İbre tersine döndü: Atölyeler kapandı işten çıkarmalar başladı

İbre tersine döndü: Atölyeler kapandı işten çıkarmalar başladı

Artan enflasyon, alım gücünün düşmesi, Rusya'nın Ukrayna'ya olan işgali ve enerji krizi gibi sorunlar hazır giyim sektörünü de etkiledi. Hazır giyim ve tekstil sektöründe artan ithalata rağmen ihracatın azalmasıyla işten çıkarmaların başladığı belirtildi. Hazır giyim sektöründe firmaların yüzde 64’ü ihracatlarında düşüş bekliyor.

Enflasyonist baskı, düşen alım gücü, Rusya'nın Ukrayna'ya olan işgali gibi ve enerji krizi gibi nedenlerden dolayı hazır giyim ve tekstil sektöründe artan ithalata rağmen ihracatın azalmasıyla işten çıkarmaların başladı. Firmaların yüzde 64'ü ihracatlarında düşüş bekliyor.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya yaşanan durum için “Boyahaneler 4 gün kapalı 3 gün açık, iplik fabrikaları kapanıyor. Geçen hafta Anadolu’yu gezdim. Onlarca fabrika atölye kapanmış. Kapanmalar ciddi boyutta artıyor. İstihdam kaybı ile karşı karşıyayız. Çanlar çalıyor” dedi.

Dünya gazetesindeki habere göre, ihracat hızında yavaşlama belirgin bir şekilde düşüş yaşandığı belirtilirken İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verilerine göre tekstilde yavaşlama eylül ayında daha da belirginleşti ve faaliyet koşullarında salgının ilk dalgasından bu yana en sert bozulma gözlendi. Haberde, tekstil ürünleri, takip edilen 10 sektör içerisinde yeni siparişlerin en sert azaldığı sektör olduğu detayına yer verildi.

ŞİRKETLERİN YÜZDE 64'Ü DÜŞÜŞ BEKLİYOR

Hazır giyim sektöründe 171 firmanın yanıtladığı ihracatta güncel durum tespit anketine göre de firmaların yüzde 64’ü ihracatlarında düşüş bekliyor. Düşüş oranı AB pazarına çalışan firmalarda çok daha yüksek seviyede gerçekleşiyor.

KUR DA BASKILANMAYA DEVAM EDERSE İŞTEN ÇIKARMALAR HIZLANABİLİR

TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, hazır giyim sektörünün içinde bulunduğu durumla ilgili "Bu sert daralmanın ayak izleri önce pamuk, ardından iplik ve sonra da dokumada görülmüştü. Kapasiteler yarı yarıya çalışıyor, istihdam kaybı yaşanıyor. Birçok dokuma tezgahı kapandı. Emek yoğun sektörlerin başında gelen hazır giyimde de işten çıkarmalar başladı. Yılbaşına kadar iş yok. Yılbaşından sonra asgari ücret artacak. Kur da baskılanmaya devam ederse işten çıkarmalar hızlanabilir. Kime sorsak sipariş almakta zorlanıyor" değerlendirmesini yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN