Hükümet İkinci el otomobil için düğmeye bastı! Bayilere 180 milyonluk ceza, sakın o hatayı yapmayın

Hükümet İkinci el otomobil için düğmeye bastı! Bayilere 180 milyonluk ceza, sakın o hatayı yapmayın

Ticaret Bakanlığı, araçlara gelen zamlar sonrası ve vatandaşın ikinci el bulamaması sorunlarından sonra harekete geçerek bazı önlemler almaya başlamıştı. Şimdilerde de onlarca bayii o hata yüzünden binlerce liralık ceza ödemek zorunda kalıyor. İşte detaylar…

Vatandaşın hakkını gözetip, fırsatçılığın önüne geçmek isteyen Ticaret Bakanlığı, geçtiğimiz aylarda ikinci el araba piyasası için farklı önlemler aldı ve çalışmalarına başladı. Düzenlemeler 6 ay ve 6 bin km uygulaması ile başladı. Hem bayileri hem galerileri denetleyen bakanlık artık bireysel olarak da denetleme işlemlerine başladı. Dolayısıyla bayiye sahip olmamak bireysel satış yapmak fırsatçıları kurtaramadı.

CEZALAR CAYDIRICI OLDU

Bakanlığın fırsatçılara karşı aldığı bu önlemler adeta fiyat manipülasyonlarını bitirdi. Bayilere yönelik cezalarda toplam 185 milyon para cezası kesildi. Bu sayede ilan sitelerinde fahiş fiyatlarla satılan araçların sayısı önce 20 binlerden 7 binlere düştü. Ardından ise araç sayısı 1759’a kadar indi. Bu kapsamda araçların sayısı yüzde 91 oranında azaldı.

a1.jpg

126 BAYİYE VE GALERİYE CEZA KESİLDİ

Ticaret Bakanlığı, şikayet ve talepler doğrultusunda 6 ay ve 6 bin kilometre uygulaması ile binlerce bayii ve galeriye denetim düzenledi. Denetim tarihleri 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatıldı. Öte yandan şimdiye kadar yapılan denetimler sonucunda 126 yetkili bayi ve galeriye toplamda 51 milyon 920 bin 782 lira ceza uygulandı.

STOKÇULARA KARŞI ÖNLEM

İkinci el araba piyasasındaki düzensizliği gidermek adına bakanlık ikinci adım olarak ise stokçuluk, elden para alma, aksesuar dayatması, liste fiyatının üzerinde satış ve takasa zorlama gibi yöntemlerine karşı lisans iptali düzenlemesini hayata geçirdi. Düzenleme kapsamında, bu suçlardan herhangi birini işleyen kişiye 1 yıl sürecek şekilde ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapması için gereken lisansları iptal ediliyor. Bu düzenleme sonrasında son üç ay içerisinde (Haziran, Temmuz ve Ağustos), toplamda 639 yetkili bayii denetlendi. Sonuç olarak 14 yetkili bayiye stokçuluk nedeniyle toplam 66 milyon 879 bin lira idari para cezası uygulandı.

a4.jpg

AYKIRI İLANLARA KARŞI SIKI DENETİM

Konuya ilişkin olarak yapılan mevzuat değişikliği ile 1 Ocak 2024 yılına kadar, ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde farklı bir fiyata satılması yasak. Düzenleme, 15 Temmuz itibari ile yürürlüğe girerken, hem gerçek kişilere hem de tüzel kişilere gereken uyarılar yapıldı. Öte yandan uyarıya rağmen sorumluluğunu yerine getirmeyenler bakanlık tarafından tespit edildi. Yapılan tespitler sonucunda 27 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 248 gerçek ve tüzel kişiye toplam 66 milyon 692 bin 450 lira idari para cezası uygulandı.

FAHİŞ FİYATLAR ANINDA KALKTI

Bakanlığın aldığı önlemler sonrasında 20 binden fazla fahiş fiyatlı sıfır araç ilandan kalktı. Öyle ki 15 Temmuz 2023 tarihi itibari ile ilk olarak yüzde 64’lük bir düşüle 7 bine, ardından yüzde 91’lik bir düşüle 1759’a kadar indi. 300 bin liralık cezanın etkileri bu düşüte görüldü.

a.jpg

İKİNCİ EL PİYASASI DÜZELİYOR

Son dönemde ikinci el araçlardaki fahiş fiyatlar, sıfır araç fiyatına araba satmaya çalışma çabaları son düzenlemelerle rayına oturdu. Bu doğrultuda 1 milyon aracın göründüğü pazarlarda normal seyrine dönerek 800 bin bandına indi. Öte yandan 1 milyondan liradan fazlaya satılan ikinci el araç fiyatları ise azaldı ve arada bulunan 50-100 bin liralık köpük erimeye başladı.

İHRACATIN ZİRVESİNDE OTOMOTİV SEKTÖRÜ

Türkiye’nin otomotiv sanayisi 2023 yılının ilk altı ayında 905 bin 666 adet toplam araç üretti. Öte yandan iç Pazar satışlarında rekorlar kırıldı. Bu kapsamda 7 ayda 668 bin 828 adet araç satıldı. Aynı zamanda otomotiv ihracatı da önemli bir rekora imza atarak 20,1 milyar dolarlık bir sayı ile zirveye oturdu. İkinci el pazarı ise ilk 7 ayda toplamda 7 milyona ulaştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN