İstanbul Ticaret Odası (İTO), Temmuz 2026 dönemine ilişkin İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi verilerini açıkladı. Buna göre, kentte perakende fiyat hareketlerini gösteren indeks temmuzda aylık bazda yüzde 2,06 yükseldi. Fiyatlardaki artış, 2025 yılının aynı ayına göre yüzde 35,20 olarak gerçekleşti.
İstanbul’da tüketici fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 21,56 artarken, on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 37,73 olarak kaydedildi.

EN YÜKSEK ARTIŞ SAĞLIK HARCAMALARINDA
Temmuz ayında harcama grupları arasında en yüksek aylık artış yüzde 9,77 ile sağlık grubunda yaşandı. Sağlığı yüzde 4,42 ile ulaştırma, yüzde 3,69 ile haberleşme ve yüzde 2,50 ile eğlence ve kültür harcamaları izledi.
Konut harcamalarında yüzde 2,01, ev eşyasında yüzde 1,60, lokanta ve otellerde yüzde 1,54, eğitimde yüzde 1,47, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1,30 artış kaydedildi. Çeşitli mal ve hizmetlerde fiyatlar yüzde 1,03, alkollü içecekler ve tütün grubunda ise yüzde 0,77 yükseldi.
Fiyatların gerilediği tek harcama grubu giyim ve ayakkabı oldu. Bu grupta aylık bazda yüzde 0,66 düşüş görüldü.
KAMU KAYNAKLI FİYAT DEĞİŞİMLERİ ETKİLİ OLDU
İTO, temmuz ayındaki fiyat hareketlerinde sağlık, ulaştırma ve haberleşme gruplarında bazı ürün ve hizmetlerdeki kamu kaynaklı fiyat değişimlerinin etkili olduğunu belirtti. Eğlence ve kültür ile konut gruplarındaki artışlarda piyasa koşulları, gıda ve alkolsüz içeceklerde ise mevsimsel etkiler öne çıktı.
Giyim ve ayakkabı grubunda gözlenen aşağı yönlü fiyat hareketleri de genel indeksin seyrini etkileyen unsurlar arasında yer aldı.
YILLIK ARTIŞ EĞİTİMDE YÜZDE 54,56’YA ULAŞTI
Harcama gruplarının yıllık değişimine bakıldığında en yüksek artış yüzde 54,56 ile eğitim grubunda kaydedildi. Eğitimi yüzde 43,45 ile sağlık, yüzde 40,26 ile konut ve yüzde 37,57 ile gıda ve alkolsüz içecekler izledi.
Yıllık fiyat artışı ulaştırmada yüzde 32,86, haberleşmede yüzde 34,09, lokanta ve otellerde yüzde 33,55, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 30,18 olarak gerçekleşti. Giyim ve ayakkabı grubundaki yıllık artış ise yüzde 21,07 oldu.
