İkinci el araç fiyatları sıfırı 1 yıldır geçiyor

İkinci el araç fiyatları sıfırı 1 yıldır geçiyor

Bugün altı sınıf bir otomobile sahip olmak için bile en az 1 milyon lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Buna ulaşabilmek için en az yeni asgari ücretle bile 87 ay yemeden içmeden çalışmak şart. Sıfıra ulaşamayan tüketici bu sefer ikinci ele yönelince orada da fiyatlar durmamaya başladı.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’de yaşanan krizle birlikte ne kur ne enflasyon durunca sıfır araç fiyatları da aldı başını gitti. Bugün altı sınıf bir otomobile sahip olmak için bile en az 1 milyon lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Buna ulaşabilmek için en az yeni asgari ücretle bile 87 ay yemeden içmeden çalışmak şart. Sıfıra ulaşamayan tüketici bu sefer ikinci ele yönelince orada da fiyatlar durmamaya başladı.

Artan enflasyon ve kur ile birlikte sıfır araç tam bir yatırım modeline dönüştü. Özellikle bu işin ticaretini yapan ikinci el araç satışı yapan esnaflar birçok bayi ile birlikte iddialara göre iş birliği yaparak sıfır araçları komisyonlarla satın aldı. Böylece yatırım modeline dönen sıfır otomobiller ikinci elde liste fiyatlarının 500 bin lira bile fazlasına satılmaya başlandı. Ticaret Bakanlığı ‘6 ay 6 bin kilometre’ şartını getirdi. Bu şartta yine çözüm değil önlemden öteye geçemedi. Bu sefer de ilanlar 6001 kilometre olarak açıldı. Eski düzen böylece devam etmiş oldu. Öte yandan tam bir yatırım modeline dönen sıfır araç satışları gittikçe hızlandı. Fiyat konusunda hiçbir çalışma yapmayan hükümet yetkilileri önceki gün ilk kez ‘ikinci el araç fiyatları sıfırı geçemez’ açıklamasını yaptı.

İnternet ortamında satılan ikinci el araç fiyatının sıfır araç fiyatını geçemeyeceğini söyleyen Ticaret Bakanı Ömer Bolat “Bu konuya ilişkin tüm online satış siteleri ile de görüşüldü. Etkisini görmeniz çok sürmeyecek. Temmuz-Ağustos gibi fiyatlarda dengelenmeyi göreceğiz. Baktık dengeye oturmuyor o zaman ilave tedbirler de alırız” ifadelerini kullandı. Bir yıldan uzun süredir devam eden duruma bakıldığında bugün liste fiyatında 1 milyon lira olmayan bir aracın bile ikinci el ilan sitesinde bu fiyatın üzerine satılmaya çalışılıyor. 938 bin lira olan araç 1.1 milyona, 790 bin lira olan otomobil ise ikinci el ilan sitesinde 895 bin liraya satılıyor.

22kr05-ikinci-haber-1.png22kr05-ikinci-haber-2.png22kr05-ikinci-haber-3.png

Yatırım modeline dönen sıfır araç satışları ikinci elde de liste fiyatının üzerinde satılmaya devam ediyor. Bugün 900 bin lira liste fiyatı olan bir otomobile ikinci el ilan sitelerinde 1 milyonun üzerinde bir etiket vuruluyor. Bunu hem esnaf hem bayi hem de bireysel satıcılar yapıyor. 1 yıldan uzun bir süredir devam eden bu satışlar karşısında hükümet ilk kez ‘ikinci el araç fiyatları sıfırı geçemez’ açıklamasını yaptı.

‘BİREYSEL SATIŞLAR DA DENETLENECEK’

Otomotiv alım satımlarında bir süredir bazı firmalarca yürütülen stokçuluk ve fahiş fiyat uygulamalarıyla mücadele kapsamında, bugüne kadar yürütülen yoğun denetim tedbirlerine ilave olarak, Bakanlıkça otomotiv sektörü temsilcilerinin görüşleri de dikkate alınarak, haksız kazançlara ve tüketici mağduriyetlerine sebep olan uygulamaların ortadan kaldırılmasına yönelik ilave tedbirlerin alınmasının zorunlu hale geldiğine işaret edildi. Açıklamada, bu çerçevede alınan kararlar şöyle sıralandı: “Otomotiv sektöründe yaşanan aşırı ve fahiş fiyat artışı, stokçuluk ve bazı haksız ticari uygulamalarla mücadelede fayda sağladığı değerlendirilen ‘6 ay 6 bin kilometre’ kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay uzatıldı.

Ticari faaliyet olduğu değerlendirilen tüm bireysel satışlar ‘6 ay-6 bin kilometre’ kısıtlama düzenlemesi kapsamında, Bakanlığımızca düzenli olarak denetlenecek, mevzuata aykırılık halinde bu satıcılar hakkında idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca anılan satışlara ilişkin kayıtlar ile denetim sonuçları kayıt dışı kazancın vergilendirilmesini sağlamak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı ile düzenli olarak paylaşılacaktır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN