Işıkhan: Türkiye tek haneli enflasyon ile AK Parti döneminde tanıştı

Işıkhan: Türkiye tek haneli enflasyon ile AK Parti döneminde tanıştı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan İzmir'de katıldığı bir programda enflasyona dair açıklamalarda bulundu. Işıkhan, "Son yıllarda yaşanan küresel ve ulusal gelişmeler nedeniyle enflasyonda geçici bir yükseliş yaşıyor olsak da unutmamalıyız ki Türkiye, tek haneli enflasyonlarla yine AK Parti hükümetlerimiz döneminde tanıştı." diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İzmir'de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Program hakkında konuşan Işıkhan; "Son yıllarda yaşanan küresel ve ulusal gelişmeler nedeniyle enflasyonda geçici bir yükseliş yaşıyor olsak da unutmamalıyız ki Türkiye, tek haneli enflasyonlarla yine AK Parti hükümetlerimiz döneminde tanıştı. Tek haneli enflasyon hedeflerimiz ve büyümenin yanı sıra istihdamı da asla ihmal etmiyoruz, etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Programda Bakan Işıkhan'ın yanı sıra İzmir Valisi Süleyman Elban, iki dönem önceki Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İESOB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ata, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu, AK Parti İzmir milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı, Mahmut Atilla Kaya yer aldı.

Işıkhan, Türkiye'nin kabuk değiştirme ve ekonomik anlamda bir bağımsızlık süreci yaşadığını dile getirdi. Bakan Işıkhan, "Her değişim sancılıdır, kolay değildir. Ancak biz her türlü badireye göğüs gerebilecek güce sahibiz. Ekonomimiz sağlam temeller üzerine kurulu. Bu hamasi bir söylem değil, aksine birçok ulusal ve uluslararası uzmanın son derece bilimsel olan tespitleridir. Bunun en net göstergesi küresel salgına, afet krizlerine ve beraberinde getirdiği finansal krizlere rağmen büyüme istikrarımızı sürdürmemizdir. Üstelik bunu daha bu yılın başında 11 ilimizi yerle bir eden, hiçbir ülkenin kolay kolay üstesinden gelemeyeceği boyuttaki 6-7 Şubat depremlerine rağmen gerçekleştirebildik. 2022 yılında ekonomimiz küresel olumsuz gelişmelerin yol açtığı şoklara karşı dayanıklılığını ispat etti. Türkiye'nin ortalama yıllık büyüme oranı, dünya ekonomisinin büyüme hızının 1,9 puan üzerinde, yüzde 5,5 olarak gerçekleşmiş durumda. Bugün, son yıllarda yaşanan küresel ve ulusal gelişmeler nedeniyle enflasyonda geçici bir yükseliş yaşıyor olsak da unutmamalıyız ki Türkiye, tek haneli enflasyonlarla yine AK Parti hükümetlerimiz döneminde tanıştı" dedi.

'İŞSİZLİK ORANIMIZ YÜZDE 9,4 OLDU'

Açıklanan Orta Vadeli Programa değinen Bakan Işıkhan, "Tek haneli enflasyon hedeflerimiz ve büyümenin yanı sıra istihdamı da asla ihmal etmiyoruz, etmeyeceğiz. Bu bağlamda son rakamlara baktığımızda, iktisadi faaliyetteki güçlü performansın etkisiyle temmuz ayı işsizlik oranımız yüzde 9,4 oldu. Bu oranın her geçen gün gittikçe düşmesi için gençlerimizi istihdama katmak amacıyla çalışmalarımızı hızlandırdık. Programın Bakanlığımızı ilgilendiren önemli politika ve gelecek hedeflerimize dair kısaca değinmek istiyorum. Genç ve kadın istihdamı başta olmak üzere beşeri sermayemizi merkeze alan yatırımlarımızı artıracak hedefler en temel çerçevemizi oluşturuyor. İşgücü piyasalarında güvenceli esneklik ile istihdam artışı sağlamayı hedefliyoruz. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerimiz, en önemli sorunlarımızdan biri olarak karşımızda duruyor. Bu konuda önemli çalışmalar yürütmekteyiz. Bilhassa özel sektörün katkısını beklediğimiz konuların başında genç ve kadın girişimciliği geliyor. Önümüzdeki dönemde de girişimcilik ekosistemimizi geliştirecek mesleki eğitim alanındaki programlarımız için özel sektörle iş birliği içerisinde olmaya devam edeceğiz. Meslek standartlarımızı yeşil ve dijital dönüşümü de kapsayacak şekilde genişletmeyi, böylece yeşil ve dijital yetkinlik açığımızı kapatmayı planlıyoruz" diye konuştu.

'AĞUSTOS AYINDA İŞKUR ARACILIĞIYLA 99 BİN KİŞİ İŞE YERLEŞTİRİLMİŞTİR'

Savunma sanayii, yapay zeka, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji ve uzay teknolojileri gibi stratejik alanlarda nitelikli işgücü yetiştirmeye yönelik kamu, üniversite, özel sektör iş birliğinde projeler geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Bakan Işıkhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Teknolojinin hızla geliştiği bir çağdayız. Bu noktada hem sizlere sunduğumuz hizmetlerin hem de işletmelerimizin müşterilerine sunduğu hizmetlerin dijital destek ile kolaylaştırılması için gayret gösteriyoruz. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat vizyonuyla büyümemizi ve istihdamımızı artırmaya devam edeceğiz. 21 yıllık yatırım ve üretim geçmişimize baktığımızda bunu net olarak görebiliriz. Ülkemiz son yıllarda istihdam rakamlarında tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Özellikle 2017 yılı başında Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde başlattığımız Milli İstihdam Seferberliği kapsamında, bugüne kadar milyonlarca vatandaşımızın iş sahibi olmasını sağladık. Bakanlık olarak işverenlerimizin istihdam rakamlarını artırmalarına mümkün olan en büyük katkıyı sağlamak için önemli teşvik ve destek uygulamalarını hayata geçirdik. Bu minvalde, Bakanlığımızın güncel İŞKUR istihdam verilerine baktığımızda, ağustos ayında İŞKUR aracılığıyla 99 bin kişi işe yerleştirilmiştir."

'İZMİR'E 222 MİLYARI AŞKIN YATIRIM'

İşbaşı Eğitim Programı ve Mesleki Eğitim Kurslarının etkinliğini artırmak için göreve başladığında değişiklik talimatı verdiğini belirten Bakan Işıkhan, "Kısa zamanda sonuçlanacak çalışmamız ile daha da etkin bir biçimde bu program ve kurslarımızdan faydalanarak hem aradığınız nitelikte işçi bulabilir hem de istihdama katkı sağlayabilirsiniz. TÜİK tarafından son açıklanan verilere göre; istihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre 318 bin kişi artarak 31 milyon 671 bin kişi, istihdam oranı ise 0,5 puan artarak yüzde 48,4 oldu. Aktif işgücü piyasası programlarımız ve teşviklerimiz ile istihdamı destekleme ve yatırım ortamını iyileştirme noktasında çalışmalarımızın meyvelerini almaya devam ediyoruz. Bu konuda İzmir'in rakamlarına baktığımızda ise son 21 yılda toplam 836 bin 514 vatandaşımızın İŞKUR aracılığıyla işe yerleşmesini sağladık. Sadece 2022 yılında özel ve kamu sektör dahil toplam 80 bin 497 kişiyi işe yerleştirdik. Bizim Aktif İşgücü Programları dediğimiz vatandaşlarımızın nitelik kazanarak daha kolay iş bulmasını sağlayan kurs ve programlardan ise 21 yılda 232 bin 085 vatandaşımız yararlanmış durumda. Tüm hizmet alanlarını kapsayan genel hükümet yatırımlarına baktığımızda da İzmir, yaklaşık 222 milyarı aşkın bir miktarla bu yatırımlardan aslan payını almış ender şehirlerimizden birisi. Sadece Bakanlık yatırımlarımız 27 milyarı geçmiş durumda. İzmir, sadece Ege'nin değil Türkiye'nin de incisi bir şehir" dedi.

'ESNAFLIK BİR YAŞAM BİÇİMİDİR'

İzmir Valisi Süleyman Elban ise yapığı konuşmada, "Esnaflık bir yaşam biçimidir. Mahallenin, çarşının, yörenin kasabanın kanaat önderi kişidir. Esnaflık özel bir kültürdür. Esnaflık ahlakı, adaleti, iyiliği, doğruluğu temsil eden bir üretim biçimidir. Bu nedenledir ki Osmanlı'yı, kurumsallaştıran esnaf teşkilatı olmuştur. Esnaf varsa bu millet, devlet var. Esnaf yoksa sıkıntı var demektir. Bu toplantının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.
'TÜRKİYE FARKLI BİR NOKTAYA GELİR'

Eski Tarım ve Orman Bakanlarından Bekir Pakdemirli ise konuşmasında daha önce esnaflık da yaptığını belirterek, "Özel sektörde yöneticilik de yaptım. Dört sene devleti de tanıma imkanımız oldu. Doçentliğimizi de aldık akademimizi de tanıdık. Kendimi satış elemanı olarak tanımlamışımdır. Her sabah farklı bir dünyaya uyanmak, evinin ve çocuklarının rızkını kazanmak için mücadele etmeyi tecrübe ile öğrendim. Memuriyete giren kardeşlerimizin keşke birkaç sene esnaflık yapma imkanı olsa. Bugün Türkiye çok farklı bir noktaya gelir. 'Ertesi sabah ben çekimi nasıl ödeyeceğim?' diye bütün gece dolaştığım çoktur. Allah bize Sayın Cumhurbaşkanlığımız vasıtasıyla Tarım ve Orman Bakanlığı gibi çok önemli bir bakanlık nasip eyledi. İlk talimatım 'Arkadaşlar size vatandaşın işini yapmamayı yasaklıyorum' olmuştu" dedi.

'DESTEKLER İŞLETMELERİMİZİN OMUZUNDAKİ YÜKÜ AZALTMIŞTIR'

İzmir'de yaklaşık 205 bin esnaf ve sanatkar bulunduğunu belirten İESOB Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ata da "5 milyon nüfuslu kentimizde, yaklaşık 1 milyon kişinin geçimini, esnaf ve sanatkarlık faaliyetlerinden sağladığını söyleyebiliriz. Bu verilerden de anlaşılacağı üzere bizler ülke ekonomisinin en önemli aktörleriyiz. İlişkili olduğumuz bağlantıları göz önünde bulundurduğumuzda 'kilit' konumdaki ekonomik birimler olduğumuzu söyleyebiliriz. Kanaatimiz odur ki esnaf teşkilatı Türkiye'de yüzde 34'lük istihdam yaratan en büyük meslek örgütüdür. Esnaf ve sanatkarlar olarak salgın sürecini en zor atlatan meslek teşkilatlarından birisiyiz" ifadelerini kullandı.

Esnafın geçmiş yıllarda ödeyemedikleri prim borçları olduğunu belirten Ata, "Günümüz asgari ücret rakamları üzerinden yapılan bu toplu borçlanmalar, ödenmesi imkansız rakamlara ulaşmaktadır. Bu sebeple, esnafımızın bu tür prim borcundan dolayı askıya alınmış günlerinin geriye dönük olarak tekrar borçlanma taleplerinin olması halinde, ihtiyacı kadar kısmına borçlanma imkanı sağlanması esnafımız açısından büyük önem arz etmektedir" diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN