Fed'in faiz kararı ne olacak? Dolar endeksi 20 yılın zirvesinde

Fed'in faiz kararı ne olacak? Dolar endeksi 20 yılın zirvesinde

Küresel piyasalarda tüm dikkatler Fed'in bugün açıklayacağı faiz kararında. Piyasa aktörleri, Fed'in politika faizini 50 baz puan artırmasını beklerken faiz toplantısı öncesi dolar endeksi 20 yılın zirvesine çıktı, altın fiyatları ise sert geriledi.

Küresel piyasaların bugünkü en önemli gündem maddesi Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı olacak. Karar öncesinde ABD Doları 20 yılın en yüksek seviyelerinde işlem görüyor.

EN AZ 50 BAZ PUANLIK ARTIŞ MASADA

Banka, mart ayında politika faizini 25 baz puan yükseltmiş, 3 yıl sonra ilk kez faiz artışına gitmişti. Bu kez en az 50 baz puanlık bir artış masada.

Bu beklentinin gerçekleşmesi durumunda Fed 22 yılın en sert faiz artışına imza atmış olacak. Ancak uzmanlara göre, 75 ya da 100 baz puanlık bir artış da sürpriz olmayacak.

YÜZDE 2'LİK ENFLASYONA DÖNÜŞ HEDEFİ

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta yaptığı açıklamada, "Yüzde 2'lik enflasyona geri gelmek için araçlarımızı kullanmaya kararlıyız" ifadesini kullanmıştı.

Fed'in sıkı para politikası uygulaması, sıcak paranın dolara ya da faize yönelmesine neden olurken, özellikle gelişmekte olan ülkeleri etkileyebiliyor.

Bankanın faiz kararı öncesi dolar dünyada değer kazandı. Dolar endeksi 104 puan civarına gelerek yaklaşık 20 yılın zirvesine çıktı. Ons altın ise sert geriledi. 1850 dolar civarına gerileyen ons altın 2 buçuk ayın en düşük seviyesini gördü.

Türkiye'de bayram tatili nedeniyle piyasalar kapalı. Uluslararası piyasalardaki işlemlerde dolar Türk Lirası karşısında 15 liraya yaklaşırken, gram altın 880 lira civarına indi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN