Gıda fiyatları dünyada 2 yılın dibini gördü ama... Türkiye'de 33 aydır yükselişte

Gıda fiyatları dünyada 2 yılın dibini gördü ama... Türkiye'de 33 aydır yükselişte

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre gıda fiyatları dünyada düşüyor ancak Türkiye'de yükseliyor. Dünyadaki gıda fiyatları mayısta şeker ve et fiyatlarındaki artışlara rağmen iki yılın en düşük seviyesini gördü. TÜİK verileri ise, Türkiye'deki gıda fiyatlarının Ağustos 2020'den beri 33 aydır aralıksız bir şekilde arttığını ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre, küresel gıda fiyatlarının, bitkisel yağlar, tahıl ve süt ürünlerindeki keskin düşüşün etkisiyle nisanda 2 yılın en düşük seviyesini gördü. Ancak Türkiye’de durum tersine Ağustos 2020’den bu yana 33 aydan bu yana aralıksız yükseliyor.

FAO'dan yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, mayısta bir önceki aya kıyasla yüzde 2,6 düşerek 124,3 puan oldu. Böylece, endeks Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

DÜNYADA UKRAYNA SAVAŞINA RAĞMEN GERİLEDİ

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi Nisan ayındaki revize edilmiş 127.7 seviyesinden mayıs ayında 124.3’e düştü.

Nisan gıda fiyatları endeksi daha önce 127.2 olarak açıklanmıştı. Mayıs ayındaki dünya gıda fiyatları endeksi Mart 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle kaydedilen tarihi yüksek seviyenin yüzde 22 altında bulunuyor.

TÜRKİYE’DE GIDA ENFLASYONU YÜZDE 53,92

Türkiye’de ise resmi verilere göre bile oldukça yüksek bir gıda enflasyonu var. TÜİK verilerine göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) nisanda yıllık yüzde 43,68, aylık yüzde 2,39 oldu. Gıda enflasyonu ise yıllık TÜFE’nin üzerinde yüzde 53,92 olarak gerçekleşti.

Nisanda gıda fiyatları aylık bazda ise yüzde 3,95 oranında artmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN