‘Garantili’ proje işletmecilerinden zarar çıkışı: 400 milyon doları versinler bırakırız

‘Garantili’ proje işletmecilerinden zarar çıkışı: 400 milyon doları versinler bırakırız

Hazine garantisi verilen otoyol ile köprü işletmecileri zarar ettiklerini belirterek yatırdıkları paranın verilmesi durumunda bırakmaya hazır olduklarını söyledi. İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü’nün üç büyük ortağından biri Nurol İnşaat’ın Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı, Hazine’den garantisinin 40 dolar olduğu ve araç başı 15 dolar aldıkları İzmir otoyolundan zarar ettiklerini söyledi. Çarmıklı “Yatırdığımız 400 milyon doları veren çıkarsa, işletme hakkımızı devrederiz” dedi.

Türkiye’de kamu özel işbirliği projelerine verilen garantiler önemli tartışma konularından biri. Garanti edilen araç sayısının yol ve köprülerden geçmemesi nedeniyle her ay Hazine'nin kasasından milyonlarca lira kaynak şirketlere aktarılıyor. Ancak şirketler garantiye rağmen zarar ettiklerini savunuyor.

İzmir otoyolu ve Osmangazi Köprüsü’nü yapıp işleten şirket, zarar ettiklerini söylüyor. Şirket yöneticileri, projeye yatırdıkları 400 milyon doların karşılanması halinde işletme hakkından vazgeçmeye hazır.

Osmangazi Köprüsü’nde 40 bin, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde 135 bin, Çanakkale Köprüsü’nde 45 bin, İzmir-İstanbul Otoyolu’nun birinci kesimindeyse 40 bin araç geçiş garantisi bulunuyor. Bu geçiş garantileri, yılın büyük kısmında tutmuyor ve Hazine’den karşılanıyor, yani ‘cebimizden’ çıkıyor. Bu geçiş garantileri ancak bayram gibi yoğun haftalarda tutuyor. Kamunun zarar ettiğini bu sistemden işletmeci şirketlerin de şikayetçi olduğu belirtiliyor.

“ARAÇ BAŞI GARANTİ 40, HAZİNENİN VERİĞİ 15 DOLAR”

İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü’nü yapıp işleten konsorsiyumun üç büyük ortağından biri Nurol İnşaat’ın başkan yardımcısı Oğuz Çarmıklı, Hazine’den garantisinin 40 dolar (711 TL) olduğu ve araç başı 15 dolar (266 TL) aldıkları İzmir otoyolundan zarar ettiklerini söyledi.

Çarmıklı'nın konuya ilişkin açıklamalarını Dünya gazetesi yazarı Vahap Munyar köşesine taşıdı. Munyar'a konuşan Çarmıklı, “Hazine fiyat farkı ödemesi için önceki yılın aralık ayının son 10 gününün ortalamasını alıp yılbaşında kuru sabitleyip TL olarak ödüyor. Dokuz ay gecikmeli ödeniyor. O nedenle zarar ediyoruz.” dedi.54.jpgNurol İnşaat’ın Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı

“2022 ZARARIMIZ 100 MİLYON DOLARI ULACAK”

Nurol İnşaat yöneticisi, konsorsiyumun otoyoldan 2021’de 50 milyon dolar zarar ettiğini bu seneki zararınsa 100 milyon doları aşabileceğini belirtti. Kur fiyatlarındaki yükselişten şikayet eden şirket yönetici bugün gelinen noktada Osmangazi Köprüsü ve İzmir Otoyolu işletmesinden (Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş.) çekilmeyi düşündüklerini bildirdi. Oğuz Çarmıklı “Yatırdığımız 400 milyon doları veren çıkarsa, 2036’ya kadar devam edecek olan işletme hakkımızı devrederiz.” dedi.

“YILLIK 70 MİLYON DOLAR İŞLETME MALİYETİ VAR”

Vahap Munyar, konuya ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile yaptığı görüşmeyi de yazsısında aktardı. Munyar Karaismailoğlu'nun açıklamalarını şu şekilde aktardı:

“Yıllık 70 milyon dolar dolayında işletme maliyeti var. Bunu yap-işlet-devret modeliyle projeyi gerçekleştiren konsorsiyum karşılıyor. Bu maliyetin içinde yolların bakımı da var. Otoyol Yatırım ve İşletme A.Ş. bünyesinde 500 kişi istihdam ediliyor.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN