İGİAD: İnsani şartlara göre aylık geçim için gereken 5303 lira

İGİAD: İnsani şartlara göre aylık geçim için gereken 5303 lira

İGİAD, İnsani Geçim Ücreti Tespit Komisyonu’nun araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin 2022 yılında insani şartlarda aylık geçimini sağlayabilmesi için 5 bin 303 Türk lirası gerektiğini açıkladı. Dernek, asgari ücretin 6 ayda bir güncellenmesi gerektiğinin de altını çiziyor.

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği’nin (İGİAD) İnsani Geçim Ücreti Tespit Komisyonu’nun gerçekleştirdiği araştırmaya göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin 2022’de insani şartlarda aylık geçimini sağlayabilmesi için gereken İnsani Geçim Ücreti (İGÜ), 5.303 lira olarak belirlendi. Dernek, asgari ücret anlayışı yerine bu ücretin kabul görmesi gerektiğini vurguladı.

Dünya genelinde ekonomik dalgalanmaların 2021’de hem sağlık hem de iktisadi gelişmeler açısından işveren ve çalışan tüm kesimleri derinden etkilediği bilgisinin yer aldığı açıklamada, 2004’ten bu yana her yıl aralık ayında yapılan bu araştırmayla Türkiye’nin 12 farklı bölgesinden aileler baz alınarak, geçinebilmeleri için gerekli İGÜ seviyesinin tespit edildiği yer alıyor. İGİAD’ın açıklamasına göre, yürürlükte olan asgari ücret anlayışı yerine ise İGÜ yaklaşımının kabul görmesi gerekiyor.

'ASGARİ ÜCRET 6 AYDA BİR GÜNCELLENMELİ'

İGÜ rakamının iki çocuklu dört kişilik bir ailenin refah bir yaşam sürebilmesi için aylık insani geçim maliyetinin hesaplanmasından hareketle belirlendiğine dikkat çeken İGİAD yaptığı açıklamada, ekonomide yaşanan dalgalanmalarla gıda fiyatlarındaki artışın asgari ücretle çalışan 7 milyon kişinin alım gücünün yarı yarıya düşmesine sebep olduğunu belirtiyor.

Konut, ulaşım ve diğer sektörlerdeki orantısız artışların gıda merkezli İGÜ hesaplamalarını da zorlaştırdığının altı çizilen bilgilerde, İstanbul dışındaki bölgelerde de uygulandığı takdirde İGÜ’nün yıl içerisinde ortalama alım gücünün korunmasına küçük de olsa bir destek sağlayabileceği de yer alıyor. Bu yıla özel olarak asgari ücretlerde güncellemenin sadece ocak ayında değil, haziran ayında da yapılmasını öneren İGİAD, ilk 6 aylık enflasyonun yol açtığı reel gelir kaybının haziran ayında değerlendirilerek ücretlerde tekrar değerleme yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

'TÜİK; HESAPLAMAYA SGK, VERGİ VE EĞİTİM GİDERLERİNİ KATMIYOR'

İnsani Geçim Ücreti’nin toplumsal dayanışma ve refah seviyesi açısından önemli bir gösterge olduğuna değinilen İGİAD açıklaması, İGÜ’nün kapsamı ve yöntemine dair de detaylı bilgiler içeriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İstatistiki Bölge Sınıflaması’nda yer alan 12 farklı bölgeye göre yapılan İGÜ araştırması; bir ailenin gıda, giyim, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar, mobilya, ev bakımı, sağlık, ulaşım, haberleşme, eğlence, eğitim hizmetleri harcamalarını içerirken, SGK, vergi ve devlet tarafından karşılanan eğitim giderlerini hesaba katmıyor.

TÜİK tarafından üretilen veriler kullanılarak yapılan hesaplamalara göre, işverenlerin İstanbul’daki bir çalışana ailesini geçindirebilmesi için aylık asgari 5.303 lira ödenmesi gerektiğini vurgulayan İGİAD, insani geçim ücretinin çalışanlara verilmesi için işverenlere harekete geçmelerini tavsiye ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN