in4startups, girişimlerin sürdürülebilirliğini ölçen analiz geliştirdi

in4startups, girişimlerin sürdürülebilirliğini ölçen analiz geliştirdi

Sayıları her geçen gün artan ve KOBİ’ler gibi ekonomilerin can damarı haline helen startuplar, sürdürülebilir bir gelecek açısından da kilit bir rol oynuyor. Startup girişimlerinin ticarileşmesini hedefleyen in4startups, sürdürülebilirlik manifestosu hazırladığını duyurdu. Platform ayrıca, girişimlerin sürdürülebilirliğini ölçen yeni bir analiz aracı geliştirdiğini açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı UNDP tarafından açıklanan verilere göre, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA) ulaşmak için, tüm sektörlerde yıllık yatırım gereksinimlerinin yaklaşık 5 ila 7 trilyon dolar arasında olduğu tahmin ediliyor. UNDP, sadece gelişmekte olan ülkelerin, SKA yatırımlarında yıllık 2,5 trilyon dolar tutarında büyük bir finansman açığıyla karşı karşıya olduğunu açıklıyor. Daha yaşanabilir bir gelecek için her kişi ve kuruma önemli sorumluluklar düşerken, startup ekosistemi de SKA’lar konusunda çalışmalar yürütüyor.

Startup girişimlerinin ticarileşmesini ve yatırımcılarla buluşmasını sağlayan dijital hızlandırma platformu in4startups, sürdürülebilirlik manifestosunu yayımladı. 2022 yılında Ahmet Sefa Bir ve Şerafettin Özsoy tarafından kurulan platformun, girişimlerin sürdürülebilirliğini ölçen bir etki analizi geliştirdiğini de açıklandı.

BM’in çizdiği çerçeveyle uyumlu manifesto

Konuyla ilgili açıklama yapan in4startups Kurucuları Ahmet Sefa Bir ve Şerafettin Özsoy, sürdürülebilir bir gelecek için girişimcilik ekosisteminin büyük önem taşıdığını ifade ederek, “Bu nedenle SKA’lara katkıda bulunmak amacıyla kendi taahhütlerimizi 'in4startups Sürdürülebilirlik Manifestosu' adı altında yayımladık” dedi. Manifestoda, hem In4startups'ın uyacağı, hem de birlikte çalıştığı girişimlerin uymasını tavsiye ettiği taahhütler yer alıyor. BM’in SKA’larının çizdiği çerçeve üzerinden şekillendirilen manifesto 14 maddeden oluşuyor.

Girişimler etki analizi yapabiliyor

Bugüne kadar yüzlerce startupla çalışan in4startups, analizi ilk olarak kendine uygulayarak SKA’ların hangileriyle ne oranda örtüştüklerini haritaladı. Analizi kullanan startup girişimleri de BM’in 17 SKA'sından hangisine uygun faaliyetler yürüttüğünü tespit edebiliyor. SKA tespitinin ardından, kurumsal sürdürülebilirliğinin çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarda hangi oranda etki yarattığını yüzdesel olarak ölçülebiliyor. Etki analizi sonuçları 17 SKA’ya uygun olarak görselleştirilip raporlanıyor.

“Girişimcilik dünyanın gidişatını derinden etkiliyor”

Ahmet Sefa Bir ve Şerafettin Özsoy sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ana faaliyet alanımız olan hızlandırma programları aracılığıyla, girişimlerin ticarileşmesi ve yatırım bulma süreçlerinin kolaylaştırılması hizmetlerimizin, ülkemizin ve dünyamızın daha yaşanabilir bir yer haline gelmesinde kilit bir rol oynadığına inanıyoruz. Çünkü girişimciliğin salt bir ticari faaliyet olmadığını, bu alandaki çabalar, yenilikçi iş modelleri ile ortaya çıkan ürün ve hizmetlerin neticesinde büyük bir ekosistemin oluştuğunu biliyoruz. Girişimciliğin dünyanın gidişatını derinden etkileyen çok önemli bir faaliyet olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle kendi faaliyetlerimizin ve geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerimizin girişimcilik ekosisteminin gelişimine ve dolayısıyla da dünyanın daha yaşanabilir bir yer olmasına da katkıda bulunduğunu düşünüyoruz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN