İki devden ekonomide felaket öngörüsü: Enflasyonu tırmandıracak artışın tarihi açıkladı

İki devden ekonomide felaket öngörüsü: Enflasyonu tırmandıracak artışın tarihi açıkladı

Timera Energy, uluslararası para piyasalarında en önemli etken olan petrol için kritik öngörüsünü açıkladı. Petrole talep karbon salınımı nedeniyle azalsa da fiyatının artacağını belirten kurum petrolü tek düşünmeyin diyerek uyardı. Petrolün temelini oluşturduğu bir çok yan kuruluşun olduğu vurgulanan açıklamada fiyatların 3-5 yıl içinde 100 doların çok üzerine çıkmasının enflasyon ve işsizlik başta olmak üzere pek çok felaketi tetikleyeceği belirtildi.

Önümüzdeki dönemde enerji yoğun ekonomik toparlanmanın petrol fiyatlarını arttıracağını öngören Timera Energy "Yüksek petrol fiyatlarının özellikle ulaştırma sektöründe diğer enerji kaynaklarının ikamesini hızlandıracağını vurguladı. Timera, yükselen petrol fiyatlarının fon akışını artırmalarının Shell, BP ve Total gibi enerji şirketlerinin dönüşümünü hızlandıracağını da ifade etti. Ayrıca BofA'da tahminlerini yükselterek 2022'de fiyatların 100 doların üstüne çıkmasını beklediklerini açıkladı.

PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ EKONOMİYİ NASIL ETKİLER?

Petrol fiyatlarında ki yükseliş ne kadar fazla ve uzun süreli olursa Makro ekonomik veriler üzerinde ki etkileri de o kadar büyük olmaktadır. Petrol fiyatlarında meydana gelebilecek yükselişler; maliyet enflasyonuna, faiz oranlarında artışa, talebin düşmesi nedeni ile üretimin azalmasına, işsizliğe ve milli gelirde daralmaya sebep olmaktadır.

Petrol fiyatlarında ki artış, petrol ithal eden ülkelerden petrol ihraç eden ülkelere gelir kaymasına neden olmaktadır. Petrol ihraç eden ülkelerin, fiyat artışı ile ihracat gelirleri artacak ve bununla birlikte milli geliri de yükselecektir. Gelirlerde ki bu artış harcamalara yöneldiğinde ise mal ve hizmetlere olan talebi arttıracak, artan talep nedeni ile özellikle gıda, otomotiv ve altın fiyatlarında talep enflasyonun oluşmasına neden olacaktır. Zaman içerisinde ihraç ettikleri ülkelerde ki ekonomik durgunluk nedeni ile de gerek petrol ihracatında gerekse diğer ürün ihracatlarında da talep azalması gözlemlenecektir.

BofA TAHMİNLERİNİ YÜKSELTTİ

Bank of America Global Research (BofA), son dönemde yaşanan gelişmelere bağlı olarak petrol fiyatlarında yükseliş öngörüyor.

PETROL FİYATLARI 2022’DE 100 DOLARA ÇIKABİLİR

Ayrıca Bofa Global Research, 2022 yılı için Brent petrolü fiyat tahminini 15 dolar arttırarak 60 dolar/varilden 75 dolar/varil seviyesine çıkardı. BofA, arzın daraldığı, talebin güçlendiği bir seyrin 2022 yılında daha fazla ön plana çıkması halinde fiyatın 100 dolar/varile kadar çıkabileceği uyarısında da bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN