Hakan Ateş: Sıkılaşmanın etkileri hissedilmeye başlıyor

Hakan Ateş: Sıkılaşmanın etkileri hissedilmeye başlıyor

Yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı ekonomik politikalar bankaları da yakından ilgilendiriyor. Uygulanan sıkı para politikası ile krediye ulaşmakta yaşanan zorluk bankacılık sektörünü olumsuz etkileyebileceğinden endişe ediliyor. Bankacılık sektöründe büyümenin yavaşladığı bir yılı geride bıraktıklarını belirten Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Enflasyonun yüksek seyretmesi faizin yüksek kalmaya devam edeceğini gösteriyor” dedi.

Ekonomi politikalarında rasyonel sisteme geçilmesinin bankacılık sektöründe nasıl etki göstereceği merak ediliyor. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, küresel ekonominin 2023’ü, son 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan enflasyonla mücadele ederek geçirdiğini, bunun arkasında Kovid-19 salgını, sonrasında gelen arz şokları, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yükselen enerji fiyatları gibi birçok etkenin olduğunu belirtti. Yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı politakaları da değerlendirdi.

Seçimlerin tamamlanması ve siyasi belirsizliğin geçmesinin risklerin azalmasına yardımcı olduğunu ifade eden Ateş, “Yeni ekonomi yönetiminin makroekonomik istikrara yönelik attığı adımların olumlu sonuçlarının görülmesinin, risklerin daha da azalmasına yardımcı olacağı kanaatindeyiz. 2023 yılının ikinci yarısında göreve başlayan yeni ekonomi yönetiminin attığı parasal ve miktarsal sıkılaşma adımlarının sektör üzerindeki etkileri, yılın üçüncü çeyreği itibarıyla hissedilmeye başlandı. Bankacılık sektörü de ekonomide Ortodoks politikalara geri dönüşe, dinamik yapısı sayesinde kolaylıkla uyum sağladı” diye konuştu.

Rakamlarla 2023’e bakıldığında, bankacılık sektöründe büyümenin yavaşladığı bir yılı geride bıraktıklarını aktaran Ateş, ilk 11 ayda toplam kredilerdeki kur etkisinden arındırılmış yıllık artışın yüzde 32 seviyesinde olduğunu, enflasyonun oldukça altında kaldığını söyledi. Hakan Ateş, mevduat tarafında da rekabetin devam ettiğini, ilk 11 ayda kur etkisinden arındırılmış mevduat hacminin yüzde 41 arttığını, KKM dönüşüm hedefleri ve TL mevduatı teşvik edici uygulamalar ile mevduatta artışın devam ettiğini gördüklerini ifade ederek, “Özellikle KKM dönüşümünde TL mevduatın yükselen faizleri önemli bir etken. Enflasyonun yüksek seyretmesi ve buna bağlı olarak politika faizinin yüksek kalacak olması, mevduat faizlerinin önümüzdeki dönemde yüksek kalacağını gösteriyor” dedi.

‘BÜYÜME HIZI DÜŞMEYE DEVAM EDECEK’

Hakan Ateş, Türkiye ekonomisinin, 2023’ün ilk yarısında, şubat ayında herkesi derinden etkileyen deprem felaketinin olumsuz etkilerine rağmen genişleyici politikaların desteğiyle yıllık yüzde 3,9 büyüdüğünü belirterek, şunları kaydetti: “Yılın tamamını seçim sonrası uygulamaya konulan politikaların etkisiyle yavaşlayarak da olsa yüzde 4’ün üzerinde bitirmemiz muhtemel. Seçim sonrası yeni ekonomi yönetiminin Ortodoks politikalara yöneldiğini ve eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Program’da (OVP) makroekonomik istikrarı sağlayacak hedefler için bir yol haritası ortaya koyduğunu gördük. Üçüncü çeyrekte açıklanan büyüme rakamları ve son çeyrekteki öncü göstergeler; uzun süredir çok yüksek artışlar kaydeden özel tüketim harcamalarının yavaşladığını, büyüme kompozisyonunda yatırım katkısının arttığını, dolayısıyla OVP ile hedeflenen yönde olunduğuna dair sinyaller veriyor. Yavaşlayan ekonomik aktivite ve ihracat pazarlarımızda beklenen zayıf büyüme sebebiyle 2024 yılında büyüme hızının düşmeye devam edeceğini bekleyebiliriz.”

KREDİ KARTI KULLANIMINDA ARTIŞ BEKLENİYOR

Kredi hacmindeki azalma ve süregelen makroihtiyati tedbirlerin sektörün karlılığını da etkileyeceğini vurgulayan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Faizlerdeki normalleşmeye paralel kredi faizlerinin mevduat faizlerinin üzerine gelmesini olumlu karşılıyoruz. 2022 yılında bankacılık sektörünün sermaye karlılığı yüzde 40’ın üzerinde gerçekleşmişti, 2023’ün eylül ayı itibarıyla yüzde 38. Dolayısıyla bu yıl da faiz dışı gelirlerin de desteğiyle sektörün önceki yıla benzer bir performans sergilemesini bekliyoruz. 2024 yılında makroihtiyati önlemler devam ettikçe büyümenin sınırlı olmasını öngörüyoruz. Tüketici tarafında ise kredi kartı ve ihtiyaç kredisi tarafında artış bekliyoruz ” ifadelerini kullandı.

‘ENFLASYONLA MÜCADELEDE EN ÖNEMLİ ARAÇ FAİZ’

Enflasyonla mücadelede faiz artışları en önemli araç olarak kullanıldığını söyleyen Ateş, “ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini toplamda 525 baz puan artırarak yüzde 5,25-5,50 bandına getirdi. Avrupa Merkez Bankası da (ECB) toplamda 450 baz puan faiz artışına giderek yüzde 4’e çıkardı. Sıkı para politikalarının etkisi ile son dönemde enflasyon oranlarında yavaşlamaya da şahit oluyoruz. Dolayısıyla merkez bankalarının parasal sıkılaşma döngüsünün sonuna geldiğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Enflasyonda belirgin yavaşlamaya rağmen küresel ekonomik aktivitenin gerektiği kadar gerilememesi ve enflasyonun halihazırda yüzde 2 hedefinden uzakta olmasının, politika faizlerinin bir süre daha yüksek seviyelerini koruyacağına işaret ettiğini aktaran Ateş, bu beklentilerin küresel risk iştahını olumsuz etkilediğini ve finansal koşullar üzerinde ilave sıkılaştırıcı etki yaratarak büyüme beklentilerini aşağı çektiğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN