FED Mart 2024 faiz kararı! Piyasalar hareketlendi! Dolar, altın, bitcoin fiyatlarında son durum

FED Mart 2024 faiz kararı! Piyasalar hareketlendi! Dolar, altın, bitcoin fiyatlarında son durum

ABD Merkez Bankası (Fed), Mart ayı faiz kararı merakla bekleniyor. Piyasanın yönünü belirleyen ve ekonomik gelişmeleri netleştiren FED faiz kararı için nefesler tutulduğu. Analistler, yatırımcılar ve finans profesyonelleri FED'den gelecek yeni kararı bekliyor. İşte FED faiz kararı…

ABD'nin ekonomisi üzerinde belirleyici bir rol oynayan ABD Merkez Bankası, mart ayı faiz kararı için nefesler tutuldu. Finansal piyasalarda dikkatle takip edilen karar hem altın hem de dolar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Şubat ayında enflasyonun beklenenden yüksek olması faiz indirimi beklentilerini de arttırıyor. İşte FED faiz kararı…

FED FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ABD Merkez Bankası PPK toplantısı Şubat ayında gerçekleşti. Son faiz kararı Ocak ayında açıklanırken FED takvimine göre yeni toplantı mı ne zaman yapılacağı da araştırılmaya devam ediyor. FED, Mart ayı faiz kararı 20 Mart Çarşamba günü TSİ ile 21.00'de açıklanması bekleniyor.

fed-karar.jpg

FAİZ KARARI NE OLACAK?

Küresel piyasalar tarafından dikkatle takip edilen FED faiz kararı merakla bekleniyor. Faiz indiriminin ne zaman başlayacağı hakkındaki belirsizlik devam ederken piyasalar yeni haftaya karışık başladı. Dünyada etkili olan enflasyonla mücadele konusunda yeni kararlar alınırken küresel anlamda gelecek dönem atılacak para politikalarına yönelik belirsizlikler de devam ediyor.

fed-faiz-karari-ne-zaman-aciklanacak-2.jpg

Hafta içerisinde ABD'de açıklanan hem tüketici hem de üretici enflasyonu tahminleri ile birlikte FED'in yılın ilk yarısında Faiz indirimine başlayabileceği ihtimallerini de yükseltti. Para piyasalarında FED 19-20 Mart tarihlerinde gerçekleştireceği para politikası toplantısında Faizin sabit tutulacağı yönündeki ihtimaller de yükseliyor. Bankanın faiz indirimine başlama ihtimali Mayıs ayı için %7 Haziran ayı içerisinde %59 olarak belirtiliyor.

FED 2024 TOPLANTI TAKVİMİ

  • 19-20 Mart 2024,
  • 30 Nisan-1 Mayıs 2024,
  • 11-12 Haziran 2024,
  • 30-31 Temmuz 2024,
  • 17-18 Eylül 2024,
  • 6-7 Kasım 2024,
  • 17-18 Aralık 2024.

fed-faiz-karari-ne-zaman-aciklanacak-3.jpg

ALTIN, DOLAR VE BİTCOİN'DE NELER OLACAK?

Faiz oranında düşüş yaşanması durumunda altın talebinde artış yaşanabileceği belirtiliyor. Düşük faiz oranlarının alternatif yatırım araçlarının getirisini azalttığını belirten uzman isimler altın gibi güvenli limanlara olan talepte de artış olabileceğini belirtiyor. Altın fiyatları üzerinde diğer faktörlerin de göz önüne alınması durumunda enflasyon, dolar gücü ve jeopolitik riskler de fiyatlandırmayı etkiliyor.

Faiz oranlarının artması ile birlikte dolarda da değer artışı görülebilir. Yüksek faiz oranları yatırımcıları dolar cinsinden varlıklara yönlendirirken dolarda talep artışı olma ihtimaline yüksek bakılıyor. Dolar değeri üzerinde birçok faktör etkili olurken ekonomik büyüme beklentileri, para politikaları, ticaret dengesi ile birlikte jeopolitik faktörler göz önüne alındığında Dolar fiyatı da etkilenebiliyor.

Geleneksel finansal piyasaları oranla farklı bir sınıfta yer alan Bitcoin, daha farklı faktörlere göre fiyatlandırılıyor. Faiz oranlarının Bitcoin üzerinde doğrudan etkisi bulunmazken ekonomik koşullar ve para politikası üzerindeki etkileri Bitcoin fiyatlarına dolaylı olarak etkileyebiliyor. Ekonomik belirsizlikler ve enflasyon beklentileri artış gösterdiğinde yatırımcılar geleneksel finanstan kaçarak alternatif varlıklara yöneliyor. Bu kapsamda Bitcoin gibi para birimleri de birçok faktöre göre değer kazanıyor.

Altın, dolar ve bitcoin gibi varlıkların fiyatları üzerindeki faiz kararı etkisi karmaşık bir ortama sebep olurken birçok farklı faktöre göre değişiklik gösteriyor. Piyasalardaki hareketlilik ise çoğunlukla beklenti, ekonomik gösterge ve yatırımcı davranışları çerçevesinde şekillenmektedir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN