Hukuk nerede hukuk

Hukuk nerede hukuk

Hedef gösterilen marketlere karşı günlerdir en ağır tehditler havada uçuşurken yargı kurumları bir türlü devreye girmedi. Kışkırtmaların taşlamaya kadar varması endişe yarattı. ‘Saldırılar nereye kadar devam edecek? Yargı neyi bekliyor?’ soruları ise henüz muhatabını bulamadı.

FİYAT PAHALIYSA MİLLET ALMAZ USULSÜZLÜK VARSA DA HESABI KANUNLARLA SORULUR

Enflasyonun sorumlusu olarak gösterilen zincir marketler için sosyal medyada ‘kapatılsın’ çağrıları yapıldı. Buna karşılık yüksek fiyatı zaten tüketicinin tercih etmeyeceği kaydedildi ancak BİM CEO’sunun açıklamaları sonrasında tehditler daha da yoğunlaştı. Ekmek Üreticileri Federasyonu Başkanı “Ekmeğini keserim, sen kimsin” dedi. Antalya’da BİM’in camına ‘Devlet baba’ yazıldı, bir başka şube ise taşlandı.

ÖNCE TEHDİT SONRA TAŞLAMA YARIN TEHLİKE DAHA DA BÜYÜRSE SORUMLUSU KİM OLACAK?

aklaşık bir haftadır devam eden süreçte kamuoyu önündeki açık tehditler karşısında yargının devreye girmemesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hukuk devleti ilkesi demokrasinin olmazsa olmaz şartı” vurgusuna rağmen gelinen nokta ‘Kışkırtmalarla daha tehlikeli şeyler yaşanırsa sorumlusu kim olacak?’ dedirtti. Etiket tartışmasıyla başlayan sürecin hukuk dairesinden çıkmadan yürütülmesi gerektiği belirtildi.

TRT MİKROFONUNDAN TEHDİT

MHP’li Tefenni ilçesinde BİM şubesinin önüne Bahçeli’nin “Zincirlerin FETÖ ile irtibatı araştırılmalı” sözlerinin yer aldığı pano yerleştirildi. Antalya’da market taşlandı, Ağrı’da beş market mühürlendi. Yaşananların ardından bir tehdit de Kırıkkale’deki Aybimaş isimli marketler zincirinin Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Ayan’dan geldi. BİM CEO’sunu hedefe koyan Ayan “Kardeşlerimiz ona haddini bildirecek. Kırıkkale’de BİM’lerin kapatılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

AVRUPA’DA BOŞ RAFLAR BİZDE ŞAHLANIŞ VAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 20 yıldaki atılımlarımız ekonomide de tarihi dönüşümlere yol açtı. Enflasyonda kasım verileri iyileşmeyi gösteriyor. İyileşme hızlanacak, şubatta kontrolü kolay bir yere gelecek. Ekonomide Avrupa’nın haline bakın, bizim raflarımız boş değil ama onlarda boş. Sınırları terörle kuşatılan, Ege’de krizlere sürüklenmeye çalışılan bir Türkiye, bırakın diz çözmeyi yeni bir şahlanış içine girdi.

mannn.jpg

Enflasyonun suçlusu olarak ilan edilen marketlere yönelik günlerdir ağır ithamlar ve tehditler devam ederken yaşanan gerginlik saldırı seviyesine çıktı. Antalya’da korkulan oldu ve bir zincir markete taşlı saldırı uğradı. Son olarak Kırıkkale’de faaliyet gösteren Aybimaş firması patronunun “Bim’in CEO’su denen Cino, Kırıkkale’deki BİM’leri kapattıracağız. Hem kardeşlerimiz hem bizler hadlerini bildireceğiz” demesi oluşan tehlikeyi gözler önüne serdi. Yaşanan provokasyona karşı şimdiye kadar yargının harekete geçmemesi tepki çekti.

Yüksek enflasyon ve zamların sorumlusu ilan edilen zincir marketlere yönelik tehdit ve ağır suçlamalar provokasyonlar sonucu saldırı seviyesine çıktı. MHP lideri Devlet Bahçeli, TBMM’deki grup toplantısında, enflasyon etkisiyle oluşan fahiş fiyatlardan zincir marketleri sorumlu tutmuş ve sattığı ürünlere zam yapan zincir marketlerin ‘FETÖ’yle bağılarının araştırılmasını önermişti.

AKÇAY BAHÇELİ’YE CEVAP VERMİŞTİ

Bahçeli’nin bu çıkışı sonrası Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve BİM CEO’su Galip Aykaç, 30 Kasım’da 7. Private Label zirvesinde konuşmuştu. Aykaç, zincir marketler hakkında iktidarın söylemleri ve basında çıkan haberlerle ilgili olarak şunları söylemişti: “Perakende işletmelerinin enflasyondan arındırılmış sadece nominal kar rakamlarına bakan olumsuz yorum yapan trollere, maaşlı televizyon yöneticilerine, bizleri terörist ilan edenlere, bizlere vicdansız, hatta kansız diyenlere ve bunları gazetede yayınlayarak ahlaksızca bizi çete ilan edenlere ve -tabirimi maruz görün çok daha kötüsünü söylemek istiyorum ama müsaadenizle- gazeteci müsveddelerine söyleyeceğimiz sözler var.”

FETÖ İLE TEHDİT EDEN PARTİ LİDERİNE...

Aykaç’ın söz konusu konuşmasında sert ifadeler kullanarak şu açıklamaları yapmıştı: “’Eğer doğruysa’ diyerek ülkenin değerlerine saldıranlara, ilan vermiyoruz diye gazete sayfasını boş bırakanlara, televizyonda salyalarını akıtarak küfredenlere, bilmedikleri konularda biliyormuş gibi yorum yapanlara, peyniri yumurtayı sadece sofrasında görüp peynirle yumurtayla ilgili yorum yapanlara, ‘bu dünyayı size yaşanmaz kılarım’ diyecek kadar meselelerden bir haber olan, depoyu basıp günlük tüketim kadar bile olmayan yağları ‘halka dağıtırım’ diyen iş bilmez yöneticilere, mağaza çalışanlarına ‘söyleyin yöneticilerinize bu işin sonu kötü olacak, size burada ekmek yedirtmeyiz’ diyen yerel yöneticilere, ziraatten haberi olmayan İstanbul Ziraat Odası başkanına, FETÖ terör örgütüyle bizi tehdit eden parti liderlerine söyleyeceklerimiz var. Bize bakarak ‘ya bir tuğla da ben koyayım bu binanın temel taşına’ demeyen, bir tane dikili ağacı olmayan insanlar sizlere ve bizlere bu yakıştırmayı yapıyorlar. Bre ahlaksızlar, bre densizler sizlere bundan sonra sizin tonunuzda cevap vereceğim bilesiniz.”

TUTTUĞUNUZ KÖŞE BAŞLARI MEZAR OLUR

Aykaç’ın açıklamasına, MHP’den hakarete varan bir karşılık gelmiş, MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Twitter’dan yaptığı paylaşımlarda isim verip “Vatandaşın kanını emen asalaklar” diyerek Aykaç’ı hedef almıştı. Suç örgütü liderliğinden tutuklandıktan sonra Bahçeli’nin çağrısının ardından Alaattin Çakıcı ile birlikte tahliye edilen Kürşad Yılmaz da Aykaç’a yönelik tehdit içerikli mesajlar paylaştı. Yılmaz “Kime kimlere hangi güce güveniyorsanız bütün güvendiğiniz güçlerle birlikte hepinize diyorum tuttuğunuz köşe başları mezarınız olur. Bu memleketi bu sokakları siz siz olun sakın sahipsiz sanmayın” demişti

CAMLAR KIRILDI, MAĞAZA TAHRİP EDİLDİ

Yaşanan karşılıklı sert açıklama itham ve tehditler korkulan provokasyonlar için de yol açtı. Antalya’da bir BİM mağazasının camına “Devlet baba” yazıldı. Bir başka mağazanın ise camları kırıldı. Ancak yaklaşık bir haftadır devam eden süreçte kamuoyu önünde cereyan eden açık tehditler karşısında yargının devreye girmemesi dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hukuk devleti ilkesi demokrasinin olmazsa olmaz şartı” vurgusuna rağmen gelinen nokta ‘Kışkırtmalarla daha tehlikeli şeyler yaşanırsa sorumlusu kim olacak?’ dedirtti. Etiket tartışmasıyla başlayan sürecin hukuk dairesinden çıkmadan yürütülmesi gerektiği belirtildi.

market.jpg

TRT VE AA MİKROFONUNDAN TEHDİT

Kırıkkale’de faaliyet gösteren Aybimaş firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Ayan, aralarında TRT ve AA mikrofonunun da olduğu medya kuruluşlarına yaptığı konuşmadan BİM’e yönelik tehdit yağdırdı. Ayan “Bim’in CEO’su denen Cino, Kırıkkale’deki BİM’leri kapattıracağız. Hem kardeşlerimiz hem bizler hadlerini bildireceğiz” dedi ve devam etti: Bu ahlaksız bu densiz BİM’in cinosu öyle kudurmuş ki kendisinde bir kudret görüp haddini aşarak devletimize ve devlet büyüklerimize hakaret etmiştir. BİM’in cinosunun bu hadsizliğine öyle bir cevap ile başlayacağız ki. Kırıkkale’mizden başlayarak tüm illerimizde bu harekât dalga dalga büyücek ve siz bu dalganın altında kalacaksınız. Şehrimizde bulunan BİM şubelerinde çalışan tüm kardeşlerimizi yarın itibariyle Aybimaş’a işe başlatacağız. Şehrimizin mahallerinde bulunan BİM marketlerinin faaliyetlerinin son bulması durumunda aynı gün aynı bölgeye Aybimaş marketi açacağız” tehditlerini savurdu.

MARKETLER SAVUNMADA

Rekabet Kurumu Tarafından marketler, tedarikçiler ve üreticiler hakkında yürütülen soruşturmada sözlü savunma aşamasına gelindi. 5 zincir marketin yanı sıra gıda tedarikçi ve üreticileri de savunmasını yapmaya başladı. Soruşturma heyetinin görüşü gıda şirketlerine ceza verilmesi, zincir marketlere ise daha önce alınan cezalar göz önüne alınarak ceza verilmemesi yönünde oldu. Dün aralarında BİM, CarrefourSA, Coca Cola, Eti, Kent ve Şok’un da aralarında olduğu 20 şirket sözlü savuna verdi. Rekabet Kurumu, geçtiğimiz yıl BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK, A 101 ve Savola Gıda’ya toplam 2 milyar 671 milyon TL idari para cezası vermişti.

Türkiye İşveren Sendikaları Genel Kurulu’nda baz etkisiyle yüzde 84,39’a gerileyen enflasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Açıklanan kasım ayı enflasyon verileri iyileşmenin olduğunu gösteriyor. Bu iyileşme hızlanacak ve şubat ayından itibaren kontrolü kolay bir yere gelecektir” dedi.

Artan enflasyon Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yaklaşık 1.5 yıl aradan sonra baz etkisiyle 84.39’a geriledi. ATO Congresium’da düzenlenen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu 28. Olağan Genel Kurulu’nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dün açıklanan kasım ayı enflasyon verileri iyileşmenin olduğunu gösteriyor. Bu iyileşme hızlanacak ve Şubat ayından itibaren kontrolü kolay bir yere gelecektir. Asgari ücret gibi konularda işveren ve devlet olarak gereken fedakarlıkları yaparak çalışanların refahını ne kadar iyi korursak ortak hedeflere ulaşabiliriz. Masada bu konularımız var, süratle bitireceğiz” dedi. “Ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına çıkartacağız” diyen Erdoğan “Türkiye dünyada büyüyen ülkeler arasında ilk 3’te ilk 5’te yerini alıyor. Artık kaderimizi milletimizin kendisi belirliyor” ifadelerini kullandı.

AVRUPADA RAFLAR BOŞ

‘Dış güçler’ vugusu yapan Erdoğan şöyle devam etti: “Şu an ellerinde 4 tane silah var. Birisi ekonomi, birisi diplomasi, diğeri mülteci. Bunlarla bu iktidarı, daha doğrusu Erdoğan’ı nasıl indiririz diye bakıyorlar. Erdoğan fani ya, bugün varız, yarın yokuz. Herkes ne yaptığına ne yapacağına baksın. Yaklaşık 1 yıl önce kur dengesizliğiyle ortaya çıkanları kimse iktisadi olaylarla izah edemez. Ekonomi diyorlar, şimdi Avrupa’nın haline bakın. Bizde raflar boş değil, ama Avrupa’da raflar boş.

TERÖRİST DOSTLARINIZA SÖYLEYİN

Avrupa’nın terörle mücadelesi ortada, ama Türkiye terörle mücadele etkin. Biz onları Suriye’de bitiyoruz. İdlib’de Kobani’de gereken tedbirleri alıyoruz, aldık ve bundan sonra da alacağız. Terörist dostlarınıza söylesin Türkiye artık onlar için bereketli bir yer değil. Türkiye’ye girdikleri an burada boğulacak.

DOSTLARIMIZI ARTIRACAĞIZ

Mermisini üretemeyen Türkiye varken mermiyi bırakın tüm mühimmatını kendisi üreten Türkiye var. Tüm bu mühimmatını üreterek, gerek teröristle, gerekse dışarda, dışarda derken, Karabağ’daydık. Bize gardaş olanla biz gardaş olmaya devam edeceğiz. Dostlarımızı artıracağız ama düşmanlarımız da haddini bilecek.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN