Merkez Bankası'nın faiz indirim kararına liderler ne tepki gösterdi?

Merkez Bankası'nın faiz indirim kararına liderler ne tepki gösterdi?

Merkez Bankası, politika faizini 100 baz puan indirerek, yüzde 15'e çekti. Kararın 'Erdoğan'ın faizi savunanla yola devam etmem' açıklamasından sonra piyasanın değil Erdoğan'ın beklentisine uygun olması muhalefet liderlerinin tepkisine neden oldu. Muhalefetin ortak görüşü ise, "'İktidarın inadı sebep ekonominin bu hali sonuçtur" şeklinde oldu.

Merkez Bankası, politika faizini beklentiler doğrultusunda 100 baz puan indirdi. Faiz böylece yüzde 15'e geriledi. Dolar kararın ardından 11 lira 30 kuruşu gördü.

Para Politikası Kurulu (PPK) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplandı. Ekonomi çevreleri politika faizini 100 baz puan indirilmesini bekliyordu. Kurul'un toplantı sonunda verdiği karar, beklentiler doğrultusunda oldu.

Kurul, 100 baz puanlık faiz indirimi kararıyla ilgili olarak, şu açıklamayı yaptı:

"Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirerek politika faizinin 100 baz puan indirilerek yüzde 15 olarak belirlenmesine karar vermiştir. Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir.”

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU: ARTIK DUR ERDOĞAN!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası’nın bir puanlık faiz indirimi kararının ardından, “Artık dur Erdoğan” açıklamasını yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası’nın politika faizini bir baz puan düşürmesinin ardından sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu, “Artık DUR Erdoğan, Hemen seçim” mesajını verdi.

AKŞENER: MUTLU MUSUN SAYIN ERDOĞAN

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, faiz indiriminin ardından, “Yanlıştaki inadının milletimizin her bir ferdine 1 saatteki maliyeti 3000 lira oldu. Mutlu musun Sayın Recep Tayyip Erdoğan” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Merkez Bankası’nın politika faizini bir puan düşürmesinin ardından sosyal medya hesabında açıklama yaptı. Akşener’in açıklaması şöyle:

“Yanlıştaki inadının milletimizin her bir ferdine 1 saatteki maliyeti 3000 lira oldu. Mutlu musun Sayın Recep Tayyip Erdoğan.”

DAVUTOĞLU: JAPONYA'YI BIRAK TÜRKİYE'DEKİ YANGINA BAK

Gelecek Partisi Ahmet Davutoğlu da Merkez Bankası'nın faiz indirim kararı sonrası artan dolar kuru yüzünden iktidara tepki gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ın "Doları 19 yıllık iktidarımız döneminde değerini bin kat aşağı çektik. Japonya'ya bakın hiç yüksek kur yüzünden şikayet edip kıyas yapıyor mu? " açıklamalarını eleştiren Davutoğlu, "Japonya'yı bırak Türkiye'deki yangına bak!" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, "Dolar füze gibi tırmanıyor; birisi çıkmış Japon ekonomisiyle kıyaslama yapıyor! Marketlerde şeker,yağ satışına kota uygulanıyor; esnaf günlük zam yapıyor. Toptancılar yerine yenisini koyamayacaklarını düşündükleri için mal satmıyor! Sen Japonya’yı bırak Türkiye’deki yangına bak!" ifadelerini kullandı.

TEMEL KARAMOLLAOĞLU: İKTİDARIN İNADI SEBEP ENFLASYON SONUÇTUR

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından; “İktidarın yanlış politikaları sebep, yüksek enflasyon sonuçtur! İktidarın hatada ısrarı sebep, faize giden milyonlarca lira sonuçtur! İktidarın inadı sebep, ekonominin bu hali sonuçtur” açıklamasını yaptı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Merkez Bankası’nın politika faizini bir baz puan düşürmesinin ardından sosyal medya hesabında açıklama yaptı. Karamollaoğlu şu mesajı verdi:

"Görüyoruz ki, enflasyon ve faiz arasındaki sebep-sonuç ilişkisinde en net olan formül şudur: İktidarın yanlış politikaları sebep, yüksek enflasyon sonuçtur! İktidarın hatada ısrarı sebep, faize giden milyonlarca lira sonuçtur! İktidarın inadı sebep, ekonominin bu hali sonuçtur!"

ALİ BABACAN: MADEM 'NAS' DİYORSUNUZ ÖNCE ADALETİ TESİS EDİN

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz için söylediği “Bu konuda nas (kesin emir, yasak) ortada. Nas orada olduğuna göre sana bana ne oluyor” sözlerine ilişkin, “Madem faiz kötü bir şey, neden sıfırlamıyorsunuz. Öyle ‘nas’ deyip de insanların gönül dünyasına, vicdanına, kalbine bir dokunup kaçıp gitmek yok. İşte Amerika’da faiz sıfır. İşte Avrupa’da eksi. Madem ‘nas’ diyorsunuz, indirin faizi sıfıra, neyi bekliyorsunuz? Kötü kötüdür. Kötünün azı çoğu olmaz. Madem Sayın Erdoğan ‘nas’ diyor, önce devletin en temel varlık sebebi olan adaletin gereğini yerine getirsin” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN