Mart ve sonrasında işten ayrılması durumunda emeklilik hakkında yararlanabilecek. Bu kapsamdaki kadın ve erkek personelde 25 yıl hizmet koşulu aranacak. Hizmet süresi 25 yıldan az olanlar için toptan ödeme işlemi (prim iadesi) gerçekleştirilecek.

TOPLU PARA İLE GÜN SAYISINI TAMAMLAYIN

Aynı zamanda emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlara sosyal güvenlik merkezi ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu şekilde geri alabiliyor. SSK ve Bağ-Kur'luların toplu para alabilmesi için sigortalı olarak çalışmaması ya da kendi işini yürütüyor olmaması gerekiyor. SSK'lı olup 2008 tarihinden önce kendi adına ödenen işçi ve işveren primi, bu tarihten sonra da sadece işçi primleri için toptan ödeme yapılıyor.

hghghg-54.jpg

EYT DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?

EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek.

Emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günü şartını da tamamlamak gerekiyor.

Düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Tüm partilerimizin olumlu katkısıyla, bu akşam yasalaşmasını ümit ediyoruz" dedi.

hghhghg-4.jpg

Milyonlarca vatandaşa emeklilik yolu açan EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle beraber hak sahipleri, emeklilik başvurusunda bulunabilecek.

İlk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlayacak düzenlemenin çıkmasının ardından başvuru yapılmasıyla birlikte maaş hakkı da kazanılmış olacak.

EYT'DE İLK MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK?

Aynı anda yüz binlerce EYT’linin emeklilik başvurusunda bulunacak olması nedeniyle bu yıl incelemelerin zaman alması, bu nedenle ilk aylık ödemesinde gecikmeler yaşanması muhtemel görünüyor.

Bununla birlikte, ilk aylık ödemesi ne zaman yapılırsa yapılsın 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere toplu ödeme yapılacak. Hak kaybı olmayacak.

Buna göre; mart ayında dilekçe veren EYT’liler, nisan ayında ilk maaşlarını almaya başlayacak. Düzenlemeye iliçkin açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Nisanda ilk maaş alınacak. Bütçeye ek yük getirmesi konusunda endişemiz yok." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN