EYT'de merak edilen soruya net cevap geldi! 2008 sonrası memur olanlar yararlanabilir mi?

EYT'de merak edilen soruya net cevap geldi! 2008 sonrası memur olanlar yararlanabilir mi?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, milyonlarca vatandaşı ilgilendirmeye devam ederken, özellikle farklı sigorta statüleri arasında geçiş yapan veya memuriyete geç başlayan kişilerin kafasındaki soru işaretleri de sürüyor. Habertürk TV Ekonomi Editörü Ahmet Kıvanç, okurlarından gelen bu kritik sorulardan birini yanıtlayarak önemli bir konuya açıklık getirdi: 8 Eylül 1999 öncesi SSK girişi olan ancak memurluğa 2008 yılından sonra başlayanlar EYT'den yararlanabilir mi?

Ahmet Kıvanç, Habertürk'teki köşesinde bir okurunun bu spesifik durumunu ele alarak, EYT düzenlemesinin temel prensiplerini ve farklı sigorta statülerindeki uygulamalarını detaylandırdı.

ANAHTAR TARİH 8 EYLÜL 1999!

Kıvanç, EYT düzenlemesinin temel dayanağının 8 Eylül 1999 tarihinden önce SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı statüsünde sigorta girişi bulunmak olduğunu bir kez daha hatırlattı. Bu tarihten önce herhangi bir sigorta kolunda ilk kez sigortalı olan kişiler, kendi statülerine göre gerekli sigortalılık süresi ve prim günlerini tamamladıklarında yaş şartına bakılmaksızın emekli olabiliyorlar.

yeni-proje-2025-05-17t101233-746.jpg

OKURUN DURUMU VE KIVANÇ'IN CEVABI: 1998 SSK GİRİŞİ EYT KAPISINI AÇIYOR!

Köşesinde, üniversitede doçent kadrosunda görev yapan ve memuriyete Aralık 2009'da başlayan bir okurun durumunu inceleyen Kıvanç, okurun 1998 yılında (15 yaşından gün aldığı dönemde) SSK'dan 9 günlük bir sigorta girişi olduğunu belirtti. Bu durum, HİTAP (Hizmet Takip Programı) hizmet dökümünde "7438 Sayılı Kanun kapsamında 25 hizmet yılını tamamladığında emekli olabilir" ve bu 9 günlük SSK hizmetinin "birleştirilen hizmet" olarak göründüğü bilgisiyle destekleniyordu.

Ahmet Kıvanç, okurun bu durumuna net bir yanıt verdi: "1998 yılında her ne kadar 18 yaşından küçük olsanız da o tarihteki SSK statüsünde sigorta girişiniz sayesinde EYT düzenlemesinden yararlanabilirsiniz."

Kıvanç, 1983 doğumlu olduğu anlaşılan okurun, hiç ara vermeden çalışmaya devam etmesi halinde Aralık 2034 tarihinde 9000 prim gününü tamamlayarak 51 yaşında emekli olabileceğini belirtti. EYT düzenlemesi olmasaydı, bu okurun emeklilik için en az 60 yaşını tamamlaması gerekecekti.

EMEKLİ SANDIĞI ŞARTLARI VE YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU

Kıvanç, Emekli Sandığı Kanunu'na göre erkek memurların 9000 gün (25 yıl) hizmet süresine tabi olduğunu hatırlatarak, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların bu şartı tamamladıklarında EYT'den faydalanabileceğini vurguladı. Ayrıca, Yükseköğretim Kanunu'na göre öğretim üyelerinin 67 yaşına kadar çalışabileceğini, belirli durumlarda ise bu sürenin 75 yaşına kadar uzatılabileceğini belirtti. Dolayısıyla, prim gününü 51 yaşında tamamlayan okurun emekli olup olmamasının kendi tasarrufunda olduğunu ifade etti.

yeni-proje-2025-05-17t101248-326.jpg

DİĞER MERAK EDİLEN EYT SORULARI DA YANIT BULDU

Ahmet Kıvanç, köşesinde ayrıca "Şirket sahibi kadın üç ayrı emekli aylığı alabilir mi?" ve "Ev kadınları en erken kaç gün primle emekli olabilir?" gibi EYT ile ilgili sıkça sorulan diğer sorulara da açıklık getirdi. Bu yanıtlar, özellikle farklı sosyal güvenlik durumlarına sahip vatandaşlar için önemli bilgiler içeriyor.

EYT düzenlemesi karmaşık yapısı ve farklı sigorta statülerindeki uygulamaları nedeniyle pek çok vatandaşın kafasında soru işaretleri oluşturmaya devam ediyor. Ahmet Kıvanç gibi uzmanların bu konudaki açıklamaları, EYT hakkını arayan veya emeklilik planlaması yapan bireyler için yol gösterici niteliği taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN