İş dünyasından faiz indirimine ilk tepki

İş dünyasından faiz indirimine ilk tepki

Merkez Bankası'nın faizi yüzde 15'e çekmesinin ardından iş dünyasından ilk tepki İTO'dan yapıldı. İTO Başkanı Avdagiç, piyasa ile Merkez Bankası'nın bağlarının zayıfladığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın faiz oranını 100 baz puan düşürerek yüzde 15'e çekmesinin ardından İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, "Beklentimiz bir an önce öngörülebilirliğin en üst seviyeye çıkarılması; kur, faiz ve enflasyonun bir dengeye kavuşturulmasıdır" dedi.

Avdagiç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, piyasa dinamikleri ile TCMB faizi arasındaki bağın giderek zayıfladığına dikkat çekti.

Avdagiç, “Döviz kurlarının ihracat açısından rekabetçi kur sınırını aştığını, faiz indirimlerinin bankaların rotatif ve taksitli kredilerine yansımadığını ve kredilere ulaşımda sıkıntının devam ettiğini görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

'KURUN ÖNGÖRÜLEBİLİR OLMAMASI ASIL MESELE'

İş dünyası için asıl önemli konunun öngörülebilirlik olduğu vurgusu yapan Avdagiç, “Kurun, enflasyonun ya da faiz seviyesinin yüksekliğinden ziyade öngörülebilir olmaması asıl meseledir. Türkiye ekonomisi kur-faiz-enflasyon üçlüsüne hapsedilemeyecek kadar büyüktür” diye konuştu.

Avdagiç, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

“Kur ve enflasyonun seyri, Türkiye'nin risk primine ve dolarizasyona olumsuz yansıyor. Beklentimiz, bir an önce öngörülebilirliğin en üst seviyeye çıkarılması; kur, faiz ve enflasyonun bir dengeye kavuşturulması ve iş dünyasının 'fiyatlayamama' sıkıntısından kurtarılmasıdır.

Unutmayalım ki, küresel düzeyde enflasyonun, emtia ve enerji fiyatlarının yükseldiği bir konjonktürden geçiyoruz. Devletimiz, reel sektörümüz ve bankalarımızla bir bütün olarak, önümüze çıkan küresel fırsatları değerlendirmeye odaklanmalıyız.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN