Finansal streste kuşak farkı: Gençlerin en büyük endişesi konut fiyatları

Finansal streste kuşak farkı: Gençlerin en büyük endişesi konut fiyatları

Finansal hizmetler şirketi Empower'in ABD'de yaşayan 18 yaş ve üzeri 2 bin kişiyle gerçekleştirdiği anket sonuçlarında kuşaklar arasındaki finansal stres farklılıkları dikkat çekti. Z kuşağının yüzde 56'si ve Y kuşağının yüzde 51'i mali durumlar nedeniyle gece uyuyamazken bu oran X kuşağında yüzde 37 ve baby boomers kuşağında yüzde 20 olarak kayıtlara geçti. Z ve Y kuşakları özellikle konut fiyatları, X ve baby bomers kuşağı ise siyaset, enflasyon ve artan hizmet maliyetlerinden stres yaşadı.

Finansal hizmetler şirketi Empower bu hafta finansal gelişmelerin kuşaklar üzerindeki etkisini ele alan bir araştırma yayınladı. Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan 18 yaş ve üzeri 2 bin kişi ile ağustos ayında gerçekleştirilen araştırmada finansal stresin kuşaklar arasındaki farklılıkları dikkat çekti.

Araştırmada Z kuşağının yüzde 56'sının ve Y kuşağının yüzde 51'inin mali konular nedeniyle geceleri uyuyamadıkları belirlendi. Bu durum X kuşağı için yüzde 37 ve baby boomers kuşağı için yüzde 20 olarak kaydedildi.

STRES NEDENLERİNDE KUŞAK FARKI

Business Insider'ın haberine göre, ankete katılanların finansal streslerinin ana nedenlerine bakıldığında çarpıcı bir kuşak farkı ortaya çıktı. Z ve Y kuşağında özellikle konut edinme, X ve baby boomers kuşağında ise siyaset, enflasyon ve artan mal ve hizmet maliyeti konuları büyük stres kaynağı oldu.

GENÇLER KONUT FİYATLARINDAN ENDİŞELİ

Z ve Y kuşağı katılımcıların yüzde 67'si yüksek ev fiyatları ve mortgage oranlarının finansal streslerine büyük katkı sağladığını ifade etti. Bu oran X ve baby boomer kuşağında yüzde 38 olarak belirlendi.

Öte yandan, Z ve Y Kuşağı katılımcılarının yüzde 62'si bu konut fiyatlarındaki yükselişin finansal streslerine katkıda bulunduğunu söylerken, daha yaşlı katılımcıların sadece yüzde 38'i aynı fikirde.

GENÇ KUŞAK EV SAHİBİ OLAMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYOR

ABD nüfus sayımı verilerine göre, 2022 yılında ev sahibi olma oranı yüzde 65,8 iken, 39 yaş altı yetişkinlerin sadece yüzde 39'u mülk sahibi.

Öte yandan, emlak şirketi Redfin’in mayıs ve haziran aylarında 5 binden fazla kişiyle yaptığı ankette, Z ve Y kuşağı katılımcılarının yaklaşık üçte biri, mortgage oranlarının satın alma imkanlarını engellediğini düşünüyor.

Y kuşağının yaklaşık beşte biri ve Z kuşağının yüzde 10’undan biraz fazlası, hiçbir zaman ev sahibi olamayacaklarına inandıklarını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN