Işığı gördüm

Işığı gördüm

Türkiye’nin artık tünelden çıkarak, türbülansı geride bıraktığını söyleyen VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Özcan “Ekonomide düzelme başladı” dedi. Bankanın yurtdışından sağlanan 14 milyar dolar kaynağı ekonomiye sunduklarına değinene Özcan, yurtdışından TL olarak borçlanmaya devam ettiklerini ifade etti.

Bankacılık sektörü ve Türkiye ekonomisine ilişkin açıkmalarda bulunan VakıfBank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, Türkiye’nin 2018 yılına aslında çok iyi başladığını ifade etti. Özcan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle ilgili seçimin gündeme gelmesinin ardından bir anda piyasaların karışmaya başladığını söyledi. Önce piyasa algısının bozulmaya çalışıldığını belirten Özcan “Aslında bence yapılanlar Gezi olaylarıyla başlayan bir sürecin devamı niteliğindeydi. Malumunuz 2013 yılında Gezi olaylarıyla başlayan, 17-25 Aralık’la devam eden ve nihayet hain darbe girişimiyle doruğa çıkan Türkiye’ye yönelik saldırılar boyut değiştirdi ve bu sefer Türk ekonomisini hedef aldı, kur ataklarıyla kendini gösterdi” diye konuştu. Özcan, şöyle devam etti: “İnanının cumartesi ve pazar günü bile her türlü kararlar alınabildi. Mesai kavramı olmadan gece gündüz çalışıldı. Alınan proaktif tedbirler sayesinde ekonomide düzelme başladı. Nitekim bugün itibarıyla bakıldığı zaman makroekonomik göstergeler çok pozitif. Örneğin enflasyon oranlarında ciddi bir gerileme var, faizlerde bir gerileme var, hem mevduat hem de kredi faizleri düşüyor. Yine kurda ciddi bir istikrar sağlandı. Türkiye’nin en büyük sorunu olarak gösterilen cari açıkta da çok önemli ilerlemeler sağlandı. Son 4 aydır cari fazla veriyoruz. Artık ihracatımız da ivme kazandı. Dolayısıyla bu yapısal değişim ve dönüşüm sayesinde Türkiye artık tünelden çıktı, türbülansı geride bıraktığımızı söyleyebiliriz. Türkiye doğru yolda ilerliyor, Allah izin verirse 2019’un sonunda Türkiye’nin yeniden şahlanacağını, ekonomik büyümenin yeniden eski günlerdeki gibi yükseleceğini söyleyebiliriz. Ben şahsen bir bankacı olarak geleceğe çok pozitif bakıyorum.”

14 MİLYAR DOLARLIK KAYNAK TÜRKİYE’YE SUNULDU

Mehmet Emin Özcan, VakıfBank olarak henüz 31 Aralık 2018 mali tablolarının açıklanmadığını ancak Eylül 2018 itibarıyla bazı finansal bilgileri paylaştı. Geçen yıl eylül sonu itibarıyla aktif büyüklüklerinin 350 milyar lirayı aştığını ve kredi büyüklüklerinin 310 milyar lira civarında olduğunu söyleyen Özcan “Sermaye yeterlilik rasyomuz yüzde 17’ler seviyesinde. Bu da bankacılık sistemi açısından çok önemli bir gösterge ve bizim rasyomuz gerçekten çok iyi. Nitekim biz ‘Tier 1’ dediğimiz 5 milyar TL tutarında bir tahvil ihracı yaptık. Bu da bizim sermayemizi güçlendirmesi açısından çok önemli bir katkı sağladı” ifadelerini kullandı. Banka olarak yurt dışından sağlanan 14 milyar dolar civarında kaynağı Türkiye ekonomisinin hizmetine sunduklarını dile getiren Özcan “2018 yılında bu kur atağı olmasaydı fevkalade güzel bir yıl geçirmiş olacaktık ama her şeye rağmen yine de başarılı bir yıl geçirdiğimizi söyleyebilirim” dedi.

YURTDIŞINDAN TL BORÇLANDIK KAMPANYALAR GELİYOR...

Vakıf Bank Genel Müdürü Özcan, muhtemel yeni kampanya paketlerinin de yakın zamanda gelebileceğini söyledi. Yakın zamanda çok uygun maliyetle 550 milyon TL karşılığı 8 yıl vadeli bir kredi temin ettiklerini belirten Özcan, yurt dışından Türk lirası olarak borçlandıklarını ifade etti. Bununla da yine bir kampanya düşündüklerini dile getiren Özcan, “Daha henüz bunu tam kararlaştırmadık ayrıntıları ama inşallah bunu da yakın zamanda kamuoyuna açıklarız” dedi.

YÜZDE 20’NİN ÜZERİNDE KÂR ETMELİ

Özcan, geçen yıl enflasyonun yüzde 20’nin üzerinde gerçekleştiği göz önüne alındığında herhangi bir işletmenin karlı sayılabilmesi için yüzde 20’nin üzerinde kar etmesi gerektiğini söyledi. Bankacılık sektörünün 2018’de özkaynak karlılığının yüzde 10’lar civarında olmasını beklediğini ifade eden Özcan, bankaların karına nominal olarak değil, oransal olarak bakılması gerektiğinin altını çizdi. Özcan “Nominal olarak bakarsanız yanılırsınız. VakıfBank’ın özkaynakları 20 milyar liranın çok üzerinde. Faraza 30 milyar lira olsun. Enflasyon kadar kar yapsanız 6 milyar lira yapar. Halbuki, ancak bu karla sermayesini koruyabilmiş. Maalesef böyle bir yanılgı olabiliyor. Aslında koyulan sermayeye göre oransal kar çok büyük değil” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN