EYT'lilere maaştan önce ikramiye sürprizi! Canlı yayında açıklandı: EYT'lilere çifte bayram çok yakın

EYT'lilere maaştan önce ikramiye sürprizi! Canlı yayında açıklandı: EYT'lilere çifte bayram çok yakın

Son dakika haberleri... Milyonlarca kişinin beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Meclis'ten geçerek yasalaştı. Bu yasa ile birlikte 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açılmış durumda. Gelen müjdeli haber sonrası gözler EYT maaşlarının ne zaman yatacağına çevrilmiş durumda. Beklenen haber sonunda geldi. EYT'lielre maaştan önce ikramiye sürprizi. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, canlı yayında müjdeyi verdi. EYT'liler çifte bayramı yaşayacak.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde kritik viraj aşıldı. EYT düzenlemesi nihayet TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Bu yasa ile birlikte 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu görülmüş oldu. Bu süreçte ise 'EYT maaşları ne kadar? EYT'liler ilk maaşlarını ne zaman alacak?' sorularını araştırılmaya başlandı. Beklenen haber geldi. Milyonlarca EYT'liye maaştan önce ikramiye sürprizi. SGK uzmanı Özgür Erdursun canlı yayında açıkladı. EYT'liler çifte bayramı yaşayacak. Peki EYT şartları neler? EYT'den kimler faydalanabiliyor? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

EYT'LİLERE BİR MÜJDE DAHA! ÇİFTE İKRAMİYE ALACAKLAR

EYT düzenlemesinin Meclis'ten geçmesi ile birlikte milyonlarca kişi merak ettiği soruları araştırmaya başladı. Bu sorulardan biri ise 'EYT'liler Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı ikramiyelerini alabilecekler mi?' oldu. SGK uzmanı Özgür Edursun merak edilen soruyu canlı yayında yanıtladı. Erdursun, yaptığı açıklamada SGK sisteminde yoğunluk oluşturacağını ve mart ayında başvuranların ilk maaşlarını nisan ayından itibaren alacaklarını açıkladı.

yeni-ghhghg-1.jpg

Peki bu ikramiyelerden kimler yaralanabilecek? Bu soruya da cevap veren Özgür Erdursun, EYT'den emekli olacak olan herkesin maaşını ne zaman alırsa alsın eğer başvurusunu yapmışsa emekli bayram ikramiyesi almaya hak kazandıklarını açıkladı.

EYT YASALAŞTI MI, RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI MI?

28 Şubat günü Genel Kurul'da kabul edildi. Yasalaşması için Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Henüz Resmi Gazete'de yer almadı.

2023 EYT ŞARTLARI NELER?

8 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı çalışanları kapsayacak. Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık şartı var. Prim günü ve çalışma süresini dolduran emekli olacak yaş süresi olmayacak.

EYT düzenlemesi zorunlu değil kapsama girseler bile istemiyorlarsa yararlanmayacaklar. Taşerondan kadroya geçenler için emeklilik zorunluluğu bulunmuyor.

hghghghgh-1.jpg

Diyelim ki bir kişi EYT kapsamında o kurumda çalışan diğer kişilere göre işveren üzerinde prim yükü fazla oluyor. İşverene prim desteği verilecek ve iş verenin yükü de azalmış olacak. EYT’li çalışan ve diğer çalışan arasında fark olmayacak.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin : Düzenlemede; yaş sınırı yer almıyor. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edecek. Kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl hizmet şartı geçerli olacak. Prim günü eksiği olanlar, doğum ve askerlik borçlanmasıyla tamamlayabilecek.

EYT MAAŞLARI NE KADAR?

Milyonlarca emeklilik bekleyen vatandaşı sevindirecek teklif kabul edildi. Buna göre, 2023 yılında 2.2 milyon vatandaşın yararlanacağı EYT düzenlemesinin bütçeye toplam yükü 194.4 milyar TL olacak. Mart'ta başvuracaklar 5 bin 811 lira ile 12 bin 389 lira aralığında ortalaması 8 bin 733 TL olan emekli aylığını Nisan ayında alabilecek.

Emekli maaşını hesaplamak isteyenler ise SGK maaş hesaplama robotu üzerinden sorgulama yapabiliyor.

hghghg-28.jpg

EYT'LİLER İLK MAAŞLARINI NE ZAMAN ALACAK?

Meclis'te görüşülerek kabul edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde ilk maaşlar Nisan'da yatacak. Başvurular da Mart'ta başvuracak. Maaşlar, emeklilik için başvuru dilekçesi verildikten sonraki ay başından itibaren ödenmeye başlanacak. Emekliliğe hak kazananların aylıkları kesintisiz ödenecek. Kıdem tazminatı ödemeleri de yapılacak.

Tarkan Zengin'in yaptığı EYT maaşları açıklamasında, "İşverenlerin vakit kaybetmeden aylık talebinde bulunabilmeleri için çalışanların işten çıkışlarını yapmaları gerekir. İşverenler çıkışlarını bildirdikten sonra çalışanlar bu sefer e-Devlet üzerinden ya da kurumlara giderek o andan itibaren aylık bağlatma talebinde bulunabilirler" sözleri yer aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN