EYT'lilere prim indirimi müjdesi! EYT'de prim indiriminin detayları netleşti: İşte aranan şartlar

EYT'lilere prim indirimi müjdesi! EYT'de prim indiriminin detayları netleşti: İşte aranan şartlar

Erken emeklilik başvuru yapan bir milyonun üzerinde EYT'liyle ilgili bugün flaş bir gelişme yaşandı. EYT'lilere yönelik 5 puanlık prim indiriminin detayları netleşti.

Emekli olduktan sonra yeniden aynı iş yerinde çalışmaya başlayan EYT’liler için uygulanacak 5 puanlık prim indiriminin ayrıntıları belli oldu. Bu düzenleme ile hem emekli olan çalışanların iş hayatına dönmeleri teşvik edilmiş olacak, hem de işverenlerin yetişmiş işgücünü koruyarak mali yüklerinin hafiflemesi sağlanacaktır.

EYT DÜZENLEMESİ KAPSAMINDA EMEKLİ OLAN ÇALIŞANLAR

EYT düzenlemesi kapsamında emekli olan çalışanların işten çalışmaya devam etmek istemeleri ve işverenin yetişmiş işgücünü koruyabilmesi için SGDP işveren payında 5 puan indirim sağlandı. Teşvikin uygulanabilmesi için emekli olan kişinin 30 gün içinde aynı işyerinde tekrar çalışmaya başlaması gerekiyor.

PRİM İNDİRİMİ ŞARTLARI

EMEKLİLİK NEDENİYLE İŞTEN AYRILMA

Emeklilik nedeniyle işten ayrılacak olan çalışanın ‘08-Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle’ kodu ile işten çıkışının gerçekleşmesi gerekmektedir.

İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ VERME

Emeklilik başvurusu sonrası yeniden çalışmaya başlayacak olan çalışanın, işyeri tarafından ‘Sosyal güvenlik destek primi’ sigortalılık kodu ile sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi gerekiyor.

3 MART 2023 TARİH VE SONRASINDA İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİ

Çalışanın işten ayrılış bildirgesi 3 Mart 2023 tarihi ve sonrasında emekli aylığı talebi nedeniyle verilmeli ve işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde aynı işyerinden sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamalı.

4-001.webp

ÖZEL SEKTÖR İŞVERENİNE AİT İŞYERİ

İşyerinin özel sektör işverenine ait olması gerekiyor.

İŞVERENİN TAHAKKUK EDEN PRİMLERİ ÖDEMESİ

İşveren tahakkuk eden primleri yasal süresi içinde ödemeli.

İŞVERENİN BORÇLARININ OLMAMAMASI

İşverenin Türkiye genelinde yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçları bulunmamalı.

SGDP İŞVEREN PAYINDA 5 PUAN İNDİRİM

Brüt ücretin yüzde 32'si oranındaki SGDP’nin 7.5 puanı işçi payı, 24.5 puanı ise işveren payından oluşuyor. Bu düzenleme ile işverenin SGDP payından 5 puan indirim sağlanarak, işverenin mali yükü azaltılacaktır.

BRÜT ÜCRETİN YÜZDE 32'Sİ ORANINDAKİ SGDP

SGDP, sosyal güvenlik destek primi anlamına gelir ve çalışanların emeklilik nedeniyle işten ayrıldıktan sonra tekrar çalışmaya başlamaları durumunda, brüt ücretin yüzde 32'si oranında kesilir.

İŞÇİ PAYI VE İŞVEREN PAYI

SGDP'nin 7.5 puanı işçi payı, 24.5 puanı ise işveren payı olarak belirlenmiştir. İşverenin SGDP payından 5 puan indirim sağlanarak, işverenin mali yükü hafifletilir.

1.jpeg

TEŞVİKİN UYGULANABİLMESİ İÇİN SÜREÇ

Teşvikin uygulanabilmesi için emekli olan kişinin 30 gün içinde aynı işyerinde tekrar çalışmaya başlaması gerekmektedir. Ayrıca, işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde aynı işyerinden sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamalıdır.

EMEKLİ OLAN KİŞİNİN 30 GÜN İÇİNDE TEKRAR ÇALIŞMAYA BAŞLAMASI

Emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlamak isteyen kişinin, emeklilik işlemlerinin tamamlanmasından itibaren 30 gün içinde aynı işyerinde çalışmaya başlaması gerekmektedir.

İŞTEN AYRILIŞ TARİHİNİ TAKİP EDEN 30 GÜN İÇERİSİNDE ÇALIŞMAYA BAŞLAMAK

İşten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde aynı işyerinden sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamak, teşvikin uygulanabilmesi için gereken süreçlerden biridir.

EYT'Lİ ÇALIŞANLAR İÇİN AVANTAJLAR

EYT'li çalışanlar için bu teşvik, işgücü piyasasında yetişmiş işgücünün korunması ve işverenin mali yükünün hafiflemesi açısından avantajlar sağlar.

YETİŞMİŞ İŞGÜCÜNÜN KORUNMASI

EYT'li çalışanların emeklilik sonrası yeniden iş hayatına dönmeleri, yetişmiş işgücünün işveren tarafından değerlendirilmesine ve korunmasına olanak tanır.

İŞVERENİN MALİ YÜKÜNÜN HAFİFLEMESİ

İşverenin SGDP payından 5 puan indirim alarak, işverenin mali yükünün hafiflemesi sağlanır. Bu sayede işverenler, EYT'li çalışanların deneyimlerinden faydalanırken mali yüklerini de azaltmış olurlar.

ÖNEMLİ AVANTAJLAR SUNUYOR

EYT'li çalışanlar için uygulanacak olan 5 puanlık prim indirimi, hem işverenlerin mali yüklerinin azaltılması hem de emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya başlayan çalışanların işgücü piyasasında değerlendirilmesi açısından önemli avantajlar sunmaktadır. Bu düzenleme sayesinde, EYT'li çalışanlar emeklilik sonrasında da iş hayatına devam edebilirken, işverenler de yetişmiş işgücünü koruyarak ve mali yüklerini hafifletme imkanı bulmaktadır.

2015/08/08/evde-para-tasarrufu-nasil-yapilir_646x340.jpg

SIKÇA SORULAN SORULAR

1. EYT'li çalışanlar için prim indirimi ne kadar?

EYT'li çalışanlar için uygulanacak prim indirimi 5 puandır.

2. Teşvikin uygulanabilmesi için emekli olduktan sonra ne kadar süre içinde çalışmaya başlamak gerekiyor?

Emekli olduktan sonra teşvikin uygulanabilmesi için 30 gün içinde aynı işyerinde tekrar çalışmaya başlamak gerekmektedir.

3. İşten ayrılış bildirgesi ne zaman verilmeli?

İşten ayrılış bildirgesi 3 Mart 2023 tarihi ve sonrasında emekli aylığı talebi nedeniyle verilmeli ve işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde aynı işyerinden sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamalıdır.

4. İşyerinin hangi sektöre ait olması gerekiyor?

İşyerinin özel sektör işverenine ait olması gerekmektedir.

5. İşverenin hangi borçlarının olmaması gerekiyor?

İşverenin Türkiye genelinde yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borçları bulunmamalıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN