İkinci el araç araçlar yok satacak! Talepler yüzde 60 oranında düştü: Fiyatlar dibi görecek...

İkinci el araç araçlar yok satacak! Talepler yüzde 60 oranında düştü: Fiyatlar dibi görecek...

Sıfır araçların bulunmaması ve çip krizi nedeniyle roket gibi fırlayan ikinci el araçlar yeniden çakılacak. Bakanlık tarafından alınan tedbirlerin ardından ikinci el araç piyasasındaki talepler yüzde 60 oranında azaldı. Daha da azalması beklenirken, galericiler eski fiyatların çok uzağında araç satıyor. Bu durum ise ikinci el araç sahibi olmak isteyenlere fırsat oluşturdu. İşte tüm detaylar...

Araç piyasasında yaşanan hareketlilik bu kez aşağı yönlü oldu. Son zamanlarda sıfır araç kıtlığı ve çip krizleri sonucunda ikinci ele yönelen tüketiciler talebi artırmıştı. Talep artınca fiyatları da artan ikinci el araç piyasası, bakanlık tarafından alınan kararların ardından düşüşe geçti.

ARAÇ PİYASASINDA HAREKETLİLİK BAŞLADI

Fahiş fiyatların gündemde yer aldığı araç piyasasında, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlemeler yapıldı. Denetimlerin artması sonucunda ikinci el araçlarda fiyatlar düz çizgide ilerlemeye başladı. Al-satçıların önlenmesi adına kişilerin 3 arabadan fazlasını alıp satamama düzenlemesiyle, noterlerde oluşan kalabalığın önüne geçildi.

İkinci el araç piyasasında durgunluk yaşanırken taleplerde de düşüş meydana geldi. Taleplerin düşmesiyle birlikte oto galericiler, yüksek fiyattan aldığı araçların elinde kaldığını işaret etti. Yeni fiyatlandırmalara göre araçların hızla satıldığı belirtiliyor.

re371k-x.jpg

TALEPLER YÜZDE 60 ORANINDA AZALDI

İkinci el piyasasında alınan kararlar ve düzenlemelerin ardından, taleplerde büyük oranda düşüş görüldü. Geçtiğimiz dönemlerde fahiş fiyatlardan satılan araç piyasasında durgunluk yaşandığını işaret eden, İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel açıklamalarda bulundu. Durgunluğun 3 aydır sürdüğünü söyleyerek, bazı marka ve modellerde yüzde 5 - 10 oranında indirim oluştuğunu söyledi.

Al-satçıların piyasadan elini çekmesiyle düzeldiğini işaret eden Ertemel, "Tabi bu oluşan boşlukta hem sıfır araç bayilerinde hem de ikinci el otomotiv sektöründe bir stok birikmesi meydana geldi. Bununla ilgili bayiler şu anda kampanya başlatmış durumda. Bazı marka modellerde sıfır faizli kampanyalar bazılarında da vadesi uzatılmış kampanyalar düzenlenmekte. Tabi bu şekilde de ikinci el otomobil piyasasında da durgunluk söz konusu oluşturuyor. Aslında sektör olarak istediğimiz bir duruma geldik. Pandemi döneminde araç fiyatları ciddi manada yükselmişti. Gerçek alıcılar araca erişim konusunda fiyatlama anlamında zorlanıyorlardı. Geçtiğimiz aylara göre talep yüzde 60 düştü” açıklamasını yaptı.

ikinci-el-arac-alacaklar-dikkat-fiyatlar-56d4b52d.webp

FİYATLAR YÜZDE 25 DÜŞTÜ

İkinci el piyasasında taleplerin büyük oranda düşmesiyle, noter ve ekspertizlerde soluklandı. Yoğunlukların ortadan kalktığını söyleyen Ertemel, 3 satış yapanların 4'üncü satışı noterde yapamadıklarını belirtti.

Taleplerdeki azalışın ardından otomobil fiyatlarında da düşüş gözlemleniyor. İkinci el araç piyasasındaki düşüşün ardından, oto galericiler de mağduriyetini paylaştı. Eski fiyattan alınan araçların bayilerde kaldığını söyleyen Oto Galerici Ahmet Gürkan Keleş, eski ve yeni fiyatların oluştuğunu belirtti. Alırken eski, satarken yeni fiyattan işlem görüldüğünü ifade ederek, "Fiyatlar şu anda yüzde 25 düşük. Elimizde bulunan araçları satmaya çalışıyoruz. Yeni fiyatlardan aldığımız araçları satabiliyoruz fakat eski fiyatlara aldığımız araçları satamıyoruz. Eskiden alınmış olan araçlar ki bunlar şişik fiyatlardan alınan araçlardı bunları satmak şu anda imkansız gibi görünüyor. Eskiden alınan çok fazla araba galericilerin elinde kaldı. İlanlara baktığımızda 70 tane aynı marka aracın eski fiyattan olan ilanları pahalı duruyor aralarında 20 tanesi yeni fiyattan alınmış onlarda uygun ve talepte fazla. Aslında şu anda araba alacaklar için bir fırsat fakat yeni fiyattan oluşan fiyat aralığındaki arabaları tercih etmeleri gerekiyor. Eskiden alanlarda zaten arabalarını satmak istemiyor çünkü aldıkları araçlarda yüzde 30 fiyat gerilemesi yaşandı. Geçtiğimiz aylara göre talep yüzde 60 geriledi” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN