EYT'liler son bir hafta uyarısı! EYT'de pirim borcu olanlar bu fırsatı kaçırmasın: Bir hafta içinde gittiniz gittiniz yoksa...

EYT'liler son bir hafta uyarısı! EYT'de pirim borcu olanlar bu fırsatı kaçırmasın: Bir hafta içinde gittiniz gittiniz yoksa...

Son dakika EYT haberleri: 2023 asgari ücretin belli olmasının ardından milyonlarca kişi gözünü emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine çevirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT düzenlemesi için kritik açıklamalarda bulunurken milyonlarca emekli için son bir haftaya girilmiş durumda. Borcu olanlar hemen koşsun, bu fırsat bir daha gelmez. Peki EYT düzenlemesi ne zaman çıkacak? EYT kimleri kapsıyor, yaş sınırı olacak mı? İşte detaylar...

SON DAKİKA HABERİ... Milyonlarca kişi dört gözle EYT düzenlemesinin Meclis'ten geçmesinin bekliyor. Yeni asgari ücretin belli olmasının ardından Bakan Bilgin'den peş peşe açıklamalar gelmiş ve tarih verilmişti. Yapılan son açıklamalar sonrası emeklilere büyük müjde verildi. Son bir hafta borcu olanlar bu fırsatı sakın kaçırmasın. Gittiniz gittiniz yoksa yandınız. Peki EYT düzenlemesi ne zaman Meclis'e gelecek? EYT kimleri kapsıyor? EYT'de son formüller ne? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

TÜM EYT'LİLERİ UYARDILAR: SON BİR HAFTANIZ KALDI

Çalışanların beklediği 2023 asgari ücret zammı belli oldu. Yeni asgari ücretin belli olmasının ardından Sosyal Güvenlik Kurumu'nda yapılan askerlik ve doğum gibi hizmet borçlanmasının maliyetleri artacak. Son tarih 1 Ocak 2023, hemen SGK uygulaması üzerinden kontrol edin.

Borçlanma için ödenecek en düşük tutar asgari ücretin yüzde 32'si, en yüksek tutar da yüzde 32'sinin 7.5 katı kadar olup çalışanların belirdikleri tutar üzerinden hesaplanıyor. Yurt dışı borçlanmasında ise asgari ücretin yüzde 45'i oranında hesaplanıyor. Bu yılın temmuz-aralık döneminde 1 günlük askerlik, doğum borçlanma primi en düşük 69 lira, en yüksek 517 lira olarak uygulanıyor. Yeni yılda en düşük günlük prim 107 liraya, en yüksek günlük prim de 800 liraya çıkacak.

YAPTIRMAYANLAR YANDI HEMEN KOŞUN

Askerliğini 18 ay yapanlar bu sürenin tamamını (540 gün) bu yılın sonuna kadar en düşük primden borçlanırken 37 bin 270 lira ödeme yapacak. Yeni yıldan itibaren bu tutar 57 bin 645 liraya çıkacak. Yeni yılda 18 aylık sürenin tamamını borçlanan 20 bin 375 lira fazla ödemek zorunda kalacak.

hghghg-4.jpg

27 BİN TL ARTACAK

Doğum sonrası boşta geçen sürelerin 2 yıla kadar kısmı için borçlanma yapılabiliyor. Bu yıl için 1 çocuk için 720 günü borçlanmak için yaklaşık 49 bin 700 lira ödenirken gelecek yıl bu tutar 76 bin 320 liraya, ikinci çocukta 152.260 liraya çıkacak. Yeni yılda bir çocuk için doğum borçlanmasında tutar 26 bin 620 lira artmış olacak. Yurtdışı borçlanmada da günlük prim tutarı 96 liradan 150 liraya yükselecek. Bağ-Kur'lu olup prim günü açığı olanlar şimdiden borçlanmalı.

EYT SON DAKİKA GELİŞMELERİ NELER?

TBMM, başta EYT'liler, sözleşmelilere kadro, gelir vergisi dilimlerinde iyileştirme, çocuk istismarı için araştırma komisyonu kurulması gibi çözüm bekleyen birçok konuyu erteleyip, 11 gün tatile çıkıyor. 23 Aralık günü tatile giren Meclis, 3 Ocak 2023'e açılacak.

EYT İÇİN TARİH VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili son günlerde bir tartışma var. Bir yaş şartı getirilecek mi? Emeklilikte yaşa takılanlar ikinci kez yaşa takılacak mı? Bu konuyla ilgili nihai alınan bir karar var mı? Kapsamı, çerçevesi ne olacak?” sorusunu, “Öncelikle tabii EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. Şu anda ilgili bakan arkadaşlarım çalışmaları sürdürüyorlar ve inşallah ay sonuna kadar da bunu karara bağlayacağız ve 2023’e masamızdan bunu kaldırarak inşallah girmiş olacağız. Olay bu.” şeklinde yanıtladı.

fdbdf.jpg

EYT PLANINI YABANCI BASIN ORTAYA ÇIKARDI

Türkiye’de gündem yoğunluğunun önemli bir parçası haline gelen emeklilikte yaşa takılanlar için yeni bir formülün ortaya çıktığını ABD medyasına konuşan Türk yetkililer aktardı.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

Staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Bilgin, “Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem.” yanıtını verdi.

EYT konusunda bir düzenlemenin çıkacağını bildiren Bilgin, bu düzenlemenin ayrıntılarını gerekli hesaplamaların ardından kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

EYT NEDİR?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT’li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. Zira 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının yanı sıra bir de yaş şartı getirildi.

EYT’li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN