EYT'den emekli olamayanlara müjde! Prim iadesi müjdesi az önce açıklandı

EYT'den emekli olamayanlara müjde! Prim iadesi müjdesi az önce açıklandı

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) konusunda emekli olamayan kişiler ne yapabilir sorusu gündemde yer alıyor. Sosyal güvenlik uzmanı Noyan Doğan, okuyucularından gelen sorulara yanıt verdiği bugünkü yazısında, EYT durumunda olan kişilerin ödedikleri primleri toplu olarak SGK'dan iade alabileceklerini belirtti.

Öncelikle, emeklilik için gerekli yaş ve prim gün sayısını doldurmayan kişiler, emekli maaşı alamaz ve EYT'den yararlanamazlar. Bu durumda olan kişiler, SGK'ya başvurarak ödedikleri primleri toplu olarak iade alabilirler. Ancak, prim iadesi için belirli şartlar bulunmaktadır. İşte Hürriyet yazarı Noyan köşesinde bu EYT'den emekliliğe hak kazanamayanların yapması gerekenleri kaleme aldı.

Örneğin, 4/A (SSK) kapsamında çalışan bir kadın, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe başlamışsa 7000 prim gününü doldurarak 58 yaşında emekli olabilir. Ancak bu kişinin yaşının 58 ve üzeri, prim gün sayısının ise 2500-3000 gün veya daha az olması durumunda emekli olamaz ve dolayısıyla emekli maaşı alamaz. Bu durumda olan kişi SGK'ya başvurarak ödediği primleri toplu olarak geri alabilir. Benzer şekilde, erkek çalışanlar için de benzer şartlar geçerlidir.

Prim iadesi için belirli şartlar vardır ve bu şartları sağlayan kişiler SGK'dan primlerini iade alabilirler. Bunlar arasında kadınların 58, erkeklerin ise 60 yaşını doldurmaları gerekmektedir. Ayrıca, prim iadesi almak için bir işyerinde sigortalı olarak çalışılmaması gerekmektedir. Bağ-Kur kapsamında kendi işinde çalışanlar da prim iadesi talep edemezler.

VEFAT EDEN SİGORTALANIN AİLESİ DE BAŞVURABİLİR

Bahsedilen şartlar çerçevesinde, vefat eden sigortalının eşi ve çocukları da SGK'dan prim iadesi alabilirler. Eş ve çocuklar, emeklilik hakkını elde edememiş olan sigortalının vefatı durumunda SGK'ya başvurarak toplu ödeme alabilirler.

Prim iadesi için başvuruda bulunmak isteyen SSK'lılar, kendi adlarına yatırılan işçi payı primlerini iade alabilirler. Bağ-Kur'lu kişiler ise ödedikleri malullük, yaşlılık, ölüm sigortası primlerini tamamını iade alabilirler. Ancak, kısa vadeli sigorta kolları ve genel sağlık sigortası primleri toptan ödeme yoluyla iade edilmez.

7.5 KAT DETAYI

Son olarak, prim iadesinden yararlanmanın bir başka koşulu da fazla prim ödenmesidir. Yani birden fazla işyerinde çalışanlar veya yüksek maaş alan kişiler, üst sınır olan asgari ücretin 7.5 katı üzerinde prim ödüyorsa, fazladan ödedikleri primleri geri alabilirler.

EYT konusuyla ilgili olarak prim iadesi hakkı olduğunu düşünen kişiler, SGK'ya başvurarak detaylı bilgi ve başvuru süreci hakkında bilgi alabilirler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN