İstasyonlara giden baka kalıyor! Mazot fiyatları benzinden nasıl daha pahalı? Merak edilen soru yanıt buldu

İstasyonlara giden baka kalıyor! Mazot fiyatları benzinden nasıl daha pahalı? Merak edilen soru yanıt buldu

Akaryakıt fiyatlarına gelen peş peşe zamlar sonrası araç sahipleri güncel benzin ve motorin fiyatlarını sorgulamaya başladı. Ekim ayıyla birlikte tam 1 haftada 4 kez zamlanan motorin fiyatı 30 liraya kadar dayandı. Benzinin litresi ise 20 lira seviyesine sabitlendi. Milyonlarca kişi 'Motorin neden benzinden daha pahalı? Motorine neden bu kadar zam yapıldı?' sorularını araştırmaya başladı. Nedeni ise belli oldu! İşte 17 Ekim 2022 güncel benzin ve motorin fiyatları...

Akaryakıt fiyatlarında son dakika gelişmesi... Motorine gelen peş peşe zamların ardından güncel akaryakıt fiyatları merak konusu oldu. Ekim ayıyla birlikte tam 1 hafta içerisinde 4 kez zamlanan motorin fiyatları 30 liraya kadar yükseldi. Akaryakıt fiyatlarına yaşanan bu yükseliş sonrası araç sahipleri, 'Motorine neden bu kadar zam geliyor? Motorin neden benzinden daha pahalı? 17 Ekim 2022 benzin, LPG ve motorin fiyatları ne kadar, kaç TL?' sorusunu araştırıyor. Motorinin benzin fiyatlarından daha pahalı olmasının nedeni ise belli oldu. İşte son dakika akaryakıt haberinin detayları...

PETROL FİYATLARINDA TERS RÜZGAR

Ekim ayıyla birlikte yükselişe geçen akaryakıt fiyatlarında zam yağmuru durmuyor. Dövizde yaşanan dalgalanma ile birlikte motorinin litre fiyatına peş peşe zamlar uygulandı. Petrol fiyatlarındaki inişli çıkışlı ilerleyişte sürüyor. Özellikle Çin gibi önemli petrol tüketici ülkelerinin ekonomik alanda daralması, petroldeki rüzgarı terse çevirdi. Piyasalarda yaşanan durgunluk sonrası ihracatçı ülkelerin kazancını azalttığı için günlük üretimde 2 milyon varillik kesinti kararı alındı. Bu karara en çok ABD tepki gösterdi.

kl5454.jpg

ABD'DEN GELEN TEPKİLERE SERT CEVAP

ABD'den gelen tepkiler sonrası açıklama yapan OPEC Genel Sekreteri Haitham al-Ghais, üretim kısıntısı kararının tamamen teknik bir karar olduğunu ve önleyici bir tedbir olarak üretimi kısma kararı aldıklarını ifade etti.

Alınan kararın ilerleyen süreçlere göre değişebileceğini vurgulayan Ghais, kararın gelecek yılın ilk 6 ayında değişip değişmeyeceği yönünde soruya, "OPEC+ anlaşmaları her zaman esnek olmuştur. Bakanlar, her zaman bir uçağa binip Viyana'ya gelmeye hazırdırlar" cevabını verdi. OPEC üyesi ülkeler, özellikle de Arap ülkeleri OPEC+'nın Kasım'dan itibaren üretimi 2 milyon varil/gün kısma kararı almıştı.

PETROL FİYATLARI 9 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşla birlikte 140 dolar seviyesine kadar çıkan Brent petrol, Eylül ayının sonlarına doğru 82 dolara kadar düşerek 9 ayın en dip seviyesini görmüştü. Fakat OPEC'in iki katı üretim kısıntısı kararı ile haftalık bazda yüzde 11 değer kazanan petrol fiyatları, geçtiğimiz hafta sert düşüşe geçmişti. Aynı zamanda merkez bankalarının faiz kararları ve küresel piyasalarda yaşanan resesyon tehlikesiyle petroldeki kayıp haftalık yüzde 7'nin üzerine çıktı. Ham petrolde kayıplar ise yüzde 8,4'ün üzerine kadar çıktı. Petrol cuma gününü yüzde 3,1 oranında düşüşle 91,63 dolardan tamamlarken yeni haftanın ilk gününe 92,32 seviyelerinden başladı.

looo.jpg

MAZOT FİYATLARI BENZİNİN NEDEN ÜSTÜNE ÇIKTI?

İç piyasada ise motorine gelen zam araç sahiplerinin gündeminde. Geçtiğimiz hafta motorinin litresine tam 1 haftada 4 kez zam yapıldı. Yapılan zam sonrası motorinin litre fiyatı benzin fiyatlarını geçmiş ve 30 liraya kadar dayanmıştı. Sürücüler ise 'Mazot fiyatı benzinin neden üzerine çıktı? Mazot fiyatları neden bu kadar yükseldi? Motorin fiyatları nasıl benzin fiyatlarını geçiyor?' sorularını internetten araştırmaya başladı. Merak edilen sorular uzman isimden ilk cevap geldi.

UZMAN İSİMDEN CEVAP GELDİ

Yaptığı akaryakıt analizleriyle dikkatleri üzerine çeken Enerji Uzmanı ve Ekonomi Gazetecisi Cahit Saracoğlu bu durumun nedenini şu sözlerle açıkladı:

“Bunun ana nedeni Rusya’daki rafinerilerin ağırlıklı olarak dizel üretmeleri ve satmaları idi, bunun arzında olası sıkıntı olabilirliği nedeniyle dizel fiyatları hem ham petrolden hem de benzine göre çok fazla arttı. Bir de dizelin dünyanın hemen her yerinde özellikle uluslararası taşımacılık yapan yüksek tonajlı araçlarda kullanılması nedeniyle ciddi bir talep özelliği var”

m655656.jpg

17 EKİM 2022 GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL GÜNCEL BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI

  • Benzin fiyatı: 20,60 TL
  • Motorin fiyatı: 27,37 TL
  • LPG fiyatı: 10,24 TL

ANKARA GÜNCEL BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI

  • Benzin fiyatı: 20,77 TL
  • Motorin fiyatı: 27,51 TL
  • LPG fiyatı: 10,25 TL

İZMİR GÜNCEL BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI

  • Benzin fiyatı: 20,73 TL
  • Motorin fiyatı: 27,52
  • LPG fiyatı: 9,98 TL

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN