Gelir vergisine düzenleme geliyor! Kesilen vergi çalışanın cebinde kalacak, geliri artacak! 1.270 TL'lik katkı bekleniyor... İşte yeni düzenlemenin detayları

Gelir vergisine düzenleme geliyor! Kesilen vergi çalışanın cebinde kalacak, geliri artacak! 1.270 TL'lik katkı bekleniyor... İşte yeni düzenlemenin detayları

Çalışanın gelir üzerinden ödediği vergi olan gelir vergisi diliminde ayarlamalar yapılır. Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, talep üzerine konuyla ilgili çalışma başlattı. Çalışmanın detayları haberimizde..

Vergiler nedeniyle Eylül ve Ekim aylarında personel maaşlarında bazı kesintiler yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Maliye Bakanı Nurettin Nebati yaptıkları istişareler sonrasında konuyu gündemlerine aldılar ve birlikte çalışmaları hızlandırdılar.

ÜCRETTE KAYIPLAR MEYDANA GELİYOR

Gelir vergisine düzenleme

Temmuz ayında asgari ücret artışı ile birlikte gelir vergisi sınıflandırması güncellenmedi ve bu da ücretlerin düşmesine neden oldu. Yıl sonuna doğru ise çalışanların maaşlarından kesildi.

Mesela; yılbaşında ücreti 13 bin 43 gelir vergisi dilimi uygulanmaktadır. Örnek verecek olursak Bir çalışan Ocak ayında net 10.000 lira kazanıyor. Vergilendirme nedeniyle bu miktar Aralık ayında 9.143 liraya düşürüldü. Ocak ayındaki vergi oranı yüzde 15 olup, Ağustos ayında yüzde 27'ye yükselecek.

KONU; CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A MEKTUPLA İLETİLDİ

Bakan Bilgin, maaş zammı çabalarını boşa çıkaran vergi dalgalanmalarının düzenlenmesi gerektiğini ve bu konuda proaktif bir yaklaşım sergilediğini söyledi. Türk-İş, Hak-İş'in gelir vergisi cetvelinde işçilere fayda sağlayacak şekilde düzenleme yapılmasını talep ederken, sendika, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a düzenleme talep eden bir mektup gönderdi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'a göre, 10 bin lira maaşı olan işçilere Ocak ayında 6 bin 395 TL uygulanacak. Bu örneğe göre düzenleme çalışanın cebine 1.270 lira bırakacak. Aslında bu düzenleme, yüksek vergi oranlarının ücret kalitesini ve satın alım güçlerini zayıflatmasını engellemektedir.

Gelir vergisine düzenleme

BRÜT ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE OLMASI PLANLANIYOR

Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Birgin gelir vergisini düzenlemek için bir araya geldi. Bilgin, konuyla ilgili çalışmanın sürdüğünü, ancak hem işverenlerin hem de çalışanların ilk gelir vergisinin brüt asgari ücretten biraz daha yüksek olmasını talep ettiğini söyledi.

GELİR VERGİSİ NEDİR?

Gelir vergisi bir vergi türüdür ve bireylerin ve işletmelerin gelirleri üzerinden ödediği vergiyi ifade eder. Bir kişinin tahsil ettiği gelir vergisi, yıl boyunca kazanılan gelir üzerinden alınır.

2022 YILI GELİRLERİNE UYGULANAN GELİR VERGİSİ TARİFE TABLOSU

Gelir vergisine düzenleme

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN