İşe geri dönecek EYT'liler yandı! Kıdem tazminatı ve 5 puanlık indirim şoku canlı yayında açıklandı

İşe geri dönecek EYT'liler yandı! Kıdem tazminatı ve 5 puanlık indirim şoku canlı yayında açıklandı

Son dakika haberi... Milyonlarca kişini beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun teklifinin Resmi Gazete yayınlanmasıyla birlikte 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açılmış oldu. EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından gözler kıdem tazminatına çevrildi. Canlı yayında son dakika olarak açıkladılar. İşe geri dönecek EYT'liler yandı. Peki, EYT'liler kıdem tazminatı alabilecek mi? İşte detaylar...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde yaşanan son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. EYT ile ilgili yasanın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından, başvuru süreçleri merak konusu oldu. Milyonlarca EYT'li ise gözünü kıdem tazminatına çevirmiş durumda. Gelen son dakika bilgisi ise işe geri dönecek olan EYT'lileri hayal kırıklığına uğrattı. Kıdem tazminatı ve 5 puanlık prim indirimi hakkını kaybedebilirsiniz. Hemen kontrol edin. Peki, EYT'liler kıdem tazminatı alabilecek mi? İşverenler ne yapacak? İşte son dakika EYT haberinin detayları...

İŞE GERİ DÖNECEK OLAN EYT'LİLER DİKKAT!

EYT düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından emeklilik başvuru süreçleri vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Düzenlemenin yasalaşması ile birlikte 2 milyon 250 bin kişiye emekli olma hakkı tanınmış durumda. EYT'lilerin merak ettiği konu ise kıdem tazminatı. Konuyla ilgili peş peşe açıklamalar gelirken uzmanlardan tedirgin eden uyarı geldi. İşe geri dönecek olan EYT'liler yandı. Peki EYT yasalaştı mı? EYT kimleri kapsıyor? Kimler EYT yasasından yararlanabiliyor?

hgghhggh-2.jpg

KIDEM TAZMİNATI VE 5 PUANLIK İNDİRİM ŞOKU

Kıdem tazminatı süreci EYT'liler tarafından merakla takip ediliyor. Sosyal güvenlik uzmanı ekonomist Ahmet Kıvanç ise katıldığı canlı yayın programında uyardı. Bir işte çalışanlar ile emekli olduktan sonra yeniden çalışmayı planlayan SSK'lıların acele etmesi halinde kıdem tazminatı ve 5 puanlık prim indirimi hakkını kaybetme riski ortaya çıkıyor. EYT'lilerin SGK önünde uzun kuyruklar oluşturmasının işleri yavaşlattığına dikkat çeken uzmanlar, SGK'dan 'Emekli olabilir' yazısı almanın çok zorlaştığını bunu beklemeden istifa etmenin risk oluşturduğunda birleşiyor. Uzmanlar bu şekilde istifa edenlerin kıdem tazminatı alamama tehlikesi bulunduğunu vurguluyor.

İŞVERENLER NE YAPACAK?

İşverenler, EYT kapsamındakilerin işten çıkartma işlemlerinde normal emeklilik prosedürlerini izleyecek. Bu kapsamda, işten çıkartmada 8 numaralı kod kullanılacak.

EYT'LİLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLECEK Mİ?

İşveren emekli olan çalışanına hak ettiği kıdem tazminatını ödeyecek. EYT'lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu'ndan destek verilecek.

Öte yandan, EYT kapsamında emekli olanlar, 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanabilecek.

hjhjhj-14.jpg

KIDEM TAZMİNATININ HESAPLANMASI

Türkiye'de ilk kez 1936'da çıkarılan İş Yasası ile uygulanmaya başlayan kıdem tazminatı, bir iş yerinde en az 1 yıldır çalışan işçinin belirli şartlar oluştuğunda işten ayrılırken aldığı toplu ödeme tutarını ifade ediyor.

ghhggh-21.jpg

Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin işten ayrılırken giydirilmiş en son brüt ücreti esas alınıyor. İşçiye, iş yerinde geçirdiği her bir yıl için bir aylık (30 gün) brüt ücreti tutarında ödeme yapılıyor, bu ödemeden sadece damga vergisi kesiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN