Adana'nın Kozan ilçesindeki M Tipi Açık ve Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, hükümlülerin topluma yeniden kazandırılmasına yönelik hayata geçirdiği projelerle adından söz ettiriyor. Adana kebabından kilim dokumacılığına kadar birçok alanda mesleki eğitimlerin verildiği kurumda, bu kez de sağlık açısından sayısız faydası bulunan ve tıbbi bir bitki olarak kabul edilen 'Kırmızı Reishi' mantarı üretimine başlandı. Türkiye'nin yüzde 70 oranında ithal ettiği ve piyasa değeri kilogram başına 15 bin lirayı bulan bu değerli mantar, artık hükümlülerin ellerinde hayat buluyor.

İTHAL EDİLİYORDU ŞİMDİ ÜRETMEYE BAŞLADILAR
Kursun uygulama kısmında usta öğretici olarak görev alan mantar üreticisi Yasin Soylu, "Biz deneme amaçlı Kırmızı Reishi mantarını kütük kültüründe yetiştirdik. Tamamen yerli bir üretim oldu ve hasat aşamasına geldik. Normalde yüzde 70’i ithal edilen bu ürünü burada yetiştirmeyi başardık. 40 günlük süreçte yapay iklimlendirme ile üretimi sağladık. Hükümlülerimiz tüm aşamaları kendi elleriyle yaptı" dedi.

KİLOSU 15 BİN LİRADAN SATILIYOR
6 kütükten 3,5 kilogram ürün elde ettiklerini anlatan Soylu, "Bu kütüklerden 10 yıl boyunca verim almak mümkün. Ulusal ve uluslararası araştırmalarda Reishi mantarının kanserle mücadelede kullanıldığı biliniyor. Toz halinde günde 6 gram tüketiliyor. 100 gramlık paketi bin 500 TL, kilosu ise 15 bin TL’ye kadar değer buluyor. Bu da ürünün ne kadar kıymetli olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

SERİ ÜRETİME GEÇMEK İSTİYORLAR
Kozan Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Halil Selçuk Alan ise kurumun üretim alanlarının genişletileceğini söyledi. Alan, "Kırmızı Reishi mantarı, istiridye ve kültür mantarının deneme üretimlerini başarıyla yaptık. 51 hükümlüye eğitim verdik, yeni açacağımız 2 kursla 27 hükümlüye daha eğitim vereceğiz. Cezaevimizde ayrıca kilim ve Adana kebap atölyeleri de var. Şimdi mantar yetiştiriciliği için özel atölyeler kurmayı hedefliyoruz. Buradaki amacımız, hükümlülerin meslek edinmesini veya mevcut mesleklerini geliştirmelerini sağlamak" diye bilgi verdi.
