EYT'lilere son dakika uyarısı! SGK duyurdu: O belgeye gerek kalmadı

EYT'lilere son dakika uyarısı! SGK duyurdu: O belgeye gerek kalmadı

Son dakika haberi... Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açılmış oldu. EYT düzenlemesinden yararlanan vatandaşlar ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binalarının önünde uzun kuyruklar oluşturmaya başladı. Süreç devam ederken SGK yetkililerinden EYT'lilere son dakika uyarısı yapıldı. Artık o belgeye gerek kalmadı. Hemen kontrol edin. İşte detaylar...

EYT düzenlemesi ile ilgili yaşanan son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip edilmekte. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından SGK merkezilerinde uzun kuyruklar oluşmaya başladı. 2 milyon 250 bin kişi SGK binalarına akın ederken, yetkililerden son dakika uyarısı geldi. SGK duyurdu! O belge artık istenilmeyecek. İşte son dakika EYT haberinin detayları...

EYT'LİLERE SON DAKİKA OLARAK DUYURDULAR

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), Meclis'ten geçmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Alınan karar sonrası SGK merkezlerinde uzun kuyruk oluşmaya başladı. EYT kapsamında emeklilik hakkı sahibi olan vatandaşlar dilekçe ve istenilen belgeleri vermek için SGK binalarına akın ediyor. Gelen son dakika duyurusu ise EYT'lilere müjde gibi geldi. Artık “Emekli olur” yazısı belgesi alınmayacak.

hjhjhj-21.jpg

ARTIK O BELGE İSTENİLMEYECEK

Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan SGK İl Binasında oluşan uzun kuyruklar sonucunda yetkililer “Emekli olur” belgesini almayacaklarını duyurdu. Sırada bulunan ve EYT’nin yasalaşması ile 7 yıl erken emekli olduğunu dile getiren Adem Demirtaş, "Devletimizden Allah razı olsun. Hak kazananlara hayırlı uğurlu olsun. Emekli olmak için dilekçemizi verdik. Şu anda 50 yaşındayım. Normalde 57 yaşında emekli olacaktım. EYT ile 7 yıl daha erken emekli olma fırsatı yakaladım. 7 yıl daha beklemediğim için mutluyum" dedi.

EYT NE ZAMAN YASALAŞIYOR?

TBMM Genel Kurulu'nda, milyonlarca vatandaşın merakla beklediği emeklilikte yaşa takılanlara(EYT) ilişkin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı KHK'da Değişikliklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 395 oyla kabul edilerek yasalaştı.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin EYT süreci ilgili şu bilgileri verdi:

"EYT ile ilgili kanun teklifi yasalaştıktan sonra Resmi Gazete'de yayınlanmasını bekleyeceğiz. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra sosyal güvenlik kurumlarından 'emekli olabilir' yazısını alacaklar. Ve bu yazıyla birlikte işverenlerine emeklilik dilekçesi verecekler."

hjhjhj-22.jpg

Bakan Vedat Bilgin, düzenlemenin kabul edilmesinin ardından Twitter hesabından paylaşım yaparak, ''Uzun süredir üzerinde çalıştığımız 24 yıllık EYT sorunu artık çözüldü. Emekçilerimize hayırlı olsun!'' sözlerini kullandı.

EYT MAAŞI NE ZAMAN YATACAK, BAŞVURULAR NE ZAMAN?

28 Şubat tarihinde Meclis'te görüşülerek kabul edilen Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde ilk maaşların hesaba yatacağı zman belli oldu. EYT'liler Mart'ta başvuracak ve ilk maaşlarını ise Nisan'da almış olacak.

Tarkan Zengin, "İşverenlerin vakit kaybetmeden aylık talebinde bulunabilmeleri için çalışanların işten çıkışlarını yapmaları gerekir. İşverenler çıkışlarını bildirdikten sonra çalışanlar bu sefer e-Devlet üzerinden ya da kurumlara giderek o andan itibaren aylık bağlatma talebinde bulunabilirler" dedi.

ghghhg-8.jpg

Maaşlar, emeklilik için başvuru dilekçesi verildikten sonraki ay başından itibaren ödenmeye başlanacak. Emekliliğe hak kazananların aylıkları kesintisiz ödenecek.

Kıdem tazminatı ödemeleri de yapılacak. Ödemelerin zamanı, çalışanın işverenlerle yaptığı anlaşmaya göre değişecek.

EYT MAAŞI NE KADAR?

2023 yılında 2.2 milyon vatandaşın yararlanacağı EYT düzenlemesinin bütçeye toplam yükü 194.4 milyar TL olacak. Mart'ta başvuracak vatandaşlar, 5 bin 811 lira ile 12 bin 389 lira aralığında ortalaması 8 bin 733 TL olan emekli aylığını Nisan ayında alabilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN