Hayat pahalılığı can yakıyor: Kiralık evde yaşam asgari ücretin 3 katı

Hayat pahalılığı can yakıyor: Kiralık evde yaşam asgari ücretin 3 katı

Son dönemde hayat pahalılığı vatandaşlar için dayanılmaz bir noktaya gelirken, kiraların fahiş artışı da hız kesmiyor. Yapılan araştırmaya göre, İstanbul’da merkezi ilçelerde 2+1 ev kiralamak için hane gelirinin 30-60 bin lira bandında olması gerekiyor. Şehrin gelişim çeperlerinde dahi en düşük gelir beklentisi ise 20-25 bin lira. Bu miktar, mevcut olarak 8 bin 500 TL olan asgari ücretin üç katına tekabül ediyor.

Ekonomik krizin giderek büyüdüğü Türkiye'de, fahiş kira artışları da temel sorunlardan biri haline geldi. İstenen kira bedelleri çoğu zaman maaşların dahi üzerine çıkarken, TSKB Gayrimenkul Değerleme tarafından Hürriyet için yapılan araştırma, vahim tabloyu gözler önüne seriyor. Verilere göre, üç büyük ilde en ucuz 2+1 evi kiralamak için hane gelirinin en az 20-25 bin lira bandından olması gerekiyor. Şehirlerin merkezi bölgelerinde ise gelir beklentisi 50-60 bin liraya kadar çıkıyor.

EN DÜŞÜK FİYATLAR ESAS ALINDI

Araştırmada ilan sitelerindeki, 0-5 yaş aralığındaki binalarda normal katta konumlu en az 90 metrekare brüt alanlı, 2+1 tipi konutların ‘en düşük kira fiyatları’ esas alındı. Hane halkı gelirinin yüzde 30’unun kiraya ayrılabilir olduğu kabulüyle ilçe ilçe aylık hane gelir beklentisi ortaya konuldu.

“Fiyatlardaki artış, konut satın almak için sınırlı finansal araçlar, arzdaki daralma ve depremle gelen göç dalgası kiralarda artış için önemli itici güçler oldu” diyen TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Sertan Ünal, hane halkı giderlerinde kiranın payının önemli ölçüde arttığını söyledi.

İSTANBUL'DA EN UYGUN KİRA İÇİN AYLIK GELİR EN AZ 20-25 BİN OLMALI

İstanbul’da en düşük kira bedellerinin Silivri, Arnavutköy, Esenyurt, Beylikdüzü gibi kent çeperlerinde yoğunlaştığını belirten Ünal, bu bölgelerde dahi en düşük aylık gelirin 20-25 bin lira olması gerektiğini kaydetti. Ünal’ın verdiği bilgilere göre, sezonluk kiralamaların yoğun olduğu Adalar’dan sonra hane halkı aylık minimum gelir beklentisinin en yüksek olduğu ilçeler Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy. En düşük kira fiyatları dahi dikkate alındığında en düşük aylık gelir beklentisi Beşiktaş’ta 67 bin lira, Kadıköy’de 63 bin lira, Bakırköy’de ise 56 bin lira olarak hesaplandı.

DEPREM SONRASI GÖÇ ALAN KENTLERDE ARTIŞ HIZ KAZANDI

Deprem felaketi sonrası yoğun göç alan Ankara’da da kira artışı hız kesmiyor. 5 ilçede yapılan araştırma sonuçlarına göre başkentte hane halkı için aylık en düşük gelir beklentisi 20-52 bin TL aralığında. Yaşanan deprem felaketi akabinde Ankara gibi birçok il yoğun göç aldı. Bu göç etkisiyle Kayseri ve Mersin’de en düşük kiraya göre hane geliri beklentisi 18 bin lirayı, Konya’da 23 bin lirayı aştı. Adana’da en düşük beklenti 27 bin liraya yaklaştı, Antalya’da da yabancıların da etkisiyle 30 bin liraya ulaştı. Doğu ve güneydoğu illerinde de kira artışı nedeniyle hane geliri beklentisi İstanbul’da birçok ilçeyi yakaladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN