Gıda enflasyonunda fark açılmaya devam etti: Dünyada düşüyor Türkiye'de artıyor

Gıda enflasyonunda fark açılmaya devam etti: Dünyada düşüyor Türkiye'de artıyor

FAO verilerine göre, dünya çapında gıda fiyatları mart ayında yıllık bazda yüzde 7,7 düşüş gösterdi. Aynı zaman diliminde Türkiye'de yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 70,5 olarak ölçüldü.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen verilere göre, dünya gıda fiyatları mart ayında art arda yedi aydır devam eden düşüş trendini sonlandırarak yükselişe geçti. Tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarını izleyen dünya gıda fiyatları endeksi, şubat ayında 117 seviyesinden mart ayında 118,3'e yükseldi.

Mart ayında yaşanan bu artış, endeksin aylık bazda yüzde 1,1 yükselmesine neden oldu. Ancak, bir önceki yılın aynı dönemine göre endeks hala yüzde 7,7 oranında düşüş gösteriyor. Şubat ayında gıda fiyatları endeksi üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti.

YILLIK BAZDA TÜRKİYE DÜNYAYA FARK ATIYOR

Türkiye'de ise mart ayında gıda enflasyonu yüksek seviyelerde seyretti. Yıllık gıda enflasyonu yüzde 70,41, aylık gıda enflasyonu ise yüzde 3,14 olarak kaydedildi. Türk-İş'in verilerine göre, mutfak enflasyonu mart ayında aylık yüzde 3,29, yıllık yüzde 75,09 olarak açıklandı.

Endeksteki mart ayındaki yükselişte, bitkisel yağlar, süt ürünleri ve etin uluslararası fiyatlarındaki artış etkili oldu. FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi martta aylık yüzde 8, FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi aylık yüzde 2,9 ve FAO Et Fiyat Endeksi aylık yüzde 1,7 oranında artış gösterdi.

Ancak, FAO Tahıl Fiyat Endeksi martta yüzde 2,6 geriledi. Bu düşüşte, AB, Rusya ve ABD arasında devam eden güçlü ihracat rekabeti nedeniyle küresel buğday ihracat fiyatlarının gerilemesi etkili oldu. FAO Şeker Fiyat Endeksi ise şubat ayına göre yüzde 5,4 gerilerken, Hindistan ve Tayland'daki üretim ve hasat durumlarının etkisiyle düşüş yaşandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN